Dolar : Alış : 32.1650 / Satış : 32.2229
Euro : Alış : 34.8285 / Satış : 34.8912
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3248 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Uludağ Milli Park Olarak Kalmalıdır Alan Başkanlığı Uludağ’ı Yok Oluşa Götürür

16 Şubat 2022 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Bilim»Uludağ Milli Park Olarak Kalmalıdır Alan Başkanlığı Uludağ’ı Yok Oluşa Götürür
Uludağ Milli Park Olarak Kalmalıdır Alan Başkanlığı Uludağ’ı Yok Oluşa Götürür

Uludağ’da hazırlığı süren ve çalışmaları Turizm bakanı tarafından basına duyurulan Alan başkanlığı yasasını,biz DOĞADER olarak kabul etmiyoruz.Bu yasa yürürlüğe girdiği andan itibaren Milli Park kavramından uzaklaşıp Uludağ’da Turizm sermayesinin talanı hızlanacaktır. Bu bir öngörü değil..Ülkemizdeki Alan Başkanlığı uygulamalarındaki örneklere bakarak söylüyoruz.2019 yılında Kapadokya’da kurulan Alan başkanlığı ile birlikte,bölge Turizm sermayesinin insafına bırakılmış ve Göreme Milli Parkı,Milli Park statüsünden çıkarılmıştır. Uludağ 1961 yılından bu yana Milli Parktır ve Milli Park olarak kalmalıdır. Yetkililerin Alan başkanlığı yasasını savunmak için,Uludağ’da yetki karmaşası olduğunu ileri sürüyorlar.Aslında bu büyük bir yalandır.Uludağ’ ın tek yetkilisi Orman bakanlığı ve Milli Parklar yönetimidir.


60 yıldır siyasetin ve sermayenin baskısı ile Turizm bölgesi ilan edilen alanlar,yapılar Milli Parklar yasasına göre aykırıdır ve dünyanın hiçbir Milli Parkında bu kadar yapılaşma yoktur.Geçtiğimiz 3-4 yıllık süreçde 2,ci Oteller gelişim bölgesinin alan genişletme yasaları iki kez çıkmıştır ama ŞEHİR PLANCILARI ODASI VE DOĞADER,bu yasaya iki kez dava açıp mahkeme kararı ile iptal ettirmiştir.Mahkeme kararlarını aşamayan turizm sermayesi, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile istediğine ulaşmıştır.DOĞADER olarak şimdiye kadar Uludağ’daki yapılaşmaya karşı Bursa Barosu,TMMOB ve Doğader olarak açtığımız onlarca dava vardır. Alan Başkanlığı yönetimi ilk etapta;Belediye,Turizm bakanlığı ve Turizmciler,Otel yöneticileri,Valilik ve Milli Park müdürlüğünden oluşturulup;Milli Park müdürlüğünün söz,sorumluluk ve yetkisi işlevsiz kalacaktır.Aslında bu bölgelerin sorumluluğu,kontrolü ve Turizm işletmelerine kiralanması da Milli Parklar yönetimin sorumluluğundadır ve ilerleyen süreçde de Kapadokya örneğinde olduğu gibi Uludağ Milli Park olmaktan çıkarılacaktır.

Kısacası 60 yıldan bu yana Milli Park özelliğini korumaya çalışan Uludağ,ne yazık ki son 15 yıldır gittikçe artan Siyasi,Turizm sermayesi ve yerel yönetim baskısı altında ezilmektedir. Halbuki ormanlarıyla Bursa’nın havasını temizleyen Uludağ’dır. Halbuki 32’si Dünya’da sadece Uludağ’da olan;toplamda 1200 Endemik (nadir) bitki çeşidi Uludağ’dadır.
Halbuki yer üstü su kaynaklarıyla Bursa’yı doyuran iki büyük barajımızı (Nilüfer ve Doğancı) besleyen Uludağ’dır.
10 yıldır Bursa’da yaşadığımız kuraklık risklerinde,yerel yönetimler Bursa ovasında onlarca su kuyusu açarlar.

Halbuki yeraltı sularımızı da doğuran ve Bursa ovasına gönderen de Uludağ’dır.Uludağ Bursa’nın yaşam kaynağıdır. Alan Başkanlığı yasası ile talan artacak , Uludağ ormanlarının su kaynaklarının yok oluşu hızlanacak ve gelecekte Bursa’yı da yok oluşa götürecektir..Gelecek nesillere yaşanabilir bir Bursa bırakabilmek için Uludağ milli park olarak kalmalı ve milli park kanunları tavizsiz uygulanmalıdır. Bunun içindir ki Uludağ siyasetin ve sermayenin talanına,insafına bırakılamaz. Biz doğader olarak bu yasaya karşı süreci takip ederek,hukuksal ve eylemsel mücadelemize devam edeceğimizi kamuoyuna duyururuz..( DOĞADER ) Haber editörü ; Cem Bayram SEÇEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika