Dolar : Alış : 32.2596 / Satış : 32.3177
Euro : Alış : 34.8189 / Satış : 34.8816
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3248 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Su Kaynaklarımızı 6 Adımda Temiz Tutabiliriz

14 Temmuz 2019 - kez okunmuş
Ana Sayfa » ÇEVRE»Su Kaynaklarımızı 6 Adımda Temiz Tutabiliriz
Su Kaynaklarımızı 6 Adımda Temiz Tutabiliriz

Su kaynaklarımızı tüketim alışkanlıklarımız sebebiyle her geçen gün azaltmaktayız ve olan kaynaklar ise bilinçsizlikten kirlenmekte. Eğer bu gidişat ile devam edilecek olursa durum sürdürülebilir değil.

Fakat bireysel olarak alacağımız basit çözümler ile bu gidişatı bir nebze yavaşlatabiliriz. Gelin hep beraber neler yapabiliriz inceleyelim.

1. Yağmur sularımızı temiz tutalım

Kapınızın ya da bahçenizin önüne yaptığınız asfalt ya da beton gibi su yolları yağmur sularının drenaja doğru uzun bir şekilde yol alarak gitmesine sebep olur. Bu sırada yağmur suları yanında birçok atık taşır ve kirlenmeye yüz tutar. Sert ve su geçirmez yüzeyler yerine delikli ve geçirgen yapıdaki çakıl,ağaç ve kaldırım taşı tarzı malzemeleri kullanarak hem suyun kısa mesafe kat ederek toprağa karışmasına yardımcı olursunuz hem de kirlenmesini önlersiniz.

su kaynaklarımızı

2. Tuvaletiniz çöpünüz değil

Islak mendil ya da tampon gibi çözülemeyen malzemeleri sakın tuvaletinize atmayın. Hem tesisatınızda tıkanmaya yol açacak hem de kanalizasyon sistemine karışan bu atıklar denizlerimizi de kirletecektir.

su kaynaklarımızı

3. Mutfak giderine ne döktüğünüze dikkat edin.

Yağ, boya, kimyasal maddeler ve bunun gibi ev malzemelerinizi asla mutfak giderinden boşaltmayın. Çünkü bu maddelerin içerdiği toksik materyaller (özellikle sodyum hipoklorite,amonyak,formaldehit) su kaynaklarımızı kirletmekte. Bu gibi tehlikeli atıklarımızı atık toplama tesislerine teslim edebiliriz.

4. Evcil hayvanlarınızın kalıntılarını bırakmayın

Evcil hayvanlarımızın bıraktığı kalıntılarda bulunan bakteriler su kaynaklarımızı kirletmekte. Bu sevimli dostlarımızın kalıntılarını geri dönüştürülebilir poşetler ile topladıktan sonra en yakın çöp kutusuna bırakabiliriz.

su kaynaklarımız

5. Arabalarımıza özen gösterelim ve kendimiz yıkayalım

Bakımı düzenli yapılan araçlarımız yağ ve antifriz gibi kimyasal içeren maddeleri akıtamayacağı için sularımızı kirletemez. Ayrıca araçlarınızı evde kendiniz yıkayarak hem daha az su kullanmış olursunuz hem de kullanacağınız kimyasal temizleyici maddeler normal yıkama yerlerine göre daha az oranda sularımıza karışmış olur.

6. Uyarı da önlemler kadar önemlidir

Bu önlemleri bireysel olarak almamız önemli. Fakat çevremizde su kaynaklarımızı kirleten insanlar varsa da onları yaptıkları yanlış hakkında uyarmak da bir o kadar ehemmiyetli.  Sadece bireysel olarak alacağımız önlemler etkisi ufak olsa da çevremizdeki insanlarla beraber oluşturacağımız etki büyüyebilir.

KAYNAK : https://sifiratik.co/2018/07/26/su-kaynaklarimizi-6-adimda-temiz-tutabiliriz/

HABER: BÜLENT ÖZGEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika