Dolar : Alış : 32.2596 / Satış : 32.3177
Euro : Alış : 34.8189 / Satış : 34.8816
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3248 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Sel ve Sıcaklara Karşı Direnç”Bahçe Sokaklar”İle artacak.

17 Nisan 2023 - kez okunmuş
Ana Sayfa » ÇEVRE»Sel ve Sıcaklara Karşı Direnç”Bahçe Sokaklar”İle artacak.
Sel ve Sıcaklara Karşı Direnç”Bahçe Sokaklar”İle artacak.

Pilot olarak Antwerp kentininde hayata geçirilecek projede, geçirimli yüzeyler kullanarak kentlerin afet dirençlerinin artırılması hedefleniyor.

Fotoğraf: @modacitylife / Twitter

Sel, taşkın ve sıcak dalgaları gibi afetlere karşı kentlerin dirençlerinin artırılması amacıyla tasarlanan “bahçe sokaklar” projesi, Belçika’nın Antwerp kentinde hayata geçiriliyor.

Çöp aracı, ambulans gibi ağır araçların geçebileceği hatlar dışındaki yüzeyler, Antwerp’te geçirimli yüzey olarak projelendiriliyor.

“Bahçe sokaklar” uygulamasıyla şehirlerin afet direnci artırılırken, sokakların daha sakin, daha yeşil ve daha güzel hale getirilmesi planlanıyor.

Uygulamanın hayata geçirilmesiyle kentin yaşanabilirliğinin ve sosyalliğinin de bu sayede artacağı tahmin ediliyor.

Antwerp’in beş semtinde hayata geçirilecek projenin tasarım ve bakım süreçleri için kentin yerel sakinleriyle işbirliği yapılıyor.

Afetler ve kentlerin dirençlerinin artırılması

Binaların yanı sıra kentlerdeki beton yapılar ve asfalt yolların sıcaklıkları yaz aylarında yaklaşık 65 dereceye kadar yükselerek sıcak dalgalarının etkisini artırıyor ve ölümlere sebep olabilen kentsel ısı adasının oluşmasına katkıda bulunuyor.

Uzmanlar, sel, taşkın ve sıcak dalgası gibi afetlerle mücadele etmek için en etkili yollardan birinin, iklim değişiyle mücadele etmenin yanı sıra kentsel alanların ortalama yüzde 40’ını kaplayan asfalt yollar veya kaldırımlar yerine geçirgenliği yüksek, sıkıştırılmış çimen veya toprak gibi doğa temelli çözümler uygulanması olduğunu aktarıyor.

Bu uygulamalar aynı zamanda yer altı sularının beslenmesini sağlayarak kurak dönemlerle kuraklıkla mücadeleyi de kolaylaştırıyor.

Ne olmuştu?

Belçika’nın birçok kenti 2021 yazında sele teslim olmuş ve sellerde 43 kişi yaşamını yitirmişti.

Geçtiğimiz yılın yaz aylarını da kapsayan uzun bir dönemde Avrupa kıtası sıcak dalgalarının etkisi altına girmişti. Sıcak dalgaları, yapılaşmanın yoğun olması ile ağaç ve toprak gibi ısıyı azaltan unsurların az olması nedeniyle özellikle kentsel yerleşimlerde doğrudan ve dolaylı olarak binlerce kişinin ölümüne yol açmıştı.

KAYNAK : https://yesilgazete.org/belcika-sel-ve-sicaklara-karsi-direncini-bahce-sokaklar-ile-artiracak/

HABER :BÜLENT ÖZGEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika