Zeytin Alanda Günü Birlik Tesis
Tarım ve OrmanBakanlığı AyvalıkAdaları Tabiat Parkı Uzun Devreli Gelişme Planında yer alan Bahçealtıkoyunda iki bölüm halinde olmak üzere,Şeytansofrası 1,Cunda adasında Pateriça 1,Birinci ve İkinci köyünde bireradet, toplam 4 adet,Hakkıbey yarımadası’nda Kumru burnu ve Ceylan sitesikoyunda olmak üzere toplam 8 adet günübirlik kullanım alanı/bölgesi, ; 3’ü özel2,4,5 no.lu doğa koruma ve milli parklar Gnl.Md.lüğünce planlanıyor.
Ayvalık’ın yaklaşık 54 km uzunluğunda kıyı hattına sahip olup, onlarca irili ufaklı koy bulunmaktadır.Bu kıyı şeridi ve koyların önemli bir bölümü Ayvalık Adaları Tabiat Parkı sınırları içinde yeralmaktadır.Türkiye’deki Tabiat Parklarının en büyüğü ve denizel alana sahip olanı Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’dır.
Anayasa’nın 43.maddesi ilebaşlayıp Kıyı Kanunu ve bağlı yönetmelikler ile devam eden mevzuat bütünü,öncelikle kıyı alanlarının kamuya ait olduğunu ve bu alanlarda mülkiyetoluşturulmayacağını ve herkesin serbestçe kullanımına açık olması gerektiğini düzenler.
Kıyı kanun’nun 13ncü maddesiBelediye sınırları içinde kanun uygulamalarının kontrol sorumluluğunu Belediyelere vermektedir. Yani kıyılarda oluşacak her türlü yasadışı müdahaleyi takip ve kontrol sorumluluğu Belediyelerdedir.
Diğer yandan Belediye kanunun hükümleri çercevesinde kıyılarımızın temizliği,atık toplama,içme suyu,atık su gibitemel hizmetler başta olmak üzere tüm hizmetlerin yürütülmesi sorumluluğu Belediyelere yüklenmiştir
Bu düzenlemelerin sonucu olarak,Belediyelerimizin kıyılarımızın yönetiminde çok önemli bir aktör olduğu kuşkusuzdur ve yerinden yönetim ilkeside ancak böyle gerçekleşir.Kamu görevlerinin yürütülmesinde yetki ve sorumluluğun birbirinden ayrılmaz olması da temel birprensiptir.Görev ve sorumluluklar kadar yetkilerinde yerelleşmesi gerekir.
AyvalıkAdaları Tabiat Parkı Uzun Devreli Gelişme Planında yer alan 8 tane günübirlik kullanım alanlarından 3 taneözel mülkiyetli kullanım alanıdır. 6nolu günü birlik alanında ise tesbitlerimegöre, enaz 8 tane parsel bulunmaktadır.Herbirinde ayrı günübirlik tesisi açılabilir..
Ayvalık AdalarıTabiat Parkında yapılması planlanan Çataltepe mevkiindeki günü birlik kullanımalanındaki 927-12/15/16 Parsellerin vasfı tarla olup diğer parseller 927/10,11,13,14parsellerin vasfı zeytin arazisidir.
İşte konu zeytin olursa ; iş başkadır.Çünkü zeytinlik alanı başka hiçbir konuiçin kullanılamaz.Zeytin bizim ekmeğimizdir.Özel bile olsa başka bir amaç için kullanılmasına once kanunlar izin vermez.
3573 sayılı Zeytinciliğin islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması sayılı Kanun ile Danıştayın ilgili Dairesince verilen karar gereği,zeytinlik alana hiçbir şey yapılamaz.
Mahalli çevre kurulunda başka bir zeytin alan için İl Tarım ve Orman Md. 3573 sayılı Zeytinciliğin islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması sayılı Kanuna aykırı muhalefet şerhi söz konusudur.Öyle kolay değil.
Günübirlik tesislerindeen önemli konu,deniz ile kıyı kenar çizgisi arasında halkın ücretsiz denizden faydalanmasıdır.Öğrenildiğine göre ,bu mesafa,arazinin yapısına göre1 metre ile 50 metre arasında değişmektedir.
Ayvalık halkı kendi memleketinde ücretli mi denizden faydalanacak.Bu kabul edilemez.Halkın sosyo-ekonomik düzeyi de dikkate alınarak başka bir ifadeyle kamu yararını gözetmek vazgeçilmez prensibimiz olmalıdır.
Özel/Kamu mülkiyette yürütülen proje kapsamında; aşağıda görülen tesislerin yapılması planlanmaktadır.
Günü birlik tesislerinde bu kadar çok tesisinyapılması sonuçta çevre kirliliğine yol açacaktır.İnsani ve gerekli olabilecek tuvalet(konteynır), soyunma kabini(konteynır)ve duş tertibatının dışındaki tesislergereksizdir. Bölgenin tabiat parkı olduğu unutulmamalıdır.Her olaya rant gözüile bakmak eko-sistemin sonu olacaktır.
BÜLENT ÖZGEN-HABER MERKEZİ
Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz
YORUMLAR
BENZER HABERLER
KÖŞE YAZARLARI
Tüm Yazarlar