Dolar : Alış : 32.4747 / Satış : 32.5332
Euro : Alış : 34.8231 / Satış : 34.8859
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3257 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Trump’ın kovduğu eski FBI Başkanı son gülen olacak gibi duruyor” diyor

17 Mayıs 2017 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Trump’ın kovduğu eski FBI Başkanı son gülen olacak gibi duruyor” diyor
Trump’ın kovduğu eski FBI Başkanı son gülen olacak gibi duruyor” diyor

ABD Başkanı’nın görevden aldığı Comey’nin notlarına göre, Trump Ulusal Güvenlik Danışmanı Flynn’nin Rusya ilişkileri hakkında yürütülen soruşturmanın kapatılmasını istedi. New York Times’ın haberi tüm dünyada anında son dakika oldu. Trump’ın kurduğu “O iyi biri. Bunu bırakabileceğinizi umuyorum” cümlesi dikkat çekiyor.  Skandalın ortaya çıkmasıyla Washington çalkalandı. Basın toplantısın düzenleyen Demokrat partililer, en az iki Cumhuriyetçinin bağımsız bir soruşturma istediğini duyurdular. BBC muhabiri Zucrher, Washington’da çoktan Trump’ın azledilmesinin konuşulduğunu belirterek “Federal hükümet içerisinde, arkasını sağlama almayan bir kişinin, Comey’nin ulaştığı mertebelere ulaşması imkânsızdır. Trump’ın umarsızca kovduğu eski FBI Başkanı son gülen olacak gibi duruyor” diyor. Rusya Büyükelçisi Kilysak’la daha göreve başlamadan iki kez görüşen general Flynn, bu buluşmaları gizleyince koltuğunu bırakmak zorunda kalmıştı. En kısa sürede istifa etmek zorunda kalan isimlerden biri olan Flynn’nin, gizli bilgileri paylaştığı ortaya çıkmıştı.İsrail’den gelen çok gizli bilgileri Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a vererek dünya çapında bir sarsıntıya yol açan ABD Başkanı Donald Trump, bu kez eski FBI Başkanı James Comey’nin notlarıyla manşetlerde. Trump’ın kovduğu Comey’nin notlarını New York Times gazetesi manşetten verdi. Notlarda en dikkat çeken detay, ABD liderinin, istifasını istemek zorunda kaldığı Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn hakkında açılan soruşturmanın kapatılmasını istemesi.

Göreve başlamadan Rusya’nın Washington Büyükelçisi Sergey Kilysak’la iki kez görüşen Flynn, bu buluşmaları Trump yönetiminden saklayınca Şubat ayında koltuğunu kaybetmişti. FBI Başkanı Comey’nin söz konusu notları da Şubat ayında alınmış. New York Times’ın haberine göre, Beyaz Saray’daki bir toplantının ardından Comey’e talebini ileten Trump “O iyi biri. Bunu bırakabileceğinizi umuyorum” dedi. Comey ABD Başkanı’nın “Flynn iyi bir adam” sözüne cevaben, “Katılıyorum, iyi bir adam” diyerek yanıt verdi. Haberin yayımlanmasının hemen ardından Beyaz Saray’dan açıklama geldi. Açıklamada, Trump’ın soruşturmanın kapatılmasını istemediği vurgulandı. FBI Başkanı’nı kovan Trump, birkaç gün sonra attığı Twitter mesajlarıyla Comey’i medyaya belge sızdırmaması için uyarmıştı. Üstü örtülü tehdit içeren mesajda, “James Comey basına bilgi vermeden önce, dua etsin de kayda alınmış konuşmalarımız olmasın” yazıyordu.

Rusya’nın gölgesinde Trump ve yönetimi, kampanya döneminden bu yana Rusya’nın gölgesi altında kalmış görünüyor. Moskova yönetiminin seçimlere müdahale ettiği yönündeki iddialar, FBI tarafından resmen araştırılıyor. FBI, seçim kampanyasındaki danışmanların Trump’ın kazanmasına yardımcı olmak için Rusya’yla yasadışı işbirliği yapıp yapmadıklarını inceliyor. ABD liderinin Comey’i görevden alması, söz konusu soruşturmayı kapatmak istediği şeklinde yorumlanıyor. Koltuğuna oturduktan birkaç hafta sonra istifa etmek zorunda kalan Ulusal Güvenlik Danışmanı Flynn’nın Rusya Büyükelçisi Kilysak’la görüşmesi dışında Rusya lideri Vladimir Putin’le aynı masada fotoğrafları ortaya çıkmıştı. Michael Flynn’le görüşen Rusya Büyükelçisi, son olarak Lavrov’un Beyaz Saray ziyaretinde sahnedeydi. Amerikan medyasının alınmadığı Oval Ofis’te Trump, Lavrov ve Kilysak’ın fotoğrafının resmi bir Rus fotoğrafçı tarafından çekilmesi, geçen hafta ABD’de en çok tartışılan başlıklardan biriydi.

Comey’nin hafif mide bulantısı James Comey’nin tüm bu olan bitendeki rolü ise, geçen yıl kampanyalar sürerken Demokrat aday Hillary Clinton’ın elektronik postalarıyla ilgili açılan soruşturmalar oldu. Yaz mevsiminde herhangi bir soruşturma bulunmadığını duyuran Comey, seçime 11 gün kala Clinton’ın soruşturma altında olduğunu ilan edince ortalık karışmıştı. Comey’nin Clinton dosyasında çuvalladığı kesinleşirken, Demokratlar seçim yenilgisinin sorumlusu olarak eski FBI Başkanı’nı gösteriyor. Mayıs ayı başında Senota’da ifade veren FBI Başkanı, 8 Kasım’a günler kala verdiği kararın seçimlere etki etmiş olabileceğini kabul etmiş, hafif bir mide bulantısı hissettiğini söylemişti.

Demokratlar yutmadı… BBC Washington muhabiri Anthony Zurcher, Comey kovulduktan sonra yazdığı analizde Demokratların Trump’ın hamlesini yutmadığını belirtmişti. Zurcher, “Clinton gerekçesiyle sis perdesi yaratılmak istendiğini, asıl amacın Trump’a yakın isimlerlerin Rusya ilişkisi iddialarına yönelik başlatılan FBI soruşturmasını kapatmak olduğunu düşünüyorlar. Başkan Trump’ın Comey’e görevden alındığını açıkladığı mektubunda, ‘kendisinin soruşturma altında olmadığı’ cümlesine yer vermesi de amacına hizmet etmişe benzemiyor. Demokratlar şimdiden, Comey’e görevden alındığı sırada soruşturmanın hangi aşamada olduğunu Kongre önünde açıklaması için feryada başladı” demişti.

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika