Dolar : Alış : 32.3389 / Satış : 32.3971
Euro : Alış : 34.6487 / Satış : 34.7111
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3257 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Türkiye’nin Enerjisi ‘Denizden’ Nükleer ve Termik Santral Rüzgarı da Karadan Esiyor

02 Eylül 2018 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Türkiye’nin Enerjisi ‘Denizden’ Nükleer ve Termik Santral Rüzgarı da Karadan Esiyor
Türkiye’nin Enerjisi ‘Denizden’ Nükleer  ve Termik  Santral Rüzgarı da Karadan  Esiyor

Ülkelerin ekonomik ve sosyal gelişmelerinin sürükleyici unsuru ve en temel gereksinimlerinden biri enerjidir.Enerji, ülkeler arası rekabette son yüzyılda bilgiden ve teknolojiden sonra ki en önemli güç konumuna gelmiştir.Ekonomi ve sosyal kalkınma açısından enerji kaynakları oldukça önemlidir. Endüstri Devrimi sonrasında insanın enerji kaynaklarına olan talebi artmış ve bu artış günümüzde de devam etmiştir.

 

Dünyada ihtiyaç duyulan enerjinin çok büyük bir kısmı fosil kaynaklardan (kömür, petrol ve doğal gaz) karşılanmaktadır.Enerji tüketimiyle sosyal kalkınma arasında doğrusal bir ilişki olup, ekonomik gelişme ve refah artışıyla enerji tüketiminin de arttığı görülmektedir.

Dünyada enerji tüketimi, önemli bölgesel değişikliklere karşın, ekonomik büyüme, teknolojik gelişme ve nüfus artışına paralel olarak sürekli bir artış eğilimi içindedir.

Türkiye, yenilenebilir enerji kaynaklarının çeşitliliği ve potansiyeli bakımından zengin bir ülkedir. Ülkemiz, birçok ülkede bulunmayan jeotermal enerjide dünya potansiyelinin % 8’ine sahiptir. Ayrıca coğrafi konumu nedeniyle büyük oranda güneş enerjisi almaktadır. Türkiye bu potansiyelini görmekte ve bu doğrultuda önümüzdeki dönemde bu potansiyelini kullanmaya dönük ciddi projeler geliştirilmekte ve yatırımlar yapılmaktadır.

BİR İLK GERÇEKLEŞECEK

Hükümet tarafından açıklanan 100 günlük icraat programı kapsamında yenilenebilir enerjide de dev projeler hayata geçirilecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 100 günlük hedefleri kapsamında 3 bin megavatlık yenilenebilir enerji kaynağı ülkenin kurulu gücüne eklenecek. Enerji depolama üniteli bin megavat Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) -Güneş Enerji Santralı (GES) yarışması ve bini denizde, bini de karada olmak üzere 2 bin megavatlık YEKA Rüzgâr Enerjisi Santralı (RES) ihalesi 100 gün içinde yapılacak.

Asgari 840, azami bin 200 megavat kapasiteli Türkiye’nin ilk deniz üstü (offshore) RES yarışmasına başvurular Ekim ayında alınacak.

Kurulacak deniz üstü rüzgâr YEKA yarışması için Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ aday bölgeler olarak belirlendi.Bu iller aynı zamanda  nükleer sanral içinde aday oılduğu biliniyor. Bu bölgelerde yapılacak deniz üstü RES ile mevcut sanayi ve lojistik yetkinlikleri, istihdam imkânları geliştirilirken, diğer yandan Trakya bölgesinin her geçen gün artan enerji ihtiyacının karşılanmasına yönelik yeni adımlar atılacak

TRAKYA NÜKLEER VE TERMİK SANTRALE ORTAK TAVIR KOYDU

Kırklareli’nde yapılan toplantıya Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ illeri başta olmak üzere bölgedeki kentlerin belediye başkanları katıldı.
Kırklareli Belediye Başkanı Kesimoğlu, “Enerjiye karşı değiliz, biz böyle bir enerjiye karşıyız. ülkemizde ve dünyamızda, çok daha farklı enerji imkânları var. Hiç kullanılmayan güneş enerjimiz var. Bizim enerji politikalarımızın değiştirilmesi lazım. Dünya harikası olan bir yerde nükleer santral yapılır mı?” dedi. Edirne Belediye Başkanı Gürkan “Ne pahasına, ne şartta olursa olsun İğneada’da nükleer santral kurulmasına izin vermeyeceğiz” derken,
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da bölgeye nükleer santral kurulmasının yanlış olacağını ifade etti. Albayrak, “Bugün burada, İğneada’da kurulacağı açıklanan nükleer santrale hayır demek, bu konuda kamuoyu oluşturmak, farklı çözüm önerileri geliştirmek ve çığ gibi büyüyen tepkimizi en yüksek sesle haykırmak için toplandık diye konuştu.Kadir Albayrak ve Marmara Ereğli belediye başkanı İbrahim Uyan, Toplantıda ayrıca Marmara Ereğilisinde yapılması planlanan termik santral konusundaki olumsuzlukları da dile getirdiler.
SİT ALANI OLAN KIRIKLARELİ OVASINA TERMİK SANTRAL
Trakya’nın verimli tarım topraklarında artarda verilen kömürlü termik santraller tarımsal üretimi ve su kaynaklarını tehdit ediyor. 31 Mart 2018’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararıyla tarımsal sit ilan edilerek koruma altına alınan ovalardan biri olan Kırklareli Ovası’nın tam ortasında kömürlü termik santral kurulmak isteniyor.BU YÜZDEN NÜKLEER SANTRALE VE TERMİK SANTRALİNE HAYIR DİYORUZ.
Kayagazı rezervi de ayrı bir sorun.Nasa’da Fransız bilim adamının yaptığı açıklamaya göre.kayagazının yaptığı basınçla,fay hatlarını tetiklediğidir.Fransız bilim adamı ,meydana gelen  depremlerin %50’sinde bu sebepten olduğunu söylüyor.Onun için Trakyamıza ayrı bir önem ve dikkat etmemiz gerekiyor.Ayçiçeği başta olmak üzere tarım ürünleride rekolte bu topraklarda yüksek.Verimli olan bu toprakları korumak kollamak gerekiyor.

SINAVLAR DEVAM EDECEK

Mevcut yenilenebilir enerji kaynaklarının hızlıca ve maliyeti etkin olarak yatırıma dönüştürülmesi, sektörel gelişimin ve Türkiye’nin bu alanda yetkinlik ve üretim merkezi olması noktasında Bakanlık YEKA yarışmalarını devam ettirecek.
Öncelikleri arasında finansal sürdürülebilirlik, politik sürdürülebilirlik ve katılımcılık yer alacak.

Son söz; Türkiye’nin enerji konusunda yapması gereken çok işi ve alması gereken uzun yolu olduğu açıktır. Değişen enerji sektörünün dinamik durumuna bağlı olarak hükümet politikaları oluşturulmalıdır.Gerçekten de elektriğe ihtiyacımız var    mı?
Araştırma, geliştirme ve yatırım stratejilerini yenileyerek hızla karar alacak şekilde, uzun dönemli bilim ve teknoloji amaçlarının belirlenmesi gerekmektedir.

KAYNAK       :  https://www.enerjigazetesi.ist/turkiyenin-enerjisi-denizden-esiyor/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+enerjigazetesi+%28Enerji+Gazetesi+-+G%C3%BCncel+Haber+B%C3%BClteni%29-Sezer Altan / Yeni Asır

BÜLENT ÖZGEN-HABER MERKEZİ

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika