Dolar : Alış : 32.4551 / Satış : 32.5136
Euro : Alış : 34.6559 / Satış : 34.7183
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3251 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Rus savaş gemisinin batmasındaki ABD,rolü

08 Mayıs 2022 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Rus savaş gemisinin batmasındaki ABD,rolü
Rus savaş gemisinin batmasındaki ABD,rolü

Biden yönetimi Cuma günü, Rus füze kruvazörü Moskva’nın yüksek profilli batmasında Amerikan istihbaratının rolünü küçümsemeye çalıştı ve Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından bu yana en büyük utançlarından birinde kendisini doğrudan herhangi bir rolden uzaklaştırdı. Amerikalı bir yetkilinin ABD’nin Ukrayna’ya geminin yeri hakkında bilgi verdiğini doğrulamasından bir gün sonra, Beyaz Saray ve Pentagon geçen ayki saldırıda sınırlı bir rol oynadı ve Ukraynalıların kendi kararlarını verdiğini söyledi. Bu çaba, Başkan Joe Biden’ın yeterince yapmadığı eleştirilere karşı savaşırken ve aynı zamanda ABD’yi Rusya ile doğrudan bir çatışmaya sürüklemekten kaçınmaya çalışırken Ukrayna’ya artan desteğini ilan ederken yürüdüğü ince çizgiyi yansıtıyor.

Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki, “Ukrayna’nın gemiyi hedef alma niyeti hakkında önceden bilgimiz yoktu” dedi. “Ukraynalılar, bu durumda olduğu gibi, Rus donanma gemilerini takip etmek ve hedef almak için kendi istihbarat yeteneklerine sahipler. “ Ukrayna’ya yönelik güçlü, iki taraflı desteğin ortasında, yönetim 3.4 milyar dolardan fazla askeri yardım sağladı ve ABD kuvvetleri, şu anda Doğu Donbas bölgesine odaklanan bir savaşta Ukrayna birliklerini obüs, insansız hava araçları ve diğer donanımların kullanımı konusunda aktif olarak eğitiyor. ülke.

Beyaz Saray, Cuma günü topçu mermileri, topçu mermilerini tespit edebilen radar sistemleri ve diğer teçhizatı içeren 150 milyon dolarlık ek bir askeri destek duyurdu. Pentagon Sözcüsü John Kirby, ABD’nin Moskova hakkında istihbarat sağladığı yönündeki haberlere ilişkin bir soruya, Ukrayna’nın ABD’den “ilgili ve zamanında” istihbarat aldığını, ancak diğer ülkelerden de yardım aldığını ve bunu nasıl kullanacağı konusunda kendi kararlarını verdiğini söyledi. Kirby, “Ve eğer bu zekayla bir şeyler yapmaya karar verirlerse, ona göre hareket etme kararları da onlar veriyor” dedi. Amerikalı yetkililer, bunun ABD ile bir vekalet savaşı değil, Başkan Vladimir Putin’in Ukrayna’ya karşı başlattığı bir savaş olduğu ve istihbarat yardımının bu sınırlar içinde kaldığı konusunda ısrar ediyor. Pentagon sözcüsü, ABD’nin Rusya’nın Karadeniz Filosunun amiral gemisi olan gemiye yapılan saldırı hakkında ileri düzeyde bilgisi olmadığını söyledi. Kirby, “Onlara, Rus birimleri hakkında, öz savunmalarını ellerinden gelen en iyi şekilde ayarlamalarına ve yürütmelerine izin verecek, ilgili olduğuna inandığımız ve zamanında bilgi sağlıyoruz” dedi. “Onlara sağladığımız istihbarat türü meşrudur, yasaldır ve sınırlıdır.”

Amerikalı bir yetkili Perşembe günü yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın kendi gemisavar füzelerini kullanarak Moskova’yı hedef alıp batırmaya tek başına karar verdiğini söyledi. Ancak Rusya’nın Ukrayna kıyı şeridine denizden yaptığı saldırılar göz önüne alındığında, ABD’nin bu gemilerin konumlarını içeren “bir dizi istihbarat” sağladığını söyleyen yetkili, kamuya açık konuşma yetkisi olmayan ve isminin açıklanmaması koşuluyla konuştu. Biden yönetimi, Rusya’nın işgalini püskürtmesine yardımcı olmak için silah ve füze sevkiyatının yanı sıra Ukrayna ile istihbarat paylaşımını artırdı. ABD’nin Moskova grevindeki desteğinin ifşa edilmesi, Beyaz Saray’ın Cumhuriyetçiler’in Ukrayna’nın direnişini desteklemek için daha fazlasını yapması yönünde baskısı altında olması ve anketlerin bazı Amerikalıların Biden’ın Rusya’ya karşı yeterince sert olup olmadığını sorgulamasını öne sürmesi üzerine geldi. Putin Şubat ayında işgal emrini verdiğinden beri Beyaz Saray, demokratik bir müttefik olan Ukrayna’yı desteklemeyi, Putin ile ABD ve NATO müttefikleri arasında doğrudan bir savaşı kışkırtacak gibi görünen hiçbir şey yapmamakla dengelemeye çalıştı. Savaş devam ederken, Beyaz Saray askeri ve istihbarat desteğini artırdı ve Ukrayna’ya potansiyel Rus hedefleri hakkında ne söyleyeceği konusunda zaman ve coğrafi sınırları kaldırdı . Perşembe günü konuşan yetkili, ABD’nin Ukrayna’nın Moskova’yı vurmayı planladıklarının operasyonu onlar gerçekleştirene kadar bilmediğini söyledi. Perşembe günü erken saatlerde New York Times’ın ABD’nin Ukrayna’nın Rus generallerini öldürmesini desteklemedeki rolüyle ilgili raporunun ardından konuşan Kirby, Amerikan ajanslarının “savaş alanındaki üst düzey askeri liderlerin konumu hakkında istihbarat sağlamadığını veya Ukrayna ordusunun hedefleme kararlarına katılmadığını söyledi. ”Kirby, “Ukrayna, bizim ve diğer ortakların sağladığı bilgileri, kendilerinin topladıkları istihbaratla birleştiriyor ve sonra kendi kararlarını veriyor ve kendi eylemlerini yapıyorlar” dedi. Haber ; Cem Bayram SEÇEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika