Dolar : Alış : 32.4747 / Satış : 32.5332
Euro : Alış : 34.8231 / Satış : 34.8859
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3257 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Sanayii Atıkları Marmara Denizi’nin rengini değiştirdi

13 Mart 2016 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Sanayii Atıkları Marmara Denizi’nin rengini değiştirdi
Sanayii Atıkları Marmara Denizi’nin rengini değiştirdi

gemiler-bogazi-kirletiyor  thumbs_b_c_5722d89b930b3d0fa435e62831029ee8 (1)

ÇOMÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Türkoğlu, bugünlerde Marmara Denizi’nde görülen kızıl rengin, “fitoplankton”dan kaynaklanabileceği belirterek, “Atıklar denizlerde renklenme benzeri olaylara neden oluyor” anakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi (DBTF) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Türkoğlu, “Sanayi, endüstriyel ve evsel atıklar denizlerde renklenme benzeri olaylara neden oluyor” dedi. Türkoğlu,yaptığı açıklamada, Marmara Denizi’nde fitoplanktonolarak adlandırılan canlıların (suda asılı bulunan, tek hücreli, fotosentetik ve hareket yeteneği akıntıya bağımlı olan canlılar) artması, deniz suyunun renginin değişmesine yol açtığını belirtti.

fft81_mf2204073

Denizlerdeki renklenmenin genel olarak fitoplankton denilen bitkisel kökenli tek hücreli canlılardan kaynaklandığını anlatan Türkoğlu, bu günlerde Marmara Denizi’nde görülen kızıl rengin, yüksek bir ihtimalle fitoplankton grubundan kaynaklanabileceği bildirdi. Tüm denizlerin giderek kirlendiğini aktaran Türkoğlu, şunları kaydetti: “Sanayi, endüstriyel ve evsel atıklar denizlerde renklenme benzeri olaylara neden oluyor. Kirlenmemiş denizlerde bu renk oluşumuna rastlanmaz. Literatürde ‘Harmfull Algal Blooms (HABs) olarak adlandırılan aşırı üreme durumlarında deniz suyunun rengi değişebilmektedir.

simav-cayi-meclis-gundeminde7e65247efb4b2d05e5a9

Şu anda Marmara Denizi Tekirdağ-Şarköy kıyısal hattında da gördüğümüz gibi kızıla, bazen farklı zamanlarda farklı fitoplankton türlerinin etkisiyle farklı renklere (yeşil, turkuaz, kırmızı, kahverengi ) dönüşebilmektedir. Sanayi, endüstriyel ve evsel atıkların miktarı arttıkça denizler kirlenmeye, bunu kaldıramayınca da renklenme gibi beklenmedik olayların oluşmasına neden oluyor.” Prof. Dr. Türkoğlu, önceki dönemlerde bu renklenmelerin koy, körfez ve liman bölgelerinde görüldüğünü ancak bugünlerde Marmara Denizi’nde de olduğu gibi tüm sistemi kaplayacak kadar yoğun görüldüğünü kaydetti.  Türkoğlu, renk değişiminin plaj mevsimi olmaması nedeniyle halk sağlığı açısından korkulacak bir durum oluşturmadığını sözlerine ekledi.

fft81_mf2204073 (1)

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika