Dolar : Alış : 32.5000 / Satış : 32.5586
Euro : Alış : 34.6207 / Satış : 34.6830
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3256 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Sanayi Kentinin “Sera Gazı Salınımı” Azaltılacak

17 Eylül 2018 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Sanayi Kentinin “Sera Gazı Salınımı” Azaltılacak
Sanayi Kentinin “Sera Gazı Salınımı” Azaltılacak
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen “Kocaeli Sera Gazı Envanteri ve İklim Değişikliği İnisiyatifi” (KIDEP) projesinin kapanışı gerçekleştirildi.

 

 

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen proje, “Türkiye’de İklim Değişikliği Alanında Kapasite Geliştirme Hibe Programı” kapsamında Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülüyor.

“Kocaeli Sera Gazı Envanteri ve İklim Değişikliği İnisiyatifi” (KIDEP) projesi kabul edilen Büyükşehir Belediyesi’nin bu kapsamda, kentteki sera gazı salınımın azaltılması konusunda eylem planı hazırlandı.

Kentteki bir otelde düzenlenen programda konuşan Büyükşehir Beldiyesi Başkan Vekili Zekeriya Özak, kentte yenilenebilir enerjide yaptıkları projelere değinerek, şunları kaydetti:

“Yuvacık ve Namazgah Barajlarında kurduğumuz HES’ler ve İZAYDAŞ’tan da atık dönüşümü elde ediyoruz. Orta sınıf öğrencilerinin araştırma geçmişini ve tasarım yeteneklerini artırmak, bilim teknoloji ve matematik bilgilerini geliştirmek için her okula laboratuvar ve teknoloji sınıfları kuruyoruz. Amacımız Kocaeli’yi iklim değişikliği ile sistematik şekilde mücadele eden model bir “‘iklim dostu’ şehir haline getirmektir. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak bunun adımlarını attık ve atmaya devam ediyoruz. Her şey sağlıklı yarınlar için.”

– Sera gazı envanterinin çıkarılması

Sera gazı envanterinin çıkarılması ve iklim değişikliği eylem planı çalışmaları yürütülen projeyle, bu doğrultuda, sera gazı envanteri çalışmaları yapılarak belediye yetki alanı içerisindeki “doğrudan emisyonlar”, şehirdeki binalar, taşıtlar, sanayi kaynaklı yakıt tüketimi ve dolaylı emisyonlar, şehirdeki şebekeden satın alınarak tüketilen elektrik seviyesinde seçilen sektörlerdeki faaliyetlerden kaynaklı emisyonların hesaplanması için veriler derlendi.

Sera Gazı Nedir?

Karbon dioksit (CO2), Metan (CH4), Nitröz Oksit (NO2), Hidroflorür karbonlar (HFCs) gibi atmosferde kızıl ötesi ışınları tutarak atmosferin ısınmasına neden olan gazlara yada bileşiklere sera gazı denir.

Sera Etkisi Nedir

Atmosferdeki gazlar yeryüzünden uzaya yayılan uzun dalga boylu ışığı önce soğurur (tutar), daha sonra tekrar yayar. Sera gazları Dünya’dan uzaya yayılan ısının (kızılötesi ışığın) bir kısmını geri yansıtarak Dünya’nın ısınmasına neden olur. Bu olaya sera etkisi denir.

Sera gazı etkisiyle küresel ısınma ve iklim değişikliği meydana gelir.

 Sera Gazları Nelerdir

Sera Gazları; Karbon monoksit(CO), Karbon dioksit (CO2), Su(H2O), Metan (CH4), Azot Monoksit (NO),Nitröz Oksit (N2O), Hidroflorür karbonlar (HFCs), Perfloro karbonlar (PFCs), Sülfürhekza florid (SF6),ozon (O3) gibi gazlardır.

Sera Gazı Emisyonu

Karbon dioksit (CO2), Metan (CH4), Nitröz Oksit (N2O), Hidroflorür karbonlar (HFCs) gibi sera gazlarının atmosfere verilen miktarına sera gazı emisyonu denir.

 

Sera gazları atmosferde nasıl artar?

Sera gazı emisyon miktarı atmosferde insan kaynaklı olarak; fosil yakıt kullanımı, ormanların kıyımı, sentetik gübre kullanımı, endüstriyel prosesler ve hayvancılık ile artmaktadır. Doğal yollarla oluşup sera etkisini arttıran gazlar  ise bataklıklardan kaynaklanan metan, su buharları, karbondioksit, metan, nitroz oksit ve ozon içeren gazlardır.

Sera etkisi yapan kükürt ve azot oksitleri gibi gazlar aynı zamanda yağmurlarla asit oluşturup asit yağmurları şeklinde yer yüzüne döndüklerinden zararları daha erken anlaşılmış olup salınmaları uzun yıllar önce yasaklanan gazlardır. Su buharının miktarı ise suyun doğal çevrimi ile sabit kalırken, karbon dioksit miktarı sanayi devriminden bu yana sürekli artmıştır. Fosil yakıtların enerji amaçlı olarak termik santrallerde, araçlarda, ısıtma sistemlerinde yakılması ve bir yandan da yeşil örtünün azalmasıyla atmosferdeki karbondioksit miktarı giderek artmaya devam etmektedir.

Sera Gazı Nasıl Azaltılır

Sera gazı emisyon miktarlarının azaltılması için;

  • Her yere ağaçlar dikilmeli,
  • Atıksular arıtılmalı,
  • Teknolojik aletler dünyaya zarar vermeyecek şekilde yenilenme,
  • Ulaşımda ve taşımacılıkta toplu taşımaya teşvik edilmeli ve araçların buhar gücüyle veya güneş enerjisiyle çalışanları üretilmeli,
  • Daha az enerji ile ısınma sağlanmalı,
  • Endüstride daha az enerji tüketen teknoloji sistemleri kullanılmalı,
  • Enerji tüketimi yüksek prosesler, daha az enerji tüketenler ile değiştirilmeli,
  • Enerji tüketimi yoğun olan endüstriyel tesislerde sera gazı emisyon sınırlaması ile ilgili çalışmalar yapılmalı,
  • Atmosfere bırakılan metan ve karbon dioksit oranının düşürülmesi için alternatif enerji kaynaklarına yönelmeli,
  • Fosil yakıtlar yerine örneğin bio dizel yakıt kullanılmalı,
  • Termik santrallerde daha az karbon çıkartan sistemler, teknolojiler devreye sokulmalı,
  • Güneş enerjisinin önü açılmalı ve nükleer enerjide karbon sıfır olduğu için dünyada bu enerji ön plana çıkarılmalı,
  • Çöplerin vahşi depolanmasına son verilmeli ve düzenli depolama alanları kurulmalı,
  • Geri kazanılabilir atıkların geri dönüştürülmesi sağlanmalı,
  • Yalıtımsız binalara yalıtım zorunluluğu getirilmeli,
  • Enerjiyi verimli kullanan aletler ve ekipmanlar teşvik edilmeli,
  • Şehirlerde işyerine ve okullara gitmek için bisiklet yolları yapılmalıdır.

 

 

KAYNAK  : https://www.enerjiportali.com/sanayi-kentinin-sera-gazi-salinimi-azaltilacak/

BÜLENT ÖZGEN-HABER MERKEZİ

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika