Dolar : Alış : 32.3091 / Satış : 32.3673
Euro : Alış : 34.6230 / Satış : 34.6854
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3257 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Adım Adım Toplu Açlığa Doğru

23 Şubat 2019 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Adım Adım Toplu Açlığa Doğru
Adım Adım Toplu Açlığa Doğru

Birleşmiş Milletlerin Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) bir rapor yayımladı.  Bunda, oluşturduğumuz yaşam biçiminin ve kurduğumuz ekonomik sistemin beslenme düzenini aşırı boyutta zedelediğini söylüyor.

  Öyle ki, bu gidiş gelecekte büyük açlık krizlerinin patlamasına neden olabilir.  Tehlikenin temelinde biyoçeşitlilik kaybı var.  Besin maddelerinin üretiminde kritik rol oynayan bitkilerde, böceklerde ve mikro-organizmalarda gittikçe artan bir kırım gözleniyor.

FAO bu raporunda hem 91 ülkenin sunduğu bilgi ve bulguları, hem de yürütülmüş sayısız bilimsel araştırmayı bir araya getirerek bütünleştirmiş.

Kentler, çiftlikler ve fabrikalar sorumsuzca doğal arazilere el koyuyor; üstelik bunlara durmadan kimyasal madde pompalıyor.  Yapılmış gözlem ve araştırmalar son 20 yıl içinde dünyanın verimli arazilerinin %20’sinde üretkenliğin önemli ölçüde düşmüş olduğunu saptamış.  Toprakta, ormanlarda, çayırlarda, mercan kayalıklarında, deniz çayırlarında önemli zayıflama gözlenmiş.  Hayvan ve bitki çeşitlerinde azalma izleniyor.  Balıkçılık yapılan deniz kesimlerinin üçte birine aşırı bir saldırı var.

Bitkilerin %63’ünde, kuşların %11’inde ve balıkların %5’inde dikkat çeken azalma söz konusu.  Bu arada başta arılar olmak üzere, polinasyonda, tozlaşmada yaşamsal rol oynayan kuşlar, yarasalar ve benzerlerinde kriz yaşanıyor.  Öte yandan, örneğin suyu etken biçimde temizleyebilen ve mangrov diye adlandırılan sualtı ormanları ciddi boyutta yok oluyor, yok ediliyor.

Rapor giderek artan bu kayıpların, bu yok oluşların ileride geri kazanılmasının mümkün olmadığını vurguluyor.  Konunun ilginç bir boyutu da besin maddelerindeki çeşitliliğin azalmasıyla ilgili.  Dünya çapındaki beslenme düzeni giderek (2/3 oranında) 9 bitkiyle sınırlanmakta.  Bunlar şeker kamışı, mısır, pirinç, buğday, patates, soya fasulyesi, palmiye ağacı meyvesi, şekerpancarı ve manyok.  Buna karşılık 6.000’e yakın tür giderek azalmakta.

Rapor beslenmede göze çarpan bu tür daralmanın geçmişte ciddi sorunlara kaynak olduğunu hatırlatıyor.  Örneğin 1840’larda İrlanda’nın yaşadığı (o tarihte ülke beslenmesinin temeli olan) patates krizinin neden olduğu büyük açlık kırımına gönderme yapıyor.  Günümüzde Norveç, Polonya, İsviçre, Mısır, Gambia gibi ülkelerde de alışılmış ürünlerde sıkıntıların belirdiği gözleniyor.

FAO’nun raporuna buradan ulaşmak mümkün.

KAYNAK :  https://ekogazete.wordpress.com/2019/02/22/adim-adim-toplu-acliga-dogru/

BÜLENT ÖZGEN-HABER MERKEZİ

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika