Dolar : Alış : 32.5096 / Satış : 32.5682
Euro : Alış : 34.6254 / Satış : 34.6878
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3251 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Şirketler İçin Kurtarılmış Maden Bölgeleri Geliyor !

26 Mayıs 2018 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Şirketler İçin Kurtarılmış Maden Bölgeleri Geliyor !
Şirketler İçin Kurtarılmış Maden  Bölgeleri Geliyor !

 

Resmi Gazete’de bugün yayınlanan yönetmelikle maden bölgeleri oluşturuluyor. Yönetmelik şirketler için kurtarılmış maden bölgeleri oluşturulurken, maden bölgesi içerisinde kalan alanlar boşaltılabilecek.

 

 

ŞİRKETLER İÇİN KURTARILMIŞ BÖLGELER

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yayınlanan “Maden Bölgelerine Ve Ruhsatların Taşınmasına İlişkin Yönetmelik” önümüzdeki günlerde epey tartışılacak maddeleri içeriyor. Yönetmelikle bir anlamda şirketler için “kurtarılmış maden bölgeleri” oluşturuluyor. Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nün teklifi ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanının onayı ile bugünkü Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğin amacı şöyle sözlerle edildi; “Birbirine bitişik ve/veya yakın maden sahalarında tek başına yapılan maden işletme faaliyetlerinin; çevresel etkileri, şehirleşme, işletme güvenliği, rezervin verimli işletilmesi ve benzeri sebepler…”

 

Madenin  verimli işletilmesinden önce , özellikle çok tehlikeli olan yer altı madencilikte 18.02.2015 tarihindeki kabul edilen sonra ertelenen madderin yürürlüğe girmesi gerektmektedir.Örneğin ; yaşam odası ,atex uygulaması v.s.Tehlikeli ve çok tehlikeli olan madenciliğin meslek kriterlerinin belli olmadığından   kanuna göre verilmesi gereken mesleki eğitim   ve  mesleki yeterlilik belgesi de verilmemektedir.Yasal olarak  tehlikeli ve çok tehlikeli meslek grubu olarak ilan edilmesi  bir gerekliliktir.

MADENLER BİRLEŞTİRİLİYOR

Amaçları bu şekilde sıralanan yönetmeliğe göre yapılacak proje ve planlama çerçevesinde maden bölgesinin ilan edilecek, bu ruhsatların yeni ruhsatta birleştirilerek oluşturulacak maden bölgesinde ortak proje kapsamında maden işletme faaliyetlerinde bulunulacak.
Yönetmeliğin Amaç kısmında “aynı grup ruhsatlar için maden bölgesinin oluşturulması amacıyla ruhsatların birleştirilmesi, taksiri, iptali, ihale edilmesi, yeniden ruhsatlandırılması, ruhsatlardaki yatırım giderlerinin belirlenmesi” gibi maddelere de yer verildi. Bir veya birden fazla il sınırına giren maden bölgeleri için komisyon oluşturulacak.

MADEN BÖLGESİ KOMİSYONU

Yönetmelik ile Maden Bölgesi içindeki ruhsat sahiplerinden ruhsatlarını birleştirmeleri isterinken, aksi halde maden sahasının yeniden ihaleye çıkartılması öngörülüyor.

Yönetmelikteki bu maddeler “madenler hangi şirketlerde toplanmak isteniyor?” sorusunu akla getiriyor. Her türlü madencilik denetimini yapmak üzere Maden Bölgesi Komisyonu kurulacak. Komisyon valilik, belediye ve ruhsat sahibi şirketlerin temsilcilerinden oluşurken, komisyonun görevleri arasında şunlar yer alıyor;

a) Madencilik faaliyetlerinin proje ve plana göre yürütülmesini sağlamak.
b) Madencilik faaliyetlerinin çevreye ve insan sağlığına etkilerini kontrol ederek gerekli tedbirlerin alınması için kontrol ve ölçümleri gerçekleştirmek.
c) İşletme güvenliği ile ilgili yapılan uygulamaları kontrol etmek ve önerilerde bulunmak.
ç) Madencilik faaliyetlerinin yerine getirilebilmesi, gerekli altyapının sağlanması için valiliğin ve/veya ilgili belediyenin imkân ve kabiliyetlerini kullanmak, gerektiğinde hizmet alımı yapmak.
d) Madencilik faaliyetlerinin kontrolleri sonucunda komisyona sunulan raporları inceleyerek, karara bağlamak ve bu kararları şirkete yazılı olarak bildirmek.
e) Gerektiğinde geçici faaliyet durdurma kararlarını almak ve bu kararı bir gün içerisinde Genel Müdürlüğe bildirmek.

Maden Bölgesi Komisyonunun dışında Maden İşleri genel Müdürlüğü de ihtiyaç duyarsa her türlü denetimi yapacak.

MADEN BÖLGELERİ BOŞALTILABİLECEK

Yönetmelikle, Çevre, Sağlık, Çalışma Bakanlıkları, Belediyeler vs kurumlar gibi idare ve kurumların maden bölgelerinde hiçbir yetkisi kalmayacak.

Maden Bölgesindeki her grup madencilik için irtifak, intifa hakkı ve kamulaştırma yapılabilecek. Bu Maden Bölgesi ilan edilmiş alanların boşaltılabileceği ve mülkiyet devirlerinin yaşanabileceği anlamına gelmekte. Maden Bölgesi işletme sahaları ve sağlık koruma bandı çevre düzeni ve imar planlarına işlenecek, böylece plansız madenciliğin önü iyice açılmış olacak.

ŞİRKETLERE KAPATILAN BÖLGELER OLUŞACAK

Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliği yorumlayan EGEÇEP Hukuk Komisyonu üyesi Avukat Arif Ali Cangı, “Yönetmelikle yerin altında maden olan alanlarda yaşayan insanları ve diğer canlıları yerinden yurdundan edecek, her türlü denetime kapalı, dev maden şirketler tarafından kapatılan bölgeler yaratılmak isteniyor. Madencilik faaliyetlerinin ekoloji, çalışma yaşamı üzerinde yarattığı tehditlerin katlanmasına, zaten yetersiz olan denetimlerden de vazgeçilmesi sonucunu doğuracak bir yönetmelikle karşı karşıyayız” dedi.

Şirketler için oluşturulmaya çalışan maden bölgelerinde  felsefe OSB gibi ancak, çevresel etkilerle ilgili açıklayıcı bir madde veya çed yönetmeliğine atıfta bulunulmadığını gördüm.Yazık olacak çevremize…

Kaynak :https://www.evrensel.net/haber/353197/sirketler-icin-kurtarilmis-maden-bolgeleri-geliyor-ÖZER AKDEMİR

YAYINA HAZIRLAYAN : BÜLENT ÖZGEN-HABER MERKEZİ

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika