Trafik Kültürü ve Pisikolojik Açıdan Güvenli Sürüş
Ülkemizde trafik kazaları sonucunda meydana gelen can ve mal kayıpları “Can Yakıcı” boyutlara ulaşmıştır. Günde ortalama 50 insanımızı aramızdan alan, trilyonlarca liralık ekonomik kayıplara yol açan “Trafik Kazaları” toplumumuzda sosyolojik ve psikolojik yönden çok yönlü zedelenmelere de neden olmaktadır.Gelişmiş ya da gelişmekte olan tüm ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde de en önemli sorunların başında trafik gelmektedir. Nüfus, sürücü ve motorlu araç sayısındaki hızlı artışın yanı sıra, sanayileşme ile birlikte ortaya çıkan kolay ulaşım ihtiyacı, kaynak yetersizliği ve plansız uygulamalar sonucu, motorlu taşıtların faydadan çok zarar vermesine neden olmaktadır.
Yük ve yolcu taşımacılığının %90’1 aşkın bir kısmının şehiriçi ve şehirler arası karayollarımız üzerinden yapılmasına rağmen, trafik alt yapısında ve kamuoyundaki trafik bilincinde yeterli gelişme sağlanamaması nedeniyle trafik, ülkemizin en öncelikli çözülmesi gereken sorunlarının başında yer almıştır. Bu sorunları bilen biri olarak, toplumumuzun belirli bir kısmını değil, bireyleri ve kurumlarıyla birlikte tamamını ilgilendiren çok boyutlu bir nitelik taşımaktadır. Her gün kendisini hatırlatan ve hiç istisna tanımadan herkesi hedef alan trafik kazaları, meydana geliş sebepleriyle kaza tanımlamasının ötesine geçmesine rağmen, kamuoyunda yeterli derecede tartışılmamaktadır. Türkiye’de “trafik” kavramı kazaları, Trafik Zabıtasını akla getirmektedir.
Oysa durum böyle olunca,trafik kavramını çok daha geniş boyutlarda ele almakta ve genel olarak mühendislik hizmetleri, eğitim, ilk yardım, acil müdahale-kurtarma hizmetleri ve denetimi ön plana çıkartmaktadır. Akılcı ve doğru olan düşünce tarzı da budur. Sorunun nedenleri,bir anlamda çözüm yollarına da ışık tutmaktadır.Gerekli alt yapı çalışmalarının tamamlanması,ve şehirlerde yapılan batçıklarında trafiği ne kadar rahatlaştırmış olarak gözüksede kazaların olmasına başlıca sebeplerinden biri olarak görülmektedir,ilk yardım ve acil kurtarma hizmetlerinde iyileştirme, ülke genelinde trafik kültürünün kazandırılması amacıyla düzenlenecek ve kalıcılığı sağlanacak bir eğitim anlayışı, suçla orantılı bir ceza sistemi ve yoğun teknoloji desteği sağlanmış denetim hizmetleri, sorunun çözümünde yararlanılacak en önemli faaliyetler olarak kabul edilmeli ve bu doğrultuda hareket edilmelidir.
Trafik sorununa bilimsel yaklaşım ve eğitici eğlendirici yoğun programlarla çözüm bulmak gerekir, bunların içinde bunu yaparken halkın içinden bireylerlede bu çalışmaya destek verilebilir; ayrıca bu konuyu Trafik kültürünü anlatabileceğimiz bir araç hazırlayarak Türkiye’nin en ücra köşelerine gidilip bu çalışmayı desteklemek gerekir, bu çalışma ilk okuldan veya anaokullardan itibaren eğlenceli bir şekilde çocuklara aktarılırsa ileriye dönük bir alıştırma olur çizgi filmlerin içine bu detaylar atılırsa bazı bilgilerin çabuk alınmasına katkı sağlamış olur.Bunlardan bazıları şunlar ileri sürüş teknikleri ve defansif sürüş teknikleri yer almaktadır ve Emniyet kemeri alışkanlığını da belli bir çalışma ile insanlara nakledebiliriz.Trafik kazalarının nedenleri ve sonuçları konusunda yapılan analizler ışığında,bilinçli personel yetiştirmek ve hedef planlı, etkili denetim uygulayarak trafik kazalarını en aza indirmek, bu azim ve Çabanın başarısı olacaktır. Trafik kazalarını, kazalardan dolayı meydana gelen ölüm ve yaralanmaları en aza indirmek amacıyla en uçtaki birimine kadar gerekli tedbirlerin alınması ve geliştirilmesi yönünde sürekli olarak faaliyet gösterilmelidir.Bir taraftan,trafik hizmetlerinde görevli personelin bilgi ve birikimlerini geliştirmesi amacıyla, eğitimlere tabii tutulması yurt dışındaki trafik eğitim programlarınıda yerinde izlemek bilgi alışverişi sağlanabilir ve uzmanlar vasıtasıyla yoğun bir eğitim programı gerçekleştirilmelidir. Diğer taraftan, trafik kazalarına neden olan kural ihlalleri belirlenerek, denetimler bu kural ihlallerine yönelik olarak yapılmalıdır.
Rastgele bir aracın durdurularak sürücüsünün kurallara uygun davranıp davranmadığının denetlenmesi yapılmasıdır ayrıca teknolojik araçlar yardımıyla, sadece kural ihlali yaptığı tespit edilen sürücülerin anında denetlenmesi ayrıca uygulanabilir.Nasıl ki trafik sorunu toplumun her bireyini doğrudan ilgilendiriyorsa, bu sorunun çözümüne de herkesin katkıda bulunması gerekir. Sorun toplumla birlikte çözülmelidir. Trafik mevzuatının görev verdiği kurumlarla birlikte, başta basın kuruluşları ve sivil toplum örgütleri olmak üzere sosyal, ekonomik ve psikolojik yönlerden zarar görenlerin bilinçli ve gönüllü faaliyetlerde bulunmaları büyük önem taşımaktadır. Tıpkı trafik sorununda olduğu gibi, diğer sorunların çözümü için atılacak ilk ve en büyük adım da birlikte hareket etmek ve kişisel menfaatlerden ziyade, toplumun menfaatlerini gözetmektir. Son günlerdeki trafik kazaları ve bu kazaların giderek artması sonucu ortaya çıkan can ve mal kayıpları çözülemeyen sorunlar olarak Türkiye’nin gündeminde önemli bir yer işgal etmektedir.Hemen hemen her gün, hatta saat başı, hatta dakika başı ülkemiz de ölümcül bir kaza haberi görsel ve yazılı basında gündemi oluşturmakta ve bu kazalar yüreklerimizi hoplatmakta, içimize korku düşürmektedir.Trafik canavarı adını taktığımız o şey, binlerce can kaybına, milyarlarca liralık maddi zararlara ve çok büyük işgünü kaybına yol açmaktadır.
Bu trafik canavarının açılımı şu şekilde sıralayabiliriz; Hatalı sollama, Alkollü araç kullanımı, Ehliyetsiz ve bilgisiz araç kullanma,Aracını tanımama özelliği, Kullandığımız araçlardaki eksiklikler, Karayollarındaki yanlış düzenlemeler ve ihmaller, Trafik Kural ve yasalarını hiçe sayma, Yasalardaki eksiklikler ve hatalar, Cezaların basit ve caydırı olmayışı, İnsanımızın okumaması, araştırma yapmaması, Ve en önemlisi de İnsana saygının, ve Kendimize Saygının olmayışı, Duyarsız bir Millet olmamızın sonucu, bu canavarın oluşmasına zemin hazırlayıp, kazaların oluşmasına neden olmaktayız. Şöyle bir düşündüğümüzde sanki orman kanunlarının geçerli, insan canın ne kadar ucuz, saygı ve sevginin olmadığı, yasaların bi işe yaramadığı bir ülkede yaşıyoruz . Sorumluluk almalı,Yetkili merci ve makamlara sorunlarla ilgili şikayet ve taleplerde bulunmalı, Sorunların üzerine gitmeli ve önerilerde bulunmalı, Alıştığımız alışkanlıklardan bir an önce kurtulmalı, Basın yayın organlarını ve teknolojiyi kullanmalı, Olaylara pozitif bir enerjiyle yaklaşıp, günü birlik yaşamamalı, İleriye dönük proje ve programlar yapmalı, insanlardan kaçmamalı, Hep beraber birlik ve beraberlik için de sorunları tartışmalı, konuşmalı ve gündeme getirerek çözmeliyiz.Yapılacak bu çalışmalarda; trafik kazaların azalışını izlemek en büyük dileğimiz ve hedefimiz olacaktır. Emniyet Kemeriniz Takılı Kazasız ve Keyifli Sürüşler Dilerim…. Editör:Cem Bayram SEÇEN
Firma Fotoğraf Galerisi
Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz
YORUMLAR