Dolar : Alış : 32.2854 / Satış : 32.3436
Euro : Alış : 34.8023 / Satış : 34.8650
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3248 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Şehirde içme suyu tükendiğinde ne olur?

20 Nisan 2020 - kez okunmuş
Ana Sayfa » ÇEVRE»Şehirde içme suyu tükendiğinde ne olur?
Şehirde içme suyu tükendiğinde ne olur?

Bir asırdır görülen en kötü kuraklığı yaşayan Cape Town’ı ziyaret eden turistlere, duşları 90 saniye ile sınırlamaları, tuvalette rezervuarı mümkün olduğunca az kullanmaları ve havuzda değil denizde yüzmeleri söylendi.

Şehirde içme suyu tükendiğinde ne olur?

Güney Afrika’nın en büyük turizm merkezi olan Cape Town, geçtiğimiz yıl üst üste beşinci yıl için dünyanın en iyi şehri seçildi. Şehrin uluslararası gelişlerinin yaklaşık üçte ikisi Avrupa’dan geliyor.

Güney Afrika kenti, geçen yıl sakinleri ve ziyaretçileri için su kısıtlamaları uyguladı ancak Day Zero – muslukların kapatıldığı ve suyun kontrol noktalarında dağıtıldığı gün – yaklaşıyor ve yetkililer tüketim hakkında daha sıkı koşulları açıkladı. Day Zero (Sıfır Günü) 16 Nisan için tahmin edilmektedir. Şu anda şehrin dört milyon sakinine günlük 50 litre su veriliyor.

Susuzluk turistleri nasıl etkiliyor?

Otellerde banyo muslukları çıkarıldı, barlar ve restoranlardaki pisuarların otomatik yıkama sistemleri devre dışı kaldı ve araba kiralama firmaları araçlarını yıkamayı bıraktı. Cape Town Uluslararası Havaalanı dahil, özellikle turistik noktalarda, su kullanımı kısıtlamasını gösteren posterler ve işaretler kentin çevresine yerleştirildi.

Şehirde içme suyu tükendiğinde ne olur?

Cape Town turizm bürosu “Su kullanımınızı yerel halk gibi günde 50 litrenin altında tutmanıza ihtiyacımız var” dedi. İngiltere’de kişi başına ortalama su kullanımı 150 litredir. Turizm kurulu, ziyaretçileri yalnızca “suya uygun” konaklama seçme konusunda teşvik ediyor ve su tasarruf tedbirleri uygulamak için oteller listesi yayınladı.

Nasıl yardımcı olabilirim?

Turizm kurulu, ziyaretçilere su tasarrufunda yardımcı olabilecek 10 yolun bir listesini yayınladı.

  1. Havluları tekrar kullanın.
  2. Mümkün olduğunca tuvalet rezervuarını az kullanın. Her kullanımda tuvalet türüne bağlı olarak 6 ila 14 litre arasında su kullanılır.
  3. Dişlerinizi fırçalarken çalkalamak için bir bardak kullanın.
  4. Duş almayı 90 saniye ile sınırlayın ve banyo yapmayı bırakın
  5. Sızdıran muslukları ve tuvaletleri fark ettiğiniz anda bildirin.
  6. Çamaşırlarınız birikene kadar giysileri yıkamaktan kaçının.
  7. Yüzme havuzlarının yerine okyanusa ve gelgit havuzlarına dalın ve hatta duşunuzu da alın.
  8. Mümkünse bulaşık yıkamak için bulaşık makinesini kullanın. Sadece dolduğundan emin ol.
  9. Suyu kurtarmaya yardım ettiğinizden emin olmak için hesap makinesini kullanın

Day Zero / Sıfır Günü nedir?

Day Zero, Western Cape’in büyük altı barajının yüzde 13.5 kapasitesinin altına düştüğü anı işaret ediyor. Su yüzde 10 çizgisinin altına düştüğünde, artık içilebilir değildir, yani göründüğünden daha az su kullanılabilir demektir.

Bu noktada, şehir muslukları yerleşim alanlarına kapatacak ve tüm su, çitlerle sarılı kontrol noktalarında dağıtılan kişi başına 25 litre ile sınırlanacak, polis veya ordu tarafından izlenecek.

En kötü senaryoda, su dağıtımı üç ay sürebilir.

Şehrin açıklamalarında “Day Zero ve takip eden günlerde bu tedbirleri sürekli olarak değerlendireceğiz ve ayar yapacağız” dendi. Şehrin acil durum planlamasına göre, 2. Etap olarak bilinen bu durum, 3. Aşama ya da “tam ölçekli afet uygulaması” tarafından takip edilecek.

Şehir yönetimi “Şehrin içme suyu kaynakları, çeşitli akiferlerden ve kaynak suyundan yeraltı sularının soyutlanmasından kaynaklanıyor, sadece içmek için var olacak” dedi.

KAYNAK : https://www.yesilodak.com/sehirde-icme-suyu-tukendiginde-ne-olur

HABER : BÜLENT ÖZGEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika