Dolar : Alış : 32.3091 / Satış : 32.3673
Euro : Alış : 34.6230 / Satış : 34.6854
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3257 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Yeni Haritalar İklim Krizinin Boyutlarını Gösteriyor

21 Şubat 2020 - kez okunmuş
Ana Sayfa » ÇEVRE»Yeni Haritalar İklim Krizinin Boyutlarını Gösteriyor
Yeni Haritalar İklim Krizinin Boyutlarını Gösteriyor

Avrupa Çevre Ajansı’nın sunduğu haritalar yükselen deniz seviyesinin sonuçlarının tahmini resmini çizdi. Acilen eyleme geçilmezse yüzyıl sonunda yükselen deniz seviyeleri şehirleri sular altında bırakabilir.

Sunulan bir dizi detaylı haritada küresel ısınmanın kabul edilmesi ve uyum sağlanabilmesi adına acilen eyleme geçilmediği takdirde Avrupa’nın 21.yüzyıl sonunda karşılaşabileceği olası orman yangınları, taşkın, kuraklık ve sağanak yağışlar gözler önüne serildi.

Avrupa Çevre Ajansı’na (European Environment Agency – EEA) göre, taşkına karşı hiçbir önlem alınmadığı takdirde bu yüzyıl sonunda yaşanacak ortalama bir metrelik deniz seviyesi yükselmesi sonucu İngiltere liman kenti Hull’un %90’ı sular altında kalabilir.

İngiltere’de bulunan Norwich, Margate, Southend-on-Sea, Runcorn ve Blackpool gibi şehirlerin %40’ı da taşkınlarla yok olabilir.

Kuzey Denizi’ne kıyısı bulunan Hollanda kentleri The Hague, Rotterdam ve Leiden da ortalama bir metrelik deniz seviyesi yükselmesi sonucu ciddi sellerle karşı karşıya gelebilir.

Çoğu ülkenin bu tarz bir önlem almamasına karşılık, Hollanda’nın kapsamlı taşkın engelleme yöntemlerine modelde yer verilmiyor.

Aynı zamanda İspanya, Portekiz ve Fransa’nın geniş bölgelerinde çölleşme riski bulunuyor.

2018 yılında İsveç’teki rekor seviyeler gibi daha sıcak geçen yazlar orman yangını riskini artırıyor. Sıcaklık 4 derece sınırını aştığı takdirde Fransa, Güney Almanya ve Balkanlarda yangın riski oldukça yükselecek. Ancak yangın tehlikesinin en yüksek olduğu bölgeler yangınlara yatkın olan Güney Avrupa ülkeleri olmaya devam edecek.

Küresel ısınma 2 derecenin altında sınırlanmadığı takdirde, batıda Bratislava’dan başlayan ve doğuda Yaroslavl’a kadar uzanan Merkez ve Doğu Avrupa’da sonbahar ve kış dönemlerinde yaşanan sağanak yağışlarda keskin bir artış olacak.

Merkez ve Doğu Avrupa’nın bazı bölgelerinde sağanak yağışların %35 oranında artması ve şiddetli sağanak yağmurlara daha sık rastlanacağı tahmin ediliyor.

İklim verileri daha önce yayımlanmış olsa da, bu veriler AB ajansının sitesinde ilk kez detaylı haritalarla birlikte sunuldu. Haritalarla birlikte kullanıcılara haritalardaki ufak bölgeleri yakınlaştırma imkanı tanınıyor. Örneğin, Londra’nın Hammersmith ve Fulham kasabalarının 2071 yılında yaşayacağı muhtemel taşkınları görmek mümkün.

Kopenhag merkezli ajans, normalde iklim değişikliği üzerine uzun bir EEA raporunu okumayacak hükümet ve AB kurumlarına bağlı karar vericilere haritalar aracılığıyla ulaşmayı umuyor.

EEA’da iklim değişikliği etkileri ve adaptasyonu uzmanı Blaž Kurnik, “Bu çok acil bir durum ve hemen harekete geçmeliyiz” dedi.

Kurnik, ülkeler küresel ısınmayı sınırlandırmayı başarsa bile atmosferde var olan karbondioksit oranın belirli etkileri olacağını ekledi.

“Yeni yüzyıla kadar gelecek yıllarda aşırı hava olaylarının sayısı artacak ve deniz seviyesindeki yükselmeler devam edecek” diyen Kurnik, sözlerine “Özellikle deniz seviyesi yükselmeleri sorun yaratabilir çünkü eski emisyonlar ve mevcut seragazı yoğunluğundan dolayı yükselmeler hâlâ devam ediyor” şeklinde devam etti.

Ajans, hükümetlerin kaçınılmaz küresel ısınmaya uyum sağlama konusuna odaklanmalarını istiyor. “Yüzyılın gelecek yıllarında adaptasyon son derece önemli. Sıcaklıkları 2 dereceyle sınırlamayı başarabilsek bile adaptasyon önemini koruyor”.

KAYNAK : https://www.iklimhaber.org/yeni-haritalar-iklim-krizinin-boyutlarini-gosteriyor/

HABER : BÜLENT ÖZGEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika