Dolar : Alış : 32.2596 / Satış : 32.3177
Euro : Alış : 34.8189 / Satış : 34.8816
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3248 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Türkiye’nin Doğa Harikalarından Gölcük Tabiat Parkı Yapılaşmaya Açılıyor

16 Aralık 2017 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Türkiye’nin Doğa Harikalarından Gölcük Tabiat Parkı Yapılaşmaya Açılıyor
Türkiye’nin Doğa Harikalarından Gölcük Tabiat Parkı Yapılaşmaya Açılıyor

Bolu’nun doğal güzellikleriyle ünlü Gölcük Tabiat Parkı’na dağ köşkü, 25 bungalov ve göl gazinosu yapılması için 19 Aralık’ta ihale açılacak. Bolu Belediyesi tarafından Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan 2012 yılında 29 yıllığına kiralanan Gölcük Tabiat Parkı, 22 yıllığına özel işletmeye verilecek.

Park içinde bulunan Gölcük Göl Gazinosu da ihale kapsamında yer alacak ve bir yıl içinde yeni işletmeciye geçecek. Göl kenarında bulunan restoran da yıkılıp yerine 19 odalı butik otel yapılacak. Dağ köşkü ve bungalovlar için 16 aylık inşaat süresi öngörülürken, gölün çevresi tamamen rekreasyon alanı olarak düzenlenecek.

Proje kapsamında Gölcük çevresiyle ormanın içine 5’er kilometrelik patikalar yapılacak ve göl çevresinde mangal yakılmasına izin verilmeyecek. Mangal yakmak için Gölcük’e 200 metre uzaklıkta yapımı süren yeni piknik alanı kullanılacak. Ayrıca Gölcük ve bağlı olduğu Karacasu beldesi arasında 1,5 kilometre uzunluğunda dağ kızağı ve 3 kilometrelik teleferik hattı kurulacak.

Bolu’da daha önce de Köroğlu dağlarının eteklerinde bulunan Kartalkaya Kayak Merkezi ile Karacasu Termal Turizm Merkezi arasında kalan, içinde orman arazilerinin de bulunduğu yaklaşık 51 bin 450 hektarlık yeşil alan ‘Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ ilan edilerek imara açılmıştı.

CHP’li vekilden itiraz: ‘Ayder ve Uzungöl’de de ağaç kesilmeyecek denmişti’

Projeye karşı çıktığını belirten CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan şunları söyledi: “Şartnameyi inceledim. 20 küsür bungalov yapılacakmış. Öyle anlaşılıyor ki şu anda restoranın olduğu yere de çok katlı otel yapma peşindeler.”

Özcan, projeye neden itiraz ettiğini de şöyle anlattı: “Birkaç tane sorun olacak. Bunlardan birincisi Gölcük halka kapanacak ve özel bir yer haline gelecek. İkincisi ise Gölcük yapılanmaya açıldığı için ileri dönük olarak orada bir doğa katliamının önü açılacak. Ayder Yaylası ve Uzungöl’de de başta ağaç kesilmeyecek denmiş; ama öyle olmamış.”

Belediye Başkanı: Planlı bir alana dönüştürmeye çalışıyoruz

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise projeyle Gölcük’ün doğal yapısına hiçbir zarar verilmeyeceğini savundu:

“Orman Bakanlığı, Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile birlikte yıllardır süren çalışmalardan sonra olabilmesi gereken planlı bir alana dönüştürmeye çalıştırıyoruz. Şu an Türkiye’nin talan edilmiş bölümlerinin tamamı, plansız yapıldığı için talandır; ama maalesef algı öyle bir yapılıyor ki hemen ‘Ağaçlar kesilecek’ diyorlar. Bolu’da ağaç kesilmez. Bolu’da ağaca sahip çıkılır.

Görmek isteyenler, Bolu’ya gelsin. Buradaki bu kadar ağaçları kim dikti? Zaten tabiatımız, ağaç fışkırtıyor. Buna sahip çıkan Bolu insanıdır. Ben, yanlış bir şey yapsam önümde Bolu halkı durur. Orman Bakanlığı fazladan ağaç keserse onun önüne de Bolu insanı çıkar.

Biraz medyatik gibi görünen, ‘Katlolacak, mahvolacak’ gibi yorumları yapanlar, katli görmek istiyorlarsa görmek istedikleri yerde görsünler. Bolu’yu kimse katledemez. Bolu’nun sahibi Bolululardır.”

Bakanlıktan Gölcük Tabiat Parkı açıklaması

Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkililerince yapılan açıklamada, son günlerde bazı basın yayın organlarında yer alan Gölcük Tabiat Parkı’yla ilgili iddiaların gerçeği yansıtmadığı ifade edildi. Açıklamada, haberlerde, Gölcük Tabiat Parkı’na yapılacak dağ köşkü ve kır evlerinden bahsedilerek söz konusu alanın imara açılacağına dair asılsız değerlendirmelerde bulunulduğu aktarıldı.

Parkın Bakanlıkça, kapı girişi, lokantası, kır kahvesi, büfe ile genel saha işletmesi, temizlik ve güvenlik hizmetleri için Bolu Belediyesine 13 Haziran 2012 tarihinden itibaren 29 yıllığına kiraya verildiği anımsatılan açıklamada, söz konusu alanın gelişme planının 25 Ekim 2016’da onaylanarak yürürlüğe girdiği bildirildi.

Açıklamada, “Bu plana göre, burada herhangi bir şekilde tatil köyü gibi bir yapılaşma olması söz konusu değildir. Yapılması planlanan kır evleri orman içi açıklıklarda, ağaçların olmadığı alanlarda ve ağaç kesimi olmadan tesis edilecektir. Kurumumuz tarafından bu konuda gerekli hassasiyet ziyadesiyle gösterilmekte ve ağaç kesimine asla müsaade edilmemektedir.” değerlendirmesine yer verildi.

Vatandaşların faydalanması amacıyla planlanan bu yapılarda ahşap malzeme kullanıldığı ve herhangi bir şekilde betonlaşmaya kesinlikle izin verilmeyeceği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Bakanlığımızca yapılan bu çalışmalara en güzel örneklerden biri olan Uludağ Milli Parkı Sarıalan ve Çobankaya Kamp ve Günübirlik Kullanım Alanları’nda mevcut eski kır evleri yıkılarak yerlerine 75 adet, tabiatla uyumlu ahşap kır evleri yapılmıştır. Yine aynı alanda bulunan çadırlı konaklama alanındaki köhne yapıların yerine, 200 adet kır evi yapılarak vatandaşlarımız çadır kurma zahmetinden kurtarılmıştır.

Bu evler vatandaşlarımız tarafından yoğun rağbet görmekte ve yaz mevsimi boyunca hiç boş kalmamaktadır. Netice itibariyle söz konusu haberlerde yer alan otel yapılacağı iddiası, ağaç kesilmesi gibi bir durum asla söz konusu olmamıştır.

Göl kenarında bulunan restoranın yıkılacağı iddiası da gerçek dışıdır. Mevcut restoranın yanına idare binası yapılması planlanmaktadır. Gölcük Tabiat Parkı her zaman halkımızın hizmetinde olmaya devam edecektir. Ülkemizin tabii değerlerinin korunmasından sorumlu olan kurumumuz bu konuda gerekli şuura sahip olarak büyük bir hassasiyetle hareket etmektedir.”

 

Kaynak  : https://yesilgazete.org/blog/2017/12/15/turkiyenin-doga-harikalarindan-golcuk-tabiat-parki- yapilasmaya-aciliyor/(Diken, CNN Türk) 

        Bülent ÖZGEN-Haber Merkezi


Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika