Dolar : Alış : 32.4527 / Satış : 32.5111
Euro : Alış : 34.8255 / Satış : 34.8882
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3257 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

4 Basit Adımda Kendi Kompostunuzu Oluşturun!

25 Ağustos 2019 - kez okunmuş
Ana Sayfa » ÇEVRE»4 Basit Adımda Kendi Kompostunuzu Oluşturun!
4 Basit Adımda Kendi Kompostunuzu Oluşturun!

Doğru kompostlama ise aslında oldukça basit bir yaklaşım : Basitçe organik materyalleri ve bir toprak tabakasını humusa dönüşen bir karışım oluşturmak için katman katman yerleştirmek.

1. ADIM: Yeşil ve Kahverengi Atıkları Birleştirin

kompost

Kendi sıcak kompost yığınınızı oluşturmak için, en az 3 metre derinliğini doldurabilecek kadar atığa sahip olana kadar bekleyin. Nemli ve yeşil atıkları kuru ve kahverengi olanlarıyla karıştırın. Organik kompost yığınını bu şekilde oluşturmaya başladıktan sonra yığınınız çok ıslak görünüyor ve kokuyorsa daha kahverengi atıklardan ekleyin. Çok kahverengi ve kuru gözüküyorsa, biraz nemli hale getirmek için yeşil atık ve su ekleyin.

2. ADIM: Yığınınızı Sulayın

kompost


Düzenli olarak yığınınızı sulayın; böylece nemli bir sünger kıvamına sahip olacaktır. Çok fazla su eklemeyin, aksi halde yığınlardaki mikroorganizmalar fazla suyu emerek yok olabilirler. Bu durumda da yığın kompost olmaktan çıkıp çürümeye başlar..

Malzemelerin düzgün bir şekilde ayrıştığından emin olmak için yığınların sıcaklığını bir termometre ile takip edin. Termometreniz yoksa yığının merkezine elinizi sokup kontrol edebilirsiniz. Sıcak olduğunu hissediyorsanız doğru yoldasınız demektir!

3. ADIM : Yığınlarınızı Karıştırın

kompost

Kompostun gelişim süreci boyunca, haftada bir kez yığını karıştırarak oksijen almasını sağlamalısınız. Yığınınızı karıştırmak için en uygun zaman, merkezinin ısındığı zamandır. Termometre 55 derece ile 65 derece arasında bir değer göstermelidir.

Yığının karıştırılması, daha hızlı pişmesine yardımcı olur ve malzemenin çürüyüp kötü bir koku oluşturmasını önler. Bu noktada, yığın boyunca eşit miktarda yeşil ve kahverengi materyal bulunma amacı güdüldüğünden yığını yeterince karıştırdığınızdan emin olun.

4. Adım: Bahçenizi Besleyin

kompost

Kompost artık ısı vermez, kuru, kahverengi ve ufalanabilir hale gelirse, tamamen pişirilir ve artık bahçede kullanıma uygundur. Her dikim mevsiminin başlangıcında saksılarınıza ve bitki yataklarınıza yaklaşık 10 ila 15 cm kompost ekleyin ve dilediğiniz bitkiyi bu kompost ile besleyin.

Bazı bahçıvanlar, bitmiş ürünün bir kısmı ile kompost çayı olarak bilinen karışımı yaparlar. Bu, tam teşekküllü kompostun birkaç gün boyunca suda demlenmesinin ardından ev yapımı sıvı gübre olarak kullanılması anlamına gelir.

Sadece mutfak artıklarınızı doğru bir şekilde biriktirerek ve biraz da sabır ile sahip olabileceğiniz en mutlu bahçeye sahip olabilirsiniz!

KAYNAK : https://sifiratik.co/2018/08/31/4-basit-adimda-kendi-kompostunuzu-olusturun/

HABER: BÜLENT ÖZGEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika