Dolar : Alış : 32.4551 / Satış : 32.5136
Euro : Alış : 34.6559 / Satış : 34.7183
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3251 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Zeytin Alanda Günü Birlik Tesis

29 Nisan 2019 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Zeytin Alanda Günü Birlik Tesis
Zeytin Alanda Günü Birlik Tesis

Tarım ve OrmanBakanlığı AyvalıkAdaları Tabiat Parkı Uzun Devreli Gelişme Planında yer alan Bahçealtıkoyunda  iki bölüm halinde olmak üzere,Şeytansofrası 1,Cunda adasında Pateriça 1,Birinci ve İkinci köyünde bireradet, toplam 4 adet,Hakkıbey yarımadası’nda Kumru burnu ve Ceylan sitesikoyunda olmak üzere toplam 8 adet günübirlik kullanım alanı/bölgesi, ;   3’ü özel2,4,5 no.lu  doğa koruma ve milli parklar Gnl.Md.lüğünce planlanıyor.

 Ayvalık’ın yaklaşık 54 km uzunluğunda kıyı hattına  sahip olup, onlarca irili ufaklı koy bulunmaktadır.Bu kıyı şeridi ve koyların önemli bir bölümü Ayvalık Adaları Tabiat Parkı sınırları içinde yeralmaktadır.Türkiye’deki Tabiat Parklarının en büyüğü ve denizel alana sahip olanı Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’dır.

Anayasa’nın 43.maddesi ilebaşlayıp Kıyı Kanunu  ve bağlı yönetmelikler ile devam eden mevzuat bütünü,öncelikle kıyı alanlarının kamuya  ait olduğunu ve bu alanlarda mülkiyetoluşturulmayacağını ve herkesin serbestçe kullanımına açık olması  gerektiğini düzenler.

Kıyı kanun’nun 13ncü maddesiBelediye sınırları içinde kanun uygulamalarının kontrol sorumluluğunu  Belediyelere vermektedir. Yani kıyılarda  oluşacak her türlü  yasadışı müdahaleyi takip ve kontrol sorumluluğu Belediyelerdedir.

Diğer yandan Belediye kanunun  hükümleri çercevesinde kıyılarımızın  temizliği,atık toplama,içme suyu,atık su gibitemel hizmetler başta olmak üzere tüm hizmetlerin  yürütülmesi sorumluluğu Belediyelere yüklenmiştir

Bu düzenlemelerin sonucu olarak,Belediyelerimizin  kıyılarımızın yönetiminde çok önemli  bir aktör olduğu  kuşkusuzdur ve yerinden yönetim ilkeside  ancak böyle gerçekleşir.Kamu görevlerinin yürütülmesinde yetki ve sorumluluğun  birbirinden ayrılmaz olması da temel birprensiptir.Görev ve sorumluluklar kadar yetkilerinde yerelleşmesi gerekir.

AyvalıkAdaları Tabiat Parkı Uzun Devreli Gelişme Planında yer alan  8 tane günübirlik kullanım alanlarından 3 taneözel mülkiyetli kullanım alanıdır.  6nolu günü birlik alanında ise  tesbitlerimegöre, enaz 8 tane parsel bulunmaktadır.Herbirinde ayrı  günübirlik tesisi  açılabilir..

Ayvalık AdalarıTabiat Parkında yapılması planlanan Çataltepe mevkiindeki günü birlik kullanımalanındaki 927-12/15/16 Parsellerin vasfı tarla olup diğer parseller 927/10,11,13,14parsellerin vasfı  zeytin arazisidir.

İşte konu zeytin olursa ; iş başkadır.Çünkü zeytinlik alanı başka hiçbir konuiçin kullanılamaz.Zeytin bizim ekmeğimizdir.Özel bile olsa  başka bir amaç için kullanılmasına once kanunlar izin vermez.

3573 sayılı Zeytinciliğin islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması sayılı Kanun ile Danıştayın ilgili Dairesince verilen karar gereği,zeytinlik alana hiçbir şey yapılamaz.

Mahalli çevre kurulunda başka bir zeytin alan için  İl Tarım ve Orman Md. 3573 sayılı Zeytinciliğin islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması sayılı Kanuna aykırı muhalefet  şerhi söz konusudur.Öyle kolay değil.

Günübirlik tesislerindeen önemli konu,deniz ile kıyı kenar çizgisi arasında halkın  ücretsiz denizden faydalanmasıdır.Öğrenildiğine göre ,bu mesafa,arazinin yapısına göre1  metre ile 50 metre arasında değişmektedir.

Ayvalık halkı kendi memleketinde ücretli mi denizden faydalanacak.Bu kabul edilemez.Halkın sosyo-ekonomik düzeyi de dikkate alınarak başka bir ifadeyle kamu yararını gözetmek vazgeçilmez prensibimiz olmalıdır.

Özel/Kamu  mülkiyette yürütülen proje kapsamında; aşağıda görülen  tesislerin yapılması planlanmaktadır.

Günü birlik tesislerinde bu kadar çok tesisinyapılması sonuçta çevre kirliliğine yol açacaktır.İnsani  ve gerekli olabilecek  tuvalet(konteynır), soyunma kabini(konteynır)ve duş tertibatının dışındaki  tesislergereksizdir. Bölgenin tabiat parkı olduğu unutulmamalıdır.Her olaya rant gözüile bakmak eko-sistemin sonu olacaktır.

BÜLENT ÖZGEN-HABER MERKEZİ

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika