Dolar : Alış : 32.4747 / Satış : 32.5332
Euro : Alış : 34.8231 / Satış : 34.8859
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3257 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Türkiye Dünya İnsani Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor

23 Mayıs 2016 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Türkiye Dünya İnsani Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor
Türkiye Dünya İnsani Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor

1243358_manset

İstanbul, bugün Dünya İnsani Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor. 120 ülkeden 50 liderin katıldığı zirvede, yardıma muhtaç 130 milyon insanın sorunlarına çözüm yolları aranacak.Birleşmiş Milletler (BM) tarihinde ilk kez düzenlenecek olan Dünya İnsani Zirvesi bugün Türkiye’nin ev sahipliği ile İstanbul’da yapılacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun tarafından liderlik edilecek zirvede, yardıma muhtaç 130 milyon insan için yardım stratejileri ve politikaları geliştirilecek. Bu amaçla yeni bir fon oluşturulacak. Türkiye, dünyanın en büyük 3. donörü ve milli gelir dikkate alındığında “en cömert” donörü sıfatlarıyla zirvenin ev sahipliğini üstlendi.

dunyanin_gozu_bu_zirvede_yardim_etmek_istiyoruz_ama_h72411_592e7
JUNCKER VE MERKEL GELİYOR
İstanbul’da Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak zirveye 6 bin kişinin katılması bekleniyor. Zirveye 125 ülkeden 50 devlet ve hükümet başkanı katılacak. Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Avrupa Konseyi Başkanı Jean Claude Juncker, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Thani’nin zirvede olması bekleniyor. Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında vize serbestisi konusunda ciddi bir gerilim yaşanırken, Merkel’in Türkiye’ye gelme kararı önem taşıyor. Merkel’in zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi de planlanıyor.

timthumb

GÜNÜN ANLAMINA ÖZEL ORKESTRA
Zirvede, liderler 7 ayrı konuda üst düzey yuvarlak masa toplantısına katılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün liderlere gala yemeği verecek. Yemek öncesinde dünyaca ünlü orkestra şefi Daniel Barenboim ile Filistinli düşünür Edward Said tarafından Ortadoğu’ya barış getirmek üzere toplumlararası anlayışı geliştirme amacıyla kurulan Doğu Batı Divanı Orkestrası sahne alacak.
PAPA DUAYLA ÇAĞRIDA BULUNDU
Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Fransuva da pazar ayininde Türkiye’deki insani zirveye değindi. Merkel, ayine katılanlardan Türkiye’deki Dünya İnsani Zirve’nin amacına ulaşması için dua istedi.

zirve

DÜNYANIN 24. BÜYÜK ÜLKESİ
Irak’ta 8.2 milyon kişi insani yardıma muhtaç halde yaşıyor. Suriye’de 4 milyonu aşkın kişi ülkesini terk etmek zorunda kalırken, 4.8 milyon kişi ise ülkelerinde zor yaşam koşulları altında hayatta kalmaya çalışıyor. Sudan’da 1.5 milyon kişi yerinden edildi. Ukrayna’da 5 milyon kişi yardım bekliyor. Son 10 yılda yardıma muhtaç insan sayısı 2 katına çıktı. Her yıl 100 milyon insan doğal afetlerle karşılaşıyor. 250 milyon kişi ekonomik ve sosyal krizlerden etkileniyor. Savaş ve çatışmalardan etkilenen 60 milyon kişi bir ülke nüfusu olsaydı dünyanın en büyük 24. ülkesi olurdu.
TÜRKİYE’NİN KARNESİ
Türkiye, 2014 yılında 1.6 milyar dolarlık resmi insani yardımla ABD ve İngiltere’nin ardından dünyanın 3. en büyük donör ülkesi. Türkiye, resmi insani yardımının milli gelire oranı dikkate alındığında dünyanın “en cömert” donör ülkesi. Türkiye’nin kalkınma yardımları da son bir yılda yüzde 9 artarak 3.6 milyar dolar seviyesinde oldu. Türkiye’nin dış yardımları 6.4 milyar dolar düzeyinde. n Türkiye, dünyada en çok mülteciye kucak açan ülke.
RAKAMLARLA 2015 YARDIMLARI
Devletler 21.8 milyar dolar
Toplam 28 milyar doların 13 milyar doları Birleşmiş Milletler ajanslarına aktarıldı (toplamın yüzde 46’sı). Toplam rakamın 2 milyar doları Kızılay ve Kızılhaç kuruluşlarına paylaştırıldı (toplamın yüzde 7’si).
Özel kuruluşlar ve bireyler 6.2 milyar dolar
Toplamın 7.9 milyar doları STK’lara verildi (toplamın yüzde 28’i). Bunun yüzde 75’i uluslararası STK’lara, yüzde 2.5’i yerel ve ulusal STK’lara verildi.
‘SİSTEM İŞLEMİYOR’  Zirvenin hazırlık sürecine Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarını temsilen katkıda bulunan Hayata Destek Derneği Genel Direktörü Sema Karaosmanoğlu, BM’nin bu konuda hazırladığı 2015 raporunu paylaştı. “Yapılan yardımların sadece yüzde 2.5’i afetten etkilenmiş birey ve topluluklarla bire bir temas eden yerel aktörlere ulaştı” diyen Karaosmanoğlu, yardım sisteminin değişmesi gerektiğini söyledi.
‘TÜRKİYE YARDIM EDİYOR’
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’nin sığınmacı politikasını övdü. Merkel, Dünya İnsani Zirvesi’nin yardımların koordine edilmesi ve daha iyi bir ağ kurulması konusunda bir ilk olduğunu belirtti. Merkel, BM Genel Sekreteri ve Türkiye’nin bu girişiminden memnuniyet duyduğunu, “Türkiye’nin ev sahibi olmasından mutluyum. Türkiye, 3 milyon Suriyeliyi kabul etmesiyle sadece insani yardım üzerinde konuşmadığını, bunu yerine de getirdiğini gösterdi” sözleriyle dile getirdi.

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika