Dolar : Alış : 32.2596 / Satış : 32.3177
Euro : Alış : 34.8189 / Satış : 34.8816
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3248 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Rusya Ukrayna Savaşında son durum

27 Şubat 2022 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Rusya Ukrayna Savaşında son durum
Rusya Ukrayna Savaşında son durum

Rusya ve Ukrayna savaşından gelen bilgiler böyle .Ülkenin dört bir yanındaki şehirlere ve askeri üslere yönelik hava saldırılarının ardından, Rus kuvvetleri Cumartesi günü Ukrayna’nın başkenti Kiev’e yaklaşıyordu.. Şehir yetkilileri sokak kavgaları konusunda uyardı ve bölge sakinleri üçüncü bir saldırı gecesi için hazırlanıyorlardı. İşte Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve Doğu Avrupa’daki güvenlik krizi hakkında bilinmesi gerekenler:

UKRAYNA’NIN BAŞKENTİ’NDE NELER OLUYOR?

Ukrayna lideri, hükümetin insanları sokaklardan uzak tutmak için uyguladığı 39 saatlik sokağa çıkma yasağının ortasında, içeride ve yer altında güvenlik arayan erkekleri, kadınları ve çocukları dehşete düşüren bir işgalle mücadeleye devam etme sözü verdiği için, Rus birlikleri Kiev’i kapadı ve Cumartesi günü onun eteklerinde çatışmalar alevlendi. .

Ukraynalı yetkililer Rus saldırılarını savuşturmada bir miktar başarılı olduklarını bildirdiler, ancak başkentin yakınında çatışmalar devam etti. Şehrin kenarında bildirilen çatışmalar, küçük Rus birliklerinin ana kuvvetler için bir yol açmaya çalıştığını gösteriyordu. İngiltere ve ABD, Rus kuvvetlerinin büyük kısmının şehir merkezinden 19 mil (30 kilometre) uzakta olduğunu söyledi. Rusya’nın kendisini ve hükümetini devirmeyi amaçladığına dair artan işaretlerle Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, Ukraynalıları “dik durmaya” çağırdı. Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, insanları Pazar günleri kapalı tutmak için kentin sokağa çıkma yasağını Cumartesi 17.00’den Pazartesi sabah 8’e kadar uzattı. Sokağa çıkma yasağı süresince sokaktaki tüm siviller, düşmanın sabotaj ve keşif gruplarının birer üyesi sayılacak” dedi.

MÜTTEFİKLER UKRAYNA’YA YARDIM ETMEK İÇİN ADIM ATIYOR Uluslararası müttefikler Rusya’yı artan bir baskı altına soktu ve önümüzdeki günlerde Ukrayna’ya yardım etmek için ek yardım sözü verdi. Almanya Cumartesi akşamı önemli bir değişiklikle Ukrayna’ya 1000 tanksavar silahı ve 500 “Stinger” karadan havaya füzeyi “mümkün olan en kısa sürede” göndereceğini duyurdu. Bu silahlar, Almanya’nın Hollanda’dan sevk edilmesi onaylanan 400 Alman yapımı tanksavar silahının yanı sıra Estonya’dan 9 adet D-30 obüs ve mühimmatına ek olarak bulunuyor.

Biden yönetimi, Ukrayna’ya ABD stoklarından 350 milyon dolara kadar silah ve diğer savunma malzemeleri göndereceğini ve 250 milyon dolarlık savunma desteğinin mümkün olduğunu söyledi. Çek Cumhuriyeti de Ukrayna’ya daha fazla silah gönderme planını onayladı. Alman yetkililer Cumartesi günü yaptığı açıklamada, ülkenin hava sahasını Rus uçaklarına kapatmaya hazırlandığını söyledi. Çek Cumhuriyeti, Slovenya ve Baltık ülkeleri Estonya, Letonya ve Litvanya da hava sahalarını Rus havayollarına kapatma kararı aldı.

UKRAYNA CUMHURBAŞKANI NEREDE?

Ukrayna cumhurbaşkanı Zelenskyy, işgalin Perşembe günü başlamasından bu yana Kiev’de kendisinin ve diğer ulusal liderlerin video mesajlarını yayınlıyor, ancak tam olarak nerede olduğu bilinmiyor. Üst düzey bir Amerikan istihbarat yetkilisine göre Zelenskyy, Cumartesi günü erken saatlerde ABD hükümetinin emriyle Kiev’i tahliye etmesi için çağrıldı, ancak teklifi geri çevirdi. Yetkili, cumhurbaşkanının “savaş burada” dediğini ve tank karşıtı mühimmata ihtiyacı olduğunu, ancak “sürücüye değil” olduğunu söyledi. Zelenskyy Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya’nın Kiev’e girme girişimlerinin püskürtüldüğünü ve Moskova’nın başkenti hızla ele geçirme ve kukla bir hükümet kurma planının engellendiğini söyledi. Rusya’yı altyapı ve sivil hedefleri vurmakla suçlayan Zelenskyy, “Kiev için gerçek savaş devam ediyor” dedi. “Biz kazanacağız.”

Zelenskyy, Twitter hesabında düzenli güncellemeler yayınladı ve Cumartesi günü Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi de dahil olmak üzere dünya liderleriyle konuştu. Almanya Başbakanı Olaf Scholz’a Almanya’nın doğrudan Ukrayna’ya silah gönderme kararından dolayı övgüde bulundu. Saygın bir İsviçre gazetesi, Zelenskyy’nin Cumartesi günü İsviçreli mevkidaşından Ukrayna ve Rusya arasında tarafsız bir arabulucu olarak hareket etmesini ve iki ülke arasında ateşkes için çalışmalara yardımcı olmasını istediğini bildiriyor. Daily Tages Angeizer, İsviçre Cumhurbaşkanı Ignazio Cassis’in talebinin Pazartesi günü Cenevre’de başlayacak ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Salı günü katılması planlanan İnsan Hakları Konseyi toplantısı bağlamında geldiğini söyledi. Rapor, Cassis’in de liderliğini yaptığı İsviçre Dışişleri Bakanlığı tarafından hemen doğrulanmadı.

Üst düzey bir ABD savunma yetkilisi, ABD’nin Ukrayna sınırları boyunca dizilen Rus savaş gücünün %50’sinden fazlasının Ukrayna’ya girdiğini tahmin ettiğini söyledi. Bu, Cuma günü ABD’nin Rus gücünün üçte birinin savaşa bağlı olduğu tahmininden çıktı. ABD’nin iç değerlendirmelerini görüşmek üzere isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkili, Ukrayna’da kaç Rus askeri olduğunu söylemedi, ancak ABD, Ukrayna yakınlarında bulunan toplam Rus gücünün 150.000’den fazla olduğunu tahmin etmişti. Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü Tümgeneral İgor Konaşenkov Cumartesi günü, Rusya’nın saldırısının başlamasından bu yana ordusunun 821 Ukrayna askeri tesisini, 87 tankını ve diğer hedefleri vurduğunu iddia etti. Konashenkov, Rus ordusunun Azak Denizi kıyılarından 35 kilometre (22 mil) içeride bulunan güneydeki Melitopol kentinin tam kontrolünü ele geçirdiğini iddia etti ve Rusya destekli ayrılıkçıların doğudaki Donbas bölgesinde önemli kazanımlar elde ettiğini söyledi.

Rusya, Ukrayna’ya yönelik saldırısının yalnızca askeri hedeflere yönelik olduğunu iddia ediyor, ancak Avrupa’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük kara savaşı sırasında köprüler, okullar ve yerleşim bölgeleri vuruldu ve siviller öldü ve yaralandı Ukrayna Sağlık Bakanı Viktor Lyashko Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Rus saldırısında 198 kişinin öldüğünü ve 1000’den fazla kişinin de yaralandığını söyledi. Rakamın hem askeri hem de sivilleri içerip içermediği netlik kazanmadı. Rus işgalinde 33’ü çocuk olmak üzere 1115 kişinin yaralandığını söyledi.

BAZI UKRAYNALILAR GÜVENLİĞE KAÇIYOR

BM yetkilileri,en az 150 bin kişinin Ukrayna’dan Polonya, Romanya, Macaristan ve diğer komşu ülkelere kaçtığını ve Ukraynalıların Rusya’nın ölümcül saldırısından kaçmak için koşuşturmalarıyla bu sayının hızla arttığını söyledi. Bazıları gece boyunca kilometrelerce yürüdü, diğerleri tren, araba veya otobüsle kaçtı ve sınır geçişlerinde kilometrelerce uzunlukta hatlar oluşturdu. Çoğunluğu kadın, çocuk ve yaşlıları taşıyan araçlar, Cumartesi günü sınır kapılarını tıkadı. Diğerleri tren veya otobüsle geldi. Komşu ülkelerdeki yetkililer, Ukraynalıları kabul etmek, barınak, yiyecek ve yasal yardım sağlamak ve COVID-19 giriş kısıtlamalarını kaldırmak için seferber oldu. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin sözcüsü Shabia Mantoo, durumun “çok değişken ve her saat başı değiştiğini” söyledi.

Ajanslar, durumun kötüleşmesi halinde 4 milyona kadar Ukraynalının kaçabileceğini söylüyor. Tokyo’dan Londra’ya, Taipei’ye kadar yurt dışında yaşayan Ukraynalılar ve dünyanın dört bir yanında yüzlerce protestocu Ukrayna’ya desteklerini göstermek için sokaklara çıktı. Küçük de olsa sokak protestoları, Rusya’nın başkenti Moskova’da, ikinci en büyük şehir olan St. Petersburg’da ve Cumartesi günü diğer şehirlerde,yeniden başladı.

Japonya’da yaşayan yüzlerce Ukraynalı Cumartesi günü Tokyo’nun ana tren istasyonlarının dışında toplanarak “Savaşı durdurun!” sloganları attı. ve “Ukrayna için Barış.” “Savaş yok”, “Putin’i Durdur, Rusya’yı Durdur” gibi pankartlar tutarken, diğerleri Ukrayna bayrakları salladı. Tayvan’da, göstericiler “Ukrayna’nın yanında olun” ve “Ukrayna’ya Zafer” sloganları attı ve Cumartesi günü Rusya temsilciliğinin önünde protesto gösterisi yaptı. Atina’nın bir banliyösündeki Rus Büyükelçiliği önünde Cumartesi günü protestocular sloganlar attılar ve “Rusya evine dön”, “Putin cehennemde yansın” ve “Yardımına ihtiyacımız var dünya!!!” Milano, Roma, Belgrad, New York, Londra ve Paris’te de protestolar düzenlendi.

Haber Editörü ; Cem Bayram SEÇEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika