Dolar : Alış : 32.1650 / Satış : 32.2229
Euro : Alış : 34.8285 / Satış : 34.8912
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3248 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Yeşil Yıldız Projesi ile Turistik Tesis ve Oteller “Çevreye Duyarlı” Olacak

18 Aralık 2017 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Yeşil Yıldız Projesi ile Turistik Tesis ve Oteller “Çevreye Duyarlı” Olacak
Yeşil Yıldız  Projesi ile Turistik Tesis ve Oteller “Çevreye Duyarlı” Olacak

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) arasında “Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgesi Verilmesine Dair Tebliğ” kapsamında sertifika programlarının düzenlenmesine ilişkin “Yeşil Yıldız Protokolü” imzalandı.  Protokol kapsamında Türkiye genelindeki turistik tesis ve otellerin “çevreye duyarlı” hale getirilmesi konusunda çalışacak uzmanlar ile tesis ve otel çalışanlarına ÇMO tarafından eğitim verilecek.

 

Proje ile turistik tesislerin enerji tüketiminin ve atık su miktarının azaltılması, elektrik israfının önüne geçilmesi ve tesislerin atık suyu doğaya mutlaka arıtarak vermesi amaçlanıyor. Yaz, kış ve kültür turizminin yoğun olduğu bölgeler protokol kapsamında olacak. Tüm turistik tesis ve otellerin eğitime katılması zorunlu kılınacak. Eğitimler konusunda tek yetkili kurum ÇMO olacak.

 

“Yeşil Yıldız Protokolü”ne Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Kudret Arslan ile ÇMO Genel Başkanı Baran Bozoğlu imza attı. Üç yıl süreli protokol kapsamında Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgesi Verilmesine Dair Tebliğ`in etkin ve verimli şekilde uygulanması, tesislerde çevre bilincinin artırılması, çevreye duyarlı konaklama tesisi belgesi verilmiş tesis sayısının artırılması ve belgelerin sürekliliğinin sağlanması amacıyla belgeli konaklama tesislerinde görevli yetkililere yönelik sertifika eğitim programı düzenlenmesi  hedefleniyor.

 

Eğitimler, uzman çevre mühendislerinden oluşan bir ekip tarafından gerçekleştirilecek. Eğitime katılan personele, ÇMO  tarafından sertifika verilecek ve personelin her beş yılda bir yapılacak tekrar eğitimine katılması gerekecek.

 

 

ÇMO Genel Başkanı Bozoğlu, konu hakkında, “Turizm ülkemiz için en önemli kalkınma araçlarından birisi ancak ne yazık ki tıpkı sanayide olduğu gibi turizmde de önemli çevresel problemler yaşanıyor” dedi. Bozoğlu, şunları kaydetti:

 

“Mesleğimizin bütün bilimsel birikimini bu projeye aktaracağız. Eğitimlerimiz önümüzdeki ocak ayı itibarıyla başlayacak. Sadece yaz turizmi değil, kış turizmi ve kültür turizminin yoğun olduğu bölgeler de protokol kapsamında olacak. Yani Erzurum`dan İstanbul`a Türkiye`nin tamamında bu sistem uygulanacak. En iyi enerji üretim biçimi enerji verimliliğidir. Proje ile turistik tesislerin enerji tüketiminin ve atık su miktarının azaltılması, elektrik israfının önüne geçilmesi ve atık suların doğaya mutlaka arıtılarak verilmesini hedefliyoruz.”

Turistik tesis ve oteller, “çevreye duyarlı” olacak

Bozoğlu, “Özellikle Avrupalı turist, otel tercihini çevre hassasiyeti olan tesislerden yana kullanıyor. Artık yerli turistin de böyle bir bilinci var. Tıpkı mavi bayraklı plajlar gibi Yeşil Yıldız Belgesi sahibi oteller de tur şirketleri tarafından daha çok tercih edilecektir ” diye konuştu.

Otel çalışanlarına “çevre ve atık” eğitimi 

 

ÇMO Antalya Şube Başkanı Lokman Atasoy da şunları kaydetti:

“Bu eğitimler zorunlu olacak. Yeşil Yıldızı daha önceden almış olan turistik tesisler ve oteller de personelini eğitime göndermek zorunda kalacak. Turistik işletmelerde çevresel riskin minimize edilmesi,  doğal kaynakların korunması açısından son derece önemli. Turizm sektörü çevreye çok ihtiyacı olan bir sektör. Özellikle kıyı turizminde çevre olmazsa olmazıdır turizmin. Oda olarak Yeşil Yıldız belgelendirme sürecinin daha nitelikli olması için bu işe giriştik. Bundan sonra çevre mühendisleri, işi doğrudan uygulayacak olan personele eğitim verecek. Bu durumun çevreye ciddi anlamda katkısı olacak.”

ÇMO Antalya Şube Yönetim Kurulu Sekreteri Uğur Burhan Yıldırım ise Türkiye`de 4 bin 700`ün üzerinde turistik işletme bulunduğunu belirtti. Yıldırım, “Bir işletmenin Yeşil Yıldız alabilmesi için illa 4 ya da 5 yıldızlı olması gerekmiyor. Herkes alabilir yeter ki çevreye duyarlılık ile ilgili kriterleri sağlasın. Bu anlamda Türkiye`deki tüm turistik işletmeler çevreye duyarlı tesis olmayı hedefleyerek Yeşil Yıldız alabilir” dedi. Yıldırım, “Bu proje ile Yeşil Yıldız belgeli tesis sayısı artacak. Belgesi mevcut olanların ise niteliği yükselecek” diye konuştu.

ÇMO YK Üyesi Bülent Onat, konuya ilişkin olarak şunları kaydetti:

“İmzaladığımız protokol Odamız ve meslektaşlarımız adına gurur verici bir sonuç. ÇMO olarak Yeşil Yıldız eğitimlerinde yetkili olmak arzu ettiğimiz bir durumdu ve gerçekleşti. Sonraki süreçlerde de kamuoyunda bu ve benzeri konuların denetçisi ve idarecisi olacağız. Çevre mühendislerinin istihdam sorununun giderilmesi çalışmaları da Odamız bünyesinde devam etmekte. Protokol hayırlı uğurlu olsun.”

“Bu proje çevre bilincini geliştirecek”

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Arslan ise şöyle konuştu:

“Bu proje çevre bilincini geliştirecektir. Yeşil Yıldız konusunda üzerimizden yük alacaksınız. Bu açıdan çok mutluyum. Plansız kentleşmenin büyük şehirlerde yarattığı sorunlar var ancak bunlara rağmen Türkiye, diğer endüstrileşmiş ülkelere göre bakir sayılır. Onun için çevre konusunda hepimize çok iş düşüyor.”

KAYNAK : ÇEVRE MÜH.ODASI GENEL MERKEZİ

YAYINA HAZIRLAYAN : BÜLENT ÖZGEN-HABER MERKEZİ

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika