Dolar : Alış : 32.2596 / Satış : 32.3177
Euro : Alış : 34.8189 / Satış : 34.8816
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3248 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Uygulanan Basit Yöntem Arı Ölümlerine Çözüm Olabilir

25 Eylül 2018 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Uygulanan Basit Yöntem Arı Ölümlerine Çözüm Olabilir
Uygulanan Basit Yöntem Arı Ölümlerine Çözüm Olabilir

Dünya’da polen taşıyıcıları hızla yok olurken, Amsterdam arı ölümlerine çözüm olabilecek bir umut ışığı yaktı. Amsterdam’da uygulanan basit yöntemle arıların korunmasının aslında hiç de zor olmadığını bizlere gösterdi. Yeni inşa edilmiş bir tren istasyonunun çevresi çalılık, yabani otlar ve çiçeklerde kaplanında oldukça etkili bir sonuç alındı.

 

 

Dünya’da ki tüm biliminsanları bal arıları ve yaban arılarının hızla yok olduğunu ve acilen önlem alınması konusunda uyarılar yapıyorken Amsterdam’da arı popüleritesi 2000 yılından bu yana %45 oranında artış gösterdi. 2 milyon insanın yaşadığı bu şehirde, kentlilerin günlük yaşam alanlarındaki yabani ot ve çalıları korunuyor. Bunun yanı sıra kentin dört bir yanına da böcek otelleri yerleştiriliyor.

 

 

Arıların Korunması Diğer Hayvanların Da Korunması Demek!

Amsterdam’ın ekoloji projesinde sorumlu çevreci Geert Timmermans, besin zincirinin başlangıcında yer alan böcek ve arıların korunmasının ne kadar önemli olduğunu şu sözlerle vurguluyor; ‘’ Böcekler ve arılar korunursa kuşlar ve memelilerde korunmuş olur.’’

Şehrin belediye idari teşkilatı, ekosistemin korunma altına alınması için 38,5 milyon dolarlık bütçe ayırmıştır. Tren istasyonunda başlatılan proje yetkililere ilham vermiş ve 4 yıl önce, kamusal yeşil alanların bir kısmına çalı, yabani ot ve çiçekler ekilmesi konusunda karar kılmıştır. Yapılan yeni parklarda hem yerel bitkilerin hem de arı ve böceklere yaşam alanı oluşturacak bitkilerin kullanılması esas alınıyor. Hem kentte ki insanlar hem de şirketler pestisite alternatif doğal yöntemlerin kullanılması konusunda halkı bilinçlendiriyor.

 

 

Arı Ölümlerine Sebep Olan Pestisitlerin Kullanımını Yasaklandı

Avrupa Gıda Güvenliği Ajansı tarafından yayınlanan rapor neonikotinik kimyasallarının bal arıları ve yabani arılar için ciddi tehtid oluşturduğunu ifade ediyor. Alınan kararda Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde açık alanlarda üç zehirli kimyasalın kullanımına tamamen yasak getirilmiş. Sera gibi kapalı tarım alanlarına neonikotinik kimyasalına yasak getirilmedi. Çünkü, kapalı alanlarda kullanımda açık alanda ki kadar fazla zarar tespit edilmedi. Biyoçeşitlilik ve gıda üretimi açısından bir hayli önem taşıyan arıları zehirleyerek toplu ölümlerine sebep olan bu kimyasalların aynı zamanda su ve toprakta da birikerek doğal yaşama zarar veriyor ve polen yayan böceklerle beslenen kuşların ölümlerine yol açıyor.

Müteahhitlere yeşil çatılar inşa ederek hem bina ısıtma ve soğurma giderlerinin düşmesine hem de yaban hayatı koruyacak alanların yaratılması konusunda destek çıkıyor . Şehirde ki insanlar evlerinin önünde ki kaldırımların 40 cm’lik bir kısmının kaldırılmasını ve bu alanlara yerel, yabani bitkiler ekmeyi talep ediyorlar.

 

KAYNAK   :   http://ekolojist.net/amsterdamda-uygulanan-basit-yontem-ari-olumlerine-cozum-olabilir/

BÜLENT ÖZGEN-HABER MERKEZİ

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika