Dolar : Alış : 32.4742 / Satış : 32.5327
Euro : Alış : 34.7084 / Satış : 34.7710
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3256 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Soğuk havalarda elektrikli araç menzilini artırmak için küresel yarış içindeler

05 Mart 2023 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Bilim»Soğuk havalarda elektrikli araç menzilini artırmak için küresel yarış içindeler
Soğuk havalarda elektrikli araç menzilini artırmak için küresel yarış içindeler

Alaska’nın eksi 50 Fahrenheit (eksi 46 Santigrat) dereceye kadar soğuyabildiği engebeli ve soğuk iç kısmı, bir elektrikli okul otobüsü bulmayı umduğunuz yer değil. Ama burada, yanında karikatür bir at çıkartması olan, Tok’ta her gün yaklaşık 40 mil karlı ve buzlu yollardan sessizce geçerek öğrencileri Kanada sınırından çok da uzak olmayan bir okula götüren 50 Numaralı Otobüs var. Günlük rotada sorunsuz çalışıyor. Ancak soğuk havalar, elektrikli araç akülerinin menzilini çalıyor, bu nedenle 50 Numara daha uzun saha gezilerine veya Anchorage veya Fairbanks’e gidemez. Bu, bazı elektrikli binek araç sahiplerinin ve transit yetkililerinin dünya çapında soğuk iklimlerde karşılaştığı bir sorun. 20 derece F’de (eksi 7 C), elektrikli araçlar ideal 70 derece kadar ileri gitmezler.

Bunun bir kısmı, geleneksel teknolojiyi kullanarak yolcuları sıcak tutmanın pili boşaltmasıdır. Bu nedenle, en soğuk havalarda daha uzun yolculuklar zor olabilir. 2040 yılına kadar tüm otobüs filosunu elektriğe dönüştürme taahhüdünde bulunan Chicago’s gibi ulaşım yetkilileri, elektrikli otobüsleri şarjlı ve zamanında tutmak için olağanüstü adımlar atmak zorunda. Bazı otomobil üreticileri ve sürücüler, iklim değişikliğini ele almak için ulaşımdan kaynaklanan emisyonların keskin bir şekilde düşürülmesi gereken bir zamanda, soğukta daha düşük pil aralığının elektrikli arabaların, kamyonların ve otobüslerin kabulünü sınırlayabileceğinden korkuyor. Umut var. Bilim adamları, soğuk havalarda günümüzün lityum iyon sistemleri kadar enerji kaybetmeyen yeni pil kimyalarını mükemmelleştirmek için yarışıyorlar.  Chicago’da elektrikli otobüsleri kışın zorluklarına uyarlamak  Ayrıca, verimli ısı pompalarıyla donatılmış otomobiller, soğukta çok fazla menzil kaybetmez.

Yerel okullarla sözleşme yapan Tok Transport’un sahibi Stretch Blackard, “Soğuk havalarda pil bulundurmak bir sorun ve oldukça soğuk bir iklime sahibiz, Kuzey Amerika’nın en soğuklarından biri” dedi. Sıcaklık sıfıra düştüğünde, Tok’un elektrikli otobüsünü çalıştırma maliyeti iki katına çıkar. Tok ülkedeki en yüksek elektrik fiyatları arasında yer alıyor. Blackard, en soğuk havalarda, eksi 10 F’ye (eksi 18-23 C) kadar, elektrikli otobüsün mil başına kabaca 1,15 dolar, dizel otobüs için mil başına 40 sent olduğunu söyledi. Elektrikli otobüsün maliyeti, hava sıcakken mil başına yaklaşık 90 sente düşüyor, ancak maliyetlerin onu kullanılamaz hale getirdiğini ve başka bir otobüs almayacağını söylüyor.

Birçok kişisel elektrikli araç sahibi de uzun mesafeli kış seyahatlerinin zor olabileceğini düşünüyor. Birçok ABD eyaletinde her kış en az birkaç kez soğuk dönemler geldiğinden, EV’ler menzillerinin %10 ila %36’sını kaybedebilir. Alger, Michigan’dan Mark Gendregske, sıcaklıklar 10-20 F aralığına (eksi 7 ila eksi 12 C) düştüğünde ciddileşmeye başladığını söyledi. Michigan, Ypsilanti yakınlarındaki bir alışveriş merkezinin otoparkında Kia EV6’sını şarj ederken, “Genellikle menzilde ve şarj süresinde %20’den fazla düşüş görüyorum,” dedi. “Yaklaşık 250 mil menzilden yaklaşık 200’e çıkıyorum.” Bir otomobil parçası üreticisinin mühendisi olan Gendregske, menzilin düşeceğini biliyordu, bu yüzden planlama yaparak, Kia EV’nin onu uzun bir işe gidiş gelişinde bile gitmesi gereken yere ulaştırdığını söyledi. Ancak bazı sahipler kışın bu kadar büyük bir düşüş beklemiyorlardı. Detroit’in kuzey banliyölerinden birinde yaşayan Rushit Bhimani, hava soğuduğunda Tesla Model Y’sinin menzilinin yaklaşık %30 daha düşük olduğunu, şarj başına 330 mil olması gerekenden 230’a kadar düştüğünü gördüğünü söyledi. o, ”dedi Chicago gezisinde Ann Arbor’un hemen güneyinde hücum ederken. Bu EV menzil kaybının yaklaşık dörtte üçü, yolcuları sıcak tutmasından kaynaklanmaktadır, ancak hız ve hatta otoyolda sürüş faktörlerdir. Bazı sürücüler, enerji tasarrufu yapmak için eldiven giyerek veya ısıtmalı koltuklarda oturarak daha uzağa seyahat edebilmek için fazla ısı kullanmamak için büyük çaba harcarlar. Ve emin olun, benzinli motorlar da soğukta menzillerinin yaklaşık %15’ini kaybedebilir.

Menzil kaybı, geçen yıl yeni araç satışlarının yaklaşık %80’inin elektrikli olduğu Norveç’te elektrikli araçların benimsenmesini yavaşlatmadı. Norveç Otomobil Federasyonu tarafından yapılan son testler, modellerin gerçekten farklılık gösterdiğini ortaya çıkardı. Nispeten uygun fiyatlı Maxus Euniq6, reklamı yapılan ürün yelpazesine en yakın olanı oldu ve kazanan seçildi. Reklamı yapılan 354 km (220 mil) menzilinin yalnızca yaklaşık %10 altında bitirdi. Tesla S, reklamı yapılan aralığın yaklaşık yüzde 16 altındaydı. En altta: Toyota’nın yalnızca 323 kilometre (200 mil) ile zirveye ulaşan BZ4X’i, reklamı yapılan menzilinin yaklaşık %36 altında. Otomobil Federasyonu’ndan Nils Soedal, sürücüler bir seyahat planlarken bunu dikkate aldıkları sürece sorunu “sorunsuz” olarak nitelendiriyor. “Asıl mesele, yol boyunca yeterince şarj istasyonuna sahip olmak,” ve bunların düzgün çalışıp çalışmadığına dair daha iyi bilgi, dedi. Test sırasında, dağların üzerinde ve karla kaplı yollarda sıcaklıklar sıfırdan eksi 2,2 F (0 ila eksi 19 C) arasında değişiyordu. Arabalar, meyve suyu bitene ve durana kadar sürüldü. Kullanılmış EV’lerde pil ömrünü ölçen bir ABD şirketi olan Recurrent, çalışmalar yürüttüğünü söyledi . General Motors, çözümler üzerinde çalışanlar arasında yer alıyor. GM’nin elektrikli araçlarında enerji geri kazanımı proje yöneticisi Lawrence Ziehr, mühendislerin test ederek mevcut arabalarda pil ve ısı yönetimi değişiklikleri yapabileceğini ve gelecekteki modeller için bilgi edinebileceğini söyledi.

Geçen hafta GM, soğuk havanın pil menzili üzerindeki etkisini test etmek için Detroit bölgesinden Michigan’ın soğuk Yukarı Yarımadası’na bir elektrikli araç filosu gönderdi. Yolda iki kez şarj olmak için durmasına rağmen, şarj başına yaklaşık 329 mil menzile sahip bir GMC Hummer kamyoneti, Sault Ste. Marie’ye yalnızca yaklaşık 35 mil kaldı, bu da GM’nin test tesisine zar zor ulaşmaya yetecek kadar. Bir bakkalda arızalı bir şarj istasyonu bulduktan sonra mühendisler, yolculuğu bitirmeye yetecek kadar meyve suyu almak için yakındaki bir otele gittiler. Üniversitelerde de bilim adamları, soğuk hava kaybını geçmişte bırakabilecek kimya değişiklikleri üzerinde çalışıyorlar.  Michigan Üniversitesi’nden Dasgupta, iyonların daha hızlı akmasını veya soğukta hızlı şarj edilmesini sağlayan yeni pil tasarımları geliştirdiklerini söylüyor. Katı hal gibi sıvı elektrolit kullanmayan pil kimyaları da vardır. Gelişmelerin önümüzdeki iki ila beş yıl içinde laboratuvarlardan araçlara geçmesini bekliyor. “Bu pillerin performansını artırmak için gerçekten küresel bir yarış var” dedi… Özel Haber ; Cem Bayram SEÇEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika