Su tasarrufu yapmanın 8 kolay yolu

Bütün canlılar için sudan daha hayati bir kaynak olmadığını söyleyebiliriz. Sudan daha kötüye kullanılan, suistimal edilen, yanlış dağıtılan ve yanlış anlaşılan bir kaynak olmadığını da söylesek hiç yanlış olmaz.

Güvenli içme suyunun gerekliliği, sağlıklı ekosistem ihtiyacı ve istikrarlı yiyecek arzı gibi gereklilikler, temiz su arzının uzun vadede sürdürebilirliği konusu aklımızda büyük soru işaretleri bırakabiliyor. Hal böyle olunca da aslında bizim bireysel tüketim alışkanlıklarımızın da bütünü etkilediği gerçeğini oldukça doğru kılıyor. Peki durum böyleyse, bireysel olarak neler yapabiliriz? Sizin için su konusunda tutumlu olmanın sekiz farklı yolunu derledik.
#1 Damlamayı engelleyin
Damlayan bir musluk günde 75 litre su israfı yapabilir. Sızan bir tuvalet ayda 330 ton su harcayabilir. Ekipmanınızı iyi durumda tutmanın, su tasarrufu sağlamanın en kolay ve en ucuz yolu olduğunu söyleyebiliriz.
#2 Su tasarrufu sağlayan yeni ürünleri hayatınıza katın
Yeni, düşük hacimli veya çift sifonlu tuvaletler, düşük akışlı duş başlıkları, su tasarruflu bulaşık makineleri ve çamaşır yıkama makineleri büyük miktarda su ve para tasarrufu sağlayabilir. Musluklarınızdaki havalandırıcılar su hacmini önemli ölçüde azaltabilir; su tasarrufu sağlayan duş başlıkları, suyun hacmini dakikada 4,5 litreye kadar azaltabilir.

#3 İyi su alışkanlıkları geliştirin
Kanalizasyona giren temiz ya da kirli su, ham lağımla karışarak kirlenir ve aynı yöntemle toplanır. Bu değerli kaynağın farkında olmak durumundayız. Mesela, bulaşıkları elde yıkarken, lavaboyu doldurup suyu kapatabilirsiniz. Kısa duşlar alabilirsiniz. Tüketim alışkanlıklarınızı düzenlemek için faturalarınızı kontrol etmeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz. Ortalama bir hane her ay tonlarca su israfı yapabilmektedir.
#4 Gri suyunuzu toplayın
En az bir kez kullanılmış ancak yine de diğer işler için yeterince temiz olan suya gri su denir. Duş, bulaşık makinesi ve çamaşır makinesinden gelen su en yaygın gri su içeren ev örnekleridir. (Tuvalet suyuna genellikle siyah su denir ve tekrar kullanılmadan önce farklı bir arıtma seviyesine ihtiyaç duyar.) Bu sular için evde kuracağınız bir su sistemi uzun vadede hem bütçenize hem de su kullanım seviyenize yardımcı olabilir.
#5 Araba yıkama konusunda dikkat edin
Oto yıkama alanları, genellikle evde kendiniz arabanızı yıkamanızdan daha etkilidir. Ancak temiz olduklarından emin olun. Daha da iyisi, susuz araç yıkama sistemini deneyebilirsiniz.
#6 Gözlerinizi açık tutun
Kırık boruları, açık hidrantları ve boşa akan suları bildirebilirsiniz. Arkadaşlarınızı ve aile üyelerini de konuyla alakalı bilgilendirebilirsiniz. Mahallenizde kırık bir su borusu dikkatinizi çekiyorsa bunu gerekli kurumlara bildirmekten çekinmeyin.
#7 Koruma da çok önemli
Su kaynakları korunmalı, şehirlerde olduğu gibi birçok kapalı döngü sistemlerinde bu oldukça önemli. Kimyasalları israf etmeyin veya ilaçları tuvalete atmayın. Bu tip malzemelerin sulardan temizlenmesi çok daha güç.

Rakamlarla su kullanımı
9,25 litre: Dünyada birey başına düşen ortalama su miktarı.
Yüzde 70: Tarımda kullanılan su miktarı. Tarım sulama sistemlerinin çoğu yalnızca yüzde 40 verimlilikle çalışmaktadır. Lester Brown tarafından yayınlanan 2002 tarihli bir makaleye göre, akiferler (yeraltı su tabakaları) tüm dünyada tükeniyor. ABD’de Ogallala akiferleri hızla küçülüyor. Hindistan’da akiferler yılda 3 metre, Meksika’da ise yıllık 3,3 metre düşmektedir.
263: Sayısız akiferine ek olarak uluslararası siyasi sınırları aşan ya da sınırlayan nehirlerin sayısı. Uluslararası Tatlı Su Anlaşması Atlası’na göre, dünyadaki ülkelerin %90’ı bu üsleri en az bir ya da iki devletle paylaşmalı. Darfur gibi büyük çatışmalar su kıtlığı ve temiz suya erişim eksikliği ile bağlantılı.
Yüzde 88: Ölümle sonuçlanan ishal vakalarının yüzde 88’i güvensiz içme suyundan, hijyen için suyun uygun bulunmamasından ve sanitasyona erişim eksikliğinden kaynaklanıyor. 10 çocuktan en az birinin ölümü ishal ile bağlantılı. Bu, her yıl 800.000 ölüme karşılık geliyor.
11,3 milyar dolar: Afrika ve Asya’ya temiz su sağlamak için gerekli maddi kaynak
35 milyar dolar: Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde şişelenmiş su için harcanan para.
1,5 milyon: Dünyada PET su şişeleri yapmak için kullanılan ham petrol varili sayısı. Bu, bir yıl boyunca 100.000 otomobilin harcadığı yakıta eşdeğerdir.
2,7 ton: Şişe su için kullanılan plastik miktarı. Yüzde 86’sı çöp veya atık haline dönüştürülüyor.
Kaynak:https://www.yesilist.com/su-tasarrufu-yapmanin-8-kolay-yolu/
Sinem Uğurdağ
HABER:BÜLENT ÖZGEN
Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz
YORUMLAR
BENZER HABERLER
KÖŞE YAZARLARI
Tüm Yazarlar