Dolar : Alış : 32.3091 / Satış : 32.3673
Euro : Alış : 34.6230 / Satış : 34.6854
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3257 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Uludağ’ın her karışı milli park olarak kalmalıdır!

22 Temmuz 2023 - kez okunmuş
Ana Sayfa » ÇEVRE»Uludağ’ın her karışı milli park olarak kalmalıdır!
Uludağ’ın her karışı milli park olarak kalmalıdır!

Uludağ’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla “milli park” vasfı kaldırılarak Uludağ Alan Başkanlığına devredilmesi Bursa’da yaşam savunucuları tarafından Uludağ Alan Başkanlığı ofisi önünde protesto edildi.

DOĞADER, Bursa Barosu, Tarım Orkam-Sen, TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu ve Türkiye Ormancılar Derneği, Uludağ Alan Başkanlığı’nın ofisinin bulunduğu Odunluk’taki EFE TOWERS önünde basın açıklaması düzenledi.

Uludağ Milli Parkı’nın Alan Başkanlığına ayrılan kısmının Milli Park statüsünün kaldırıldığı bugünden itibaren, Milli Park’ın kaynak değerlerini oluşturulan endemik bitki ve hayvan çeşitliliği ve Bursa’nın yaklaşık %90 oranında içme suyunu karşılayan su kaynakları yeteri kadar korunamayacağını vurgulayan Tarım Orkam-Sen Bursa Şube Başkanı Fikret Gizir, “2006 yılında Uludağ Milli Parkı I. Gelişim Bölgesi sınır dışına çıkarılmış olup, bu işleme Danıştay 10.Dairesince yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir.

Alan Başkanlığıyla beraber benzer şekilde bu işlem de iptal edilebilecektir. Alan Başkanlığı neoliberal politikaların, yani kamunun özelleştirilmesinin Ormancılık alanına tezahürüdür. Uludağ Milli Parkı sınırları içerisinde verilen turizm izinleri ve yapılan turizm kiralamalarına konu tesis gelirleri tabiat ve biyolojik çeşitliğinin korunması ile ziyaretçilerin temel ihtiyacına yönelik korunan alanların alt ve üst yapı tesislerinin finansmanında kullanılmaktayken ve kamu yararı gözetilirken yeni politikalarla sermayenin tesisleşmesine ve bu tesislerden de parası olanın faydalanacağı bir düzene geçilecektir” dedi.

“EKOSİSTEM TAMAMEN YOK OLACAK”

Alan Başkanlığı statüsüyle koruma işlemlerinin kimler vasıtasıyla yapılacağına dair bir yasal düzenleme olmamasından alanın korunma işlemleri sekteye uğrayabileceğini ifade eden Gizir, “Uludağ Milli Parkı yönetimine ilişkin gerek Orman Genel Müdürlüğü gerekse Uludağ Milli Park Müdürlüğünde koruma ve yönetime ilişkin bilgi ve birikim ile bu kapsamda bir kamusal hafıza bulunmaktadır.

Alan Başkanlığı kurulması durumunda, bu bilgi ve birikimin oluşacağı süreye kadar alanın korunması ve yönetimine dair iş ve işlemler aksayabilecektir. Uludağ Milli Parkının Alan Başkanlığı’nın kurulmasıyla, alanın koruma statüleri (Milli Park, Doğal Sit) de kalktığından; doğal kaynaklar korumasız kalacak ve zaten hassas olan ekosistemin tamamen yok olacağı, su kaynaklarının zarar göreceği, Bursa Tarımının ve yerleşim alanlarının Uludağ’dan gelebilecek sellere maruz kalabileceğini öngörmekteyiz.

Uludağ Alan Başkanlığı Kanunu gerekçe gösterilerek alan sınırlarının Milli Park statüsünden çıkarılması, diğer alanlarında Alan Başkanlığına devri ve ardından Milli Park alanının daha da daraltılmasına ve hatta sonlandırılmasına neden olacağı kaygısını taşımaktayız. Sözümüz bitmedi, Uludağ’ın korunmasına ilişkin tüm gücümüzle mücadelemize devam edeceğiz. Bu kentin çevre örgütleriyle beraber yapılaşmaya ilişkin alınacak tüm kararları yargıya taşıyacağız” dedi.

KAYNAK : (Bursa/EVRENSEL)-https://www.evrensel.net/haber/495129/uludagin-alan-baskanligina-devrine-tepki-uludagin-her-karisi-milli-park-olarak-kalmalidir

HABER : Bülent ÖZGEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika