Dolar : Alış : 32.1940 / Satış : 32.2520
Euro : Alış : 34.9265 / Satış : 34.9894
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3261 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Ormanlar “Yaşam” kaynağıdır.Çevresine “Hayat” Verir

20 Mart 2018 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Ormanlar “Yaşam” kaynağıdır.Çevresine “Hayat” Verir
Ormanlar “Yaşam” kaynağıdır.Çevresine “Hayat” Verir

 

Ormanlar bir ülkenin akciğerleri ve en büyük zenginlik kaynağıdır. Kullandığımız kalem, okuduğumuz kitap, yazdığımız defter, oturduğumuz sandalye, yemek yediğimiz masa ve daha saymakla bitiremeyeceğimiz yüzlerce ihtiyacımızı ormanlardan karşılarız. Bizim için orman, hava gibi, su gibi, ekmek gibi ihtiyaç duyduğumuz doğal kaynaklardandır.

 

 

Binlerce bitki, hayvan türünün yaşadığı ormanların faydalarını saymakla bitiremeyiz. Her orman birer oksijen ve yağmur fabrikası gibidir. Ormanlarını bilinçsizce tüketen ülkeler, sadece çölleşmekle kalmazlar, sahip oldukları en değerli şeyi ve en büyük doğal zenginliği de kaybetmiş olurlar.

Çok eski çağlarda dünyanın büyük bir kısmı ormanlarla kaplıydı. Alabildiğine uzanan uçsuz bucaksız ormanlarda dev ağaçlar, sayısız hayvanlar, kuşlar, böcekler yaşardı. Bu yüzden dünyanın iklimi ve doğal görünümü de günümüzdekinden oldukça farklıydı. Binlerce yıldır ağaçların acımasızca kesilmesi, insafsızca yakılması sonucunda dünyanın ormanları azaldı. Birçok yerde iyice tükendi. Toprak verimsizleşti, çoraklaştı.

 

 

 

Özellikle tarım alanı açmak için ormanların yakılmasıyla çölleşmiş topraklar, uçsuz bucaksız bozkırlar oluştu. Bunun en tipik ve üzücü örneğini yurdumuzda, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’da alabildiğine uzanan yozlaşmış bozkırlarda görürüz. Bilim adamlarının araştırmalarına göre 10.000 yıl öncesine kadar, Anadolu’nun % 70’1 ormanlarla kaplıydı. Acımasızca yapılan tahribat sonucu bugünkü hale gelmiştir.

Bu tehlikeyle önce Avrupa ilgilendi. Daha sonra Birleşmiş Milletler Örgütü, konuyu uluslararası bir sorun olarak ele aldı.21 Mart günü başlayan hafta, orman sevgisini çoğaltmak, ormanlar hakkında insanları bilgilendirmek, orman konusunu işlemek için “Orman Haftası “olarak değerlendirilmektedir.

 

 

Orman, toprak kayması, aşınması (erozyon),sel baskını gibi felaketleri önler.

Orman, pek çok hayvanın yuvası ve barındığıdır.

Orman, gittikçe atmosferi kirlenen dünyamızın oksijen kaynağıdır.

Orman piknik yaptığımız, temiz hava aldığımız, göz zevkimizi tatmin ettiğimiz alanlardır.

 

Dünyamızda yaşam başladığından beri canlı, cansız varlıklar bir arada, iç içe yaşayarak bir denge oluşturmuşlardır. Doğal dengenin düzenli olarak sürüp gitmesinde ormanlar çok önemli bir yer tutar.

 

 

Ulu Önder Atatürk, bu çiftliği almadan önce burası kurak bir araziymiş. Atatürk 1925 yılında kendi aylığıyla ödeyerek bu çiftliği satın almış ve buraya bir çiftlik evi yaptırmış.Ankara’ nn yeşile gereksinimini bilen Atatürk burayı yeşillendirmeye karar vermiş. Çok kişi aman Atam bu kurak arazide ot bile bitmez demiş fakat Atatürk kararından vazgeçmemiş. “ Bunlar tutarsa, Ankara’nın yaz, kış yeşil duracak bir tabiat zenginliği olacak.”demiş. İlk fideyi elleriyle dikmiş. Fidanların devamı gelmiş, bu gördüğünüz ormana kavuşmuş Ankara. Şimdi sizin fidanlarınızda sizinle birlikte büyüyüp yeşerecek. Atatürk “ Ormansız bir yurt vatan değildir.” “Yeşil görmeyen gözler renk zevkinden mahrumdur.” Demiş.

 

 

 

 

 

 

BÜLENT ÖZGEN-HABER MERKEZİ

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika