Deniz Suyundan Üretilen Hidrojenle Çalışan Enerji Santrali
Kanadalı enerji şirketi NB Power ile ABD’li şirket Joi Scientific, deniz suyundan elde edilen hidrojen ile enerji üretmek için anlaşmaya vardı.
Kanada’nın New Brunswick bölgesinde faaliyetgösteren Kraliyete bağlı enerji kurumu NB Power, ABD’nin Florida eyaletindenJoi Scientific ile iş birliği yaparak deniz suyundan elde edilen hidrojen ileçalışacak enerji santralleri kuracak. NB Power aslında Joi Scientific ile üçyıl önce iş birliği anlaşması yapmıştı ama yeni çalışmalar ve prototipler içinanlaşma şimdi sağlandı.
Joi Scientific CEO’su Traver Kennedy “Dünyanınilk salınımsız elektrik servisini oluşturmak için iş birliği yaptık. Yenianlaşma ile birlikte Kennedy Uzay Merkezi’nde birlikte yapacağımız çalışmalarlailk prototipleri üreteceğiz ve bu teknolojiyi Kanada’ya getireceğiz.” diyor.
Kennedy, şirketinin işlenmemiş deniz suyundan hidrojen üretmenin yeni biryöntemini geliştirdiğini ve bu yöntemle elde edilen hidrojenin enerji üretmekiçin kullanılabileceğini söylüyor. Bu sistemin sonucunda ortaya çıkan tek atıkise su buharı oluyor.
Birkaç yıllık çalışma gerekiyor
Kennedy, enerji üretiminin yakıt hücrelerinden enerji santrallerine kadar farklı şekillerde gerçekleştirilebileceğini ifade etti. CEO “NB Power ile birlikte, 10 megavat ile 100 megavat arasında değişen tesisler kurmak istiyoruz. Bu durumda hidrojen tabanlı içten yanmalı motorlar kullanabiliriz.” diyor.
NB Power Başkanı Gaetan Thomas da küçük prototipler hazırlanmadan önce iki ya da üç yıl çalışma gerekeceğini ve maliyetin doğal gazla çalışan tesislerle aynı seviyede olacağını belirtti. Thomas yeni enerji tesislerinin yanı sıra mevcut tesislerin dönüştürülmesinin de gündemde olduğunu söyledi. Bu çerçevede New Brunswick kıyısındaki kömür santrali Belledune’un bir hidrojen santraline dönüştürülmesi de gündemde.
Teknik detaylar açıklanmadı
“Hydrogen 2.0” adı verilen teknolojinin maliyetleri ise lisans anlaşması dahilinde korunuyor. Kennedy şirketin patent başvurusu aşamasında olduğu için teknik detayları şu anda paylaşamayacağını belirtti. Hidrojen elde etmek için harcanacak enerji ile hidrojeni yakıt olarak kullanınca üretilecek enerji arasındaki fark da bu sebeple açıklanmadı.
Thomas şu anda seçeneklerindeğerlendirildiğini ve büyük tek bir tesisten ziyade daha küçük birkaç tesisin kurulabileceğinive böylece dağıtımda kayıpların engellenebileceğini söyledi.
KAYNAK : https://www.dunyahalleri.com/deniz-suyundan-uretilen-hidrojenle-calisan-enerji-santrali/?fbclid=IwAR0uOwMy8XZMcHxkKHkN7gEBgq9krrRkb_vqiP_mK1lHhWHg441fPfOLxJI
BÜLENT ÖZGEN-HABER MERKEZİ
Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz
YORUMLAR
BENZER HABERLER
KÖŞE YAZARLARI
Tüm Yazarlar