Dolar : Alış : 32.2596 / Satış : 32.3177
Euro : Alış : 34.8189 / Satış : 34.8816
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3248 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Ünlü Fizikçi Stephen Hawking Aramızdan Ayrıldı

14 Mart 2018 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Ünlü Fizikçi Stephen Hawking Aramızdan Ayrıldı
Ünlü Fizikçi Stephen Hawking Aramızdan Ayrıldı

BiYapay zekaya dair son dönemde söyledikleriyle dikkat çeken, Fizik alanında söz sahibi olan ünlü Fizikçi Stephen Hawking, 76 yaşında hayata veda etti. 14 Mart Pİ günü hayatını kaybeden Hawking’in ölümü bilim dünyasını yasa boğdu. 21 yaşında motor nöron hastalığına yakalanmıştı. Kara delik üzerine yayınladığı kitap ile Astrofizik alanında üne sahip oldu. Stephen Hawking kimdir, bilime katkıları nelerdir?

Modern fiziğin son zamanlarda en çok dikkat çekenlerden olan Stephen Hawking, 76 yaşında İngiltere’de Cambridge’de evinde öldü.

Hawking, Cambridge Üniversitesi’ndeki fizik bilimi öğrencisiydi. Kendisi Matematik bölümü tercih etse de yaşadığı yerde Fizik alanına yöneldi. 21 yaşındayken de Lou Gehrig hastalığı olarak da bilinen dejeneratif sinir hastalığı olan amiyotrofik lateral skleroz (ALS) tanısı kondu.

HAYATI

8 Ocak 1942’de İngiltere, Oxford kentinde doğdu. Babasının adı Frank Hawking, annesinin adı Isobel Hawking… College Üniversitesi’nde Fen Bilimleri alanında lisans derecesiyle burs almaya hak kazandı. 1962 yılında ise Cambridge Üniversitesi’nde kozmolojide yüksek lisans araştırmalarına başladı.

ALS HASTALIĞINA YAKALANDIĞINDA

21 yaşındaydı, Dejeneratif sinir bozukluğu ALS ya da Lou Gehrig hastalığına yakalandı, doktorlar iki yıl içerisinde öleceğini açıkladı. Hastalığına yakalanmasından bir yıl sonra Jane Wilde ile evlenir. 2 yıl sonra oğlu Robert dünyaya geldi. Robert’in doğmasının ardından 3 yıl sonra ikinci kez baba olan Hawking’in Lucy adında bir kızı dünyaya geldi. 1974 yılında ise Kraliyet ailesinden Fizik alanında ‘onur ödülü’ verildi, 32 yaşında bu ödülü alan Hawking, en geç ödül alanların arasında yer aldı. 1979 yılına kadar Cambridge Üniversitesi’nde Profesör ünvanlıyla öğretim görevlisini devam etti. 1979 yılında üçüncü kez baba oldu. Son oğlu Timothy dünyaya geldi. 1985 yılında Cenevre’de ameliyat oldu, ameliyat sonrası konuşma özelliğini kaybetti. 1986 yılında ise robotik “sesini” veren elektronik ses sentezleyicisi aracılığıyla iletişim kurmaya başladı. 1988 yılında ise ‘Kara delikler’ üzerine Zamanın Kısa Tarihi adlı kitabını yayımlar. Kara delikler üzerine birçok teoriyi çürüten Hawking sayesinde birçok bilim adamı kara delikleri tekrardan keşfetmeye başladı. Kitabının yayımlanmasından bir yıl sonra Kraliçe Elizabeth tarafından Onur ödülü verildi.

İKİNCİ EVLİLİĞİ

1995 yılında hemşiresi olan Elaine Mason ile evlendi. Bu evlilik 12 yıl sürdü. Hawking ile Mason 2007 yılında boşandı.

HAYATI VE KARA DELİK FİKRİ FİLM OLDU

İngiliz fizikçi Olan Stephen Hawking’in hayatının bir kısmını konu alan filmde, teknoloji ve bilimde oluşturduğu akımı anlatan 1965 ve 1991 yıllarında evli olduğu karısını ile nasıl tanıştığı ilişkileri anlatılan film 2014 yılında vizyona girmişti.

YAPAY ZEKA: SONUMUZ OLABİLİR!

Hawking, ‘Yapay zeka’ya dair tereddütleri olan bir bilim adamıydı ve yapay zekaya dair en vurgulu cümlesi: Medeniyetimizin en kötü olayı yapay zeka, sonumuz olabilir açıklamasında bulunmuştu. Hawking ‘Potansiyel risklere nasıl hazırlanacağını ve bundan kaçınacağımızı bilmiyorsak, medeniyetimizin tarihindeki en kötü olay olabilir. Güçlü otonom silahlar gibi tehlikeler ya da birçoğunun eziyete yol açması için yeni yollar gibi. Ekonomimize büyük zararlar verebilir’ açıklamasında bulunmuştu.

ÜNLÜ FİZİKÇİNİN BU SENE ÖLECEĞİNİ SÖYLEYEN SİTE

The DeathList, her sene o yıl içerisinde ölecek olan listesini yayınlıyor. The DeathList’in 2018 yılında ölecek olanların arasında ünlü fizikçinin isminin yer alması dikkat çekti. Yayınlanan listede Kirk Douglas, Leah Bracknell, Herman Wouk, Olivia De Havilland, Prince Philip Duke of Edinburgh isimler bulunuyor.

 

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika