Dolar : Alış : 32.1650 / Satış : 32.2229
Euro : Alış : 34.8285 / Satış : 34.8912
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3248 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Türkiye’nin Ünlü Dövme Sanatçısı Ahmet Vatan İle

06 Eylül 2019 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Türkiye’nin Ünlü Dövme Sanatçısı Ahmet Vatan İle
Türkiye’nin Ünlü Dövme Sanatçısı Ahmet Vatan İle

Avrupa dilleri, dövme karşılığı olan tattoo sözcüğünü Tahiti dilindeki tautau kelimesinden almıştır. Dövme 20. yüzyılın başlarından sonra, özellikle denizciler arasında yaygınlık kazandı. Romantik duyguları, yurtseverliği ya da dindarlığı belirtmek amacıyla dövme yaygın olarak kullanıldı ve günümüzde de kullanılmaktadır. Ama hijyene önem verilmediği ve AIDS gibi bazı hastalıkları bulaştırdığı gerekçesiyle lisanssız dövme yapmaya yasal sınırlamalar getirilmesi için çalışmalar yapılmaktadır.

Dövme yaptırmak günah mı ? Bu sorunun cevabı özellikle dövme yaptırmaya niyetli gençler tarafından araştırılıyor. Özel olarak hazırladığımız içeriğimizde dövme yaptırmak için ilgili araştırmalarını sürdüren vatandaşların kafalarındaki soru işaretlerini gidermeyi amaçladık.İzlemekten keyif aldığınız filmdeki bir söz, hayatınızın işleyişini ifade eden bir şarkı sözü, beğendiğiniz bir özlü söz, aile bireylerinizin isimleri, sevdiklerinizin isim ve anıları… Tüm bunlar dövme yaptırmak için bir neden olabilir, peki dövme yaptırmak günah mı? İşte Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dövme konusundaki fetvası…

Dövme yaptırmak günah mı?
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun “dövme yaptırmak günah mı?” konusuyla ilgili yayınladığı fetva şu şekilde:
“Vücudunda dövme bulunan bir kimse mümkünse, onu ortadan kaldırmalıdır. Bu mümkün olmazsa, Allah’tan bağışlama dilemelidir.”
Din İşleri Yüksek Kurulu’nun fetvasında şu ifadelere yer verildi: “Dövme yani vücuda iğneler batırarak deri altına boya zerk etmek sureti ile deri üzerinde çeşitli şekiller oluşturmak dinimizce yasaklanmıştır.

Peygamberimiz şöyle buyurmuştur, ‘Dövme yapan ve yaptıran kadınlara, kaş ve yüzlerinden tüy yolan ve yolduranlara, dişlerini seyreltip inceltenlere ve bu şekilde Allah’ın yarattığı şekli değiştirenlere Allah lanet etmişti.’ Dövme yaptırmak yasaklanmış olmakla birlikte, deri üzerinde suyun alta ulaşmasına engel olacak bir tabaka oluşturmadığı için gusül ve abdeste engel değildir.”

GEÇİCİ DÖVME GUSÜLE ENGEL
Din İşleri Yüksek Kurulu, “Dövme yaptırmak, abdeste veya gusle engel midir?” ve “Kalıcı dövme ile geçici dövmenin bu konudaki hükmü aynı mıdır?” soruları üzerine, şu yanıtı verdi: “Vücudunda dövme bulunan bir kimse mümkünse, sağlığına zarar vermeyecek yöntemlerle onu ortadan kaldırmalıdır. Bu mümkün olmazsa Allah’tan bağışlama dilemesi, yaptığına pişmanlık duyması gerekir. Yapıştırma yöntemi ile deri üstüne yapılan geçici dövme ise suyun deriye ulaşmasına engel olacağından gusül ve abdeste engel olur.”

Dövme olması bir insanın Müslüman olmasına engel değil. Gusül abdesti geçerlidir. Üstünden yıkanabilir. Cünupluk devam etmez. Mesela piercing burunda sabitleştiği için altındaki derinin yıkanması gerekmez.
Dövmenin Zararları Dövmenin zararları cilt ve genel sağlık açısından yapılan araştırmalar sonucunda oldukça fazladır. AB’de de kalıcı dövmeyle ilgili yapılan sağlık riskleri raporuna göre dövme için kullanılan boyaların yüzde 40’ından fazlasının kullanımına onay verilmediği görülmüştür. Güvenilir olmayan kişilerce yapılan dövmelerde otomobil boyaları, yazıcı mürekkepleri gibi boyalar kullanılabilir.

Bu tür maddeler kullanılarak yapılan dövmelerde işlem sonrasında ciltte ağır yanıklar oluşabilir. Bu konuda henüz düzenleyici bir kural olmaması ise kişilerin sağlıklarını riske atmasına neden oluyor. Dövme çok eski tarihlerden günümüze yapılan bir işlemdir. Fakat bilinçsizce yapılan bu işlem gen mutasyonuna, hamile bayanlarda ise bebek anormalliklerine, kansere ve biyokimyasal reaksiyonlara neden olabilir.

Dövme Yaptırması Sakıncalı Olan Durumlar Nelerdir?
Özellikle sedef gibi deri hastalıkları olan kişiler kesinlikle dövme yaptırmamalıdır. Ayrıca vücutta bulunan yara izleri ve ben gibi oluşumların kapatılması maksadıyla dövme yaptırılması önerilmez. Bu nedenle dövme yapılmasına karar vermek çok yönlüdür. Dövmeyi yapacak olan kişinin sağlık taramasından geçmesi, kullanılacak olan materyallerin hijyen olması ve en önemlisi doğal boyaların kullanılmasına özen gösterilmesidir. Ayrıca dövme yaptırmak için karar veren kişilerin bilmesi gereken bir diğer konu ise dövmeyi sildirmenin yaptırmaktan çok daha zor olduğudur. Çünkü silme işleminde deride onarılamayacak hasarlar oluşur. Ayrıca sildirme işlemi sonrasında ciltte ton farklılıkları, koyulaşma gibi estetik açıdan kötü sonuçlar doğuran bir görüntüye neden olur.
Dövme yaptırmanın da faydaları var
Anneniz dövmelerinizi eleştiriyorsa, ona bunların sağlıklı olabileceğini söyleyin. Bir dergide yayınlanan yeni bir çalışmaya göre, birden çok dövmesi olan insanların bağışıklık sistemleri, ilk kez dövme yaptıran kişilere kıyasla, yeni dövmeye daha iyi tepki veriyor. Araştırmaya göre, “Dövme yaptırmak, bağışıklık sistemini, aşılamaya benzer bir tutumla, gelecek patojenik durumlara daha az yatkın olacak şekilde uyarıyor.” Henüz kesinlik kazanmayan çalışmanın örnek hacmi düşük olsa da vücudun zamanla strese iyi tepki vermesi için nasıl ‘eğitilebileceği’ konusunda muazzam kanıtlar sağlıyor. Alabama Üniversitesi’nden antropolog Prof.diyorki , insanların dışarı çıkıp soğuk algınlığından ve gripten korunmak adına dövme yaptırmaya başlamalarını söylemiyor. Aslına bakılırsa, kişinin ilk dövmesinin onu hastalıklara karşı daha az değil, daha çok yatkın hale getirdiğini belirtiyor. “Dövme yaptırırken yalnızca canınız yanmaz; aynı zamanda da yorulursunuz. Bu yüzden hastalanmak kolaydır. Dövmenin vücut üzerindeki stres etkisi ile savunma sistemleriniz zayıfladığından soğuk algınlığına yakalanabilirsiniz.

” ilk kez dövme yaptıran birinin vücut tepkisini, spor salonunda egzersiz yapan formsuz insanlara benzetiyor: Kaslar başta ağrır; sonrasında ise tekrarlanan çalışma ile acı kaybolur. “Stres tepkisinden sonra, vücut denge haline geri döner.” diyor Ahmet “Ancak vücudunuzu tekrar ve tekrar stres altına sokmaya devam ederseniz, aynı denge noktasına dönmektense, vücut ayar noktalarını buna adapte eder ve daha yükseğe taşır.” Ancak diğer uzmanlar, bu bulgulara temkinli yaklaşıyorlar. Uzmanlığı koruyucu tıp olan Alabamalı doktor, araştırmanın az sayıda numune kullandığına ve vücudun bağışıklık tepkileri ile ilgili olan birçok konudan yalnızca birkaçını incelediğine dikkat çekiyor.”İnsanları, bağışıklık sistemlerinin yararına dövme yaptırmaları için teşvik etmeyi düşünmem” diyor Ahmet Vatan ve ekliyor: “Dövme yaptırmak, yada sınamayacak riskleri beraberinde getirir; enfeksiyon, yara izi ve potansiyel psikolojik etkiler gibi. Bağışıklık sisteminde herhangi bir gelişmenin bu risklerden daha önemli olması, düşük bir ihtimal.”


Ahmet Vatan ,sağlıkları zaten iyi durumda olan insanların çoklu dövme yaptırma ihtimallerinin daha yüksek olduğunu kabul ediyor – bağışıklık sistemlerinin dövme sonrası iyileşmede daha iyi olmaları ve geçmiş dövme deneyimlerinin daha tatmin edici olmalarından dolayı. Diğer taraftan, ilk dövmelerinde kötü bağışıklık tepkisi veren insanlar, daha fazlası için pek hevesli olmuyorlar. Araştırmaya göre, tarihe bakıldığında, dövmelerin sağlıklı ve ‘çekici’ insanlar tarafından kendilerini daha-az sağlıklı akranlarından ayırma yöntemi olarak kullanıldıklarını görüyoruz; çoklu dövmeler, acı ile baş edebildiğinizin göstergesi oluyor. Mesele, hala bu olabilir.

Ahmet Vatan, en azından, araştırmanın dövme yaptırma ile ilişkilendirilen önyargıları azaltmasını umuyor. “Dövmeleri, motorcuların, denizcilerin ve riskli davranışların negatif alt kültürel bölgelerinden çıkarmak istiyoruz.
Haber Röp: Cem B. Seçen.

https://youtu.be/NamAJ1xKOls?t=6

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika