Dolar : Alış : 32.4527 / Satış : 32.5111
Euro : Alış : 34.8255 / Satış : 34.8882
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3257 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Beşpınar’da Taşocağında Mücadele Yeniden Başladı

29 Aralık 2017 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Beşpınar’da Taşocağında Mücadele Yeniden Başladı
Beşpınar’da  Taşocağında Mücadele Yeniden Başladı

 

Kemalpaşa İlçesi Beşpınar Mahallesi yakınlarında Burkay İnş. Mad. Ener. Müh. Tur. Teks. Taah.Tic.Ltd.Şti. tarafından gerçekleştirilmesi planlanan “RN:85091 Numaralı Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi Projesi” ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 9.maddesi gereğince ÇED sürecine halkın katılımını sağlamak, proje hakkında halkı bilgilendirmek, halkın görüş ve önerilerini almak amacıyla 26.12.2017 tarihinde saat:14:00’te Beşpınar Mahallesi Kahvehanesinde (Beşpınar Mahallesi No:78) halkın katılımı toplantısı yapılmıştır.

Katılımcılar; yatırımcı firma, ÇED raporunu hazırlayan şirket, AFAD yetkilileri, çevreci avukatlar, İzmir Mimarlar odası temsilcileri, ziraat mühendisleri odası temsilcileri, çeşitli STK temsilcileri, köy halkı, çevre köylerin muhtarları

Halkın katılımı toplantısı öncesi köy halkı kahvenin dışında toplanmıştı, köylü kadınlar pankartlarla Taş Ocağına Hayır yazısının altında duruyorlardı. Git gide katılımcı sayısı yükseldi toplantıdan yarım saat önce 30-40 kişi iken katılım  70-80 e yükseldi. Yerel gazeteciler, farklı STK temsilcileri, hukukçular bir araya geldi. Jandarma bölgede önlemler aldı. Bizde Türkiye Çevre Platformu bileşenlerinden biri, Karşıyaka Sosyal Sorumluluk ve Bilim Derneği olarak oradaydık.

Toplantıya katılım sağlanmadı, bunun yerine halk ve temsilciler,muhtarlar kahve önünde basın açıklaması yaptılar. Fakat Valilik temsilcileriyle beraber gelen AFAD temsilcileri katılımcı sayılarak toplantı yapılmış varsayıldı.

Yetkililer köyü terkettikten sonra basın açıklaması başladı. Köy muhtarı, katılımcılara teşekkür etti ve hoşgeldiniz dedi. Taş ocağı konusunda deneyimli bir köy olduklarını 1997-2000 yılları arasında bir taş ocağının bölgede faal olduğunu, evlerin camların toz toprak olduğunu, ölümlü kazaların meydana geldiğini ve bir çevre faciası  gerçekleştiğini söyledi. Şimdi daha yakın bir konuma 98.000 hektar büyüklüğünde bir taş ocağının daha büyük sonuçlar doğuracağını,çevreyi olumsuz etkileneceğini, patlamalardan evlerin bahçelerin kötü etkileneceğini, yolların bu duruma müsait olmadığını belirtti.

İzmir Ziraat Mühendisler Odası başkanı, yöre halkına desteğe daha önce de  proje konusunda ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR ilanı verildiğinde geldiklerini, eskiden devletin ormanları vatandaştan koruduğunu artık vatandaşın ormanları devletten korumaya çalıştıklarını belirtti.

Taş ocakları,madenler yeteri kadar araştırılmadan ruhsatlandırılıyor,şirketler ve köylüler karşı karşıya getiriliyor,köylüler hakkını arıyor, hakkını aramayanların köyleri mahvoluyor dedi. Onlarında bilgi ve birikimleriyle yaşam alanlarını korumak için her zaman köylünün yanında olduklarını, buradaki davaya da Akalan köyündeki gibi müdahil olacaklarını bir rapor hazırlayıp sunacaklarını söyledi.

Temsilci, Kemalpaşa nın kuzey yarım kürenin ilk kirazının hasat edildiği yer olduğunu, zor şartlarda üretim yaptıklarını olumsuzlukların onları daha da sıkıntıya sokacağı, diğer köylerin muhtarlarınında katılım sağladıklarını çünkü onlarında tarımdaki olumsuzlukların bilincinde olduğunu söyledi. Üretim sahalarının yok olmasını istemediklerini söyledi. Ziraat Mühendisleri Odası  temsilcisi daha önce de buraya 24 hektarlık bir alanla ilgili basın açıklaması için geldiklerini, ve bir kazanım elde ettiklerini,

bu süreçte de köy halkına destek ve yanında olacaklarını, Spil Milli Parkına çok yakın bir bölge olduğunu,zaten kısıtlı tarımsal üretimin ormanlarla yok olacağını,sadece Beşpınar köyü etkilenmeyecek bütün tarım alanları etkilenecek dedi. Ziraat Mühendisleri Odası olarak daha önce olduğu gibi gene yaşam alanlarını savunacaklarını söyledi. Üstün kamu yararı tarımda ve yaşam alanlarındadır dedi.

Avukat Cem Altıparmak ve eşi Özlem Altıparmak hukuki süreci takip edeceklerini ve bu kıyımı engellemek için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

KAYNAK: KALBİLDER-EVRENSELGAZETE-ÖZER AKDEMİR

BÜLENT ÖZGEN-HABER MERKEZİ

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika