Dolar : Alış : 32.3389 / Satış : 32.3971
Euro : Alış : 34.6487 / Satış : 34.7111
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3257 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

ABD, bu sonbaharda korumayı artırmak için güncellenmiş COVID aşılarını onayladı

14 Eylül 2023 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»ABD, bu sonbaharda korumayı artırmak için güncellenmiş COVID aşılarını onayladı
ABD, bu sonbaharda korumayı artırmak için güncellenmiş COVID aşılarını onayladı

ABD, en son koronavirüs türlerine karşı korumayı artırmayı ve bu sonbahar ve kıştaki herhangi bir artışı azaltmayı umarak güncellenmiş COVID-19 aşılarını Pazartesi günü onayladı. Gıda ve İlaç İdaresi’nin kararı, Moderna, Pfizer ve ortağı BioNTech’in en yeni aşılarını, daha önce hiç koronavirüs aşısı yaptırmamış olsalar bile Amerikalıların çoğuna açıyor. Bu, COVID-19 aşısının sonbahar güncellemelerini yıllık grip aşısı olmaya benzer şekilde ele alma yönündeki değişimin bir parçası. Hala bir adım daha var: Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri imza atmalı. Güncellenen aşılara en çok kimin ihtiyaç duyduğu konusunda Salı günü tavsiyelerde bulunacak bir CDC danışma paneli kuruldu. Aşılamalar bu hafta sonuna doğru başlayabilir ve aynı ziyarette hem Kovid-19 hem de grip aşısı yapılabilir. Üçüncü bir aşı üreticisi olan Novavax, güncellenmiş aşısının hâlâ FDA tarafından incelenmekte olduğunu söyledi. 

Önceki aşılar ve enfeksiyonlardan kaynaklanan kalıcı bağışıklık sayesinde, yaz sonundan bu yana Kovid-19 nedeniyle hastaneye yatışlar artıyor, ancak geçen yılın bu zamanlarındaki kadar değil. Ancak koruma zamanla zayıflıyor ve koronavirüs sürekli olarak önceki bağışıklığı atlatabilecek yeni varyantlar üretiyor. Aşılarda en son değişiklik yapılmasının üzerinden bir yıl geçti ve yetişkinlerin yalnızca %20’si bu önceki güncellemeyi aldı. FDA aşı şefi Dr. Peter Marks yaptığı açıklamada, “Aşılama, halk sağlığı ve hastaneye yatış ve ölüm de dahil olmak üzere COVID-19’un ciddi sonuçlarına karşı korumanın sürdürülmesi açısından kritik öneme sahip olmaya devam ediyor” dedi.

“Uygun durumda olanların aşı yaptırmayı düşünmelerini şiddetle tavsiye ediyoruz.” Daha önceki aşılarda olduğu gibi, yetişkinler ve 6 aylıktan küçük çocuklar için sonbahar aşısı tamamlandı. FDA, daha önce hiç Kovid-19 aşısı yaptırmamış olsalar bile çoğu insanın 5 yaşından itibaren tek doz alabileceğini söyledi. Küçük çocukların, COVID-19 enfeksiyonu ve aşı geçmişine bağlı olarak ek dozlara ihtiyacı olabilir. FDA açıkça bu son turu bir “güçlendirici” olarak adlandırmıyor, bunun yerine şu anda dolaşımda olan virüse daha iyi uyum sağlayacak şekilde güncellenmiş bir aşı olarak adlandırıyor. Yeni tarif, orijinal koronavirüs türüne karşı korumayı ve omikron’un eski bir versiyonunu karıştıran eski karma aşıların yerini alan XBB.1.5 adlı bir omikron varyantını hedefliyor. 

XBB.1.5 varyantı artık baskın olmasa da FDA, bunun günümüzde çoğu COVID-19 hastalığına neden olan koronavirüs türlerine iyi bir çapraz koruma sağlayacak kadar yakın olduğunu belirledi. Önceki sürümler gibi, bunların da hafif enfeksiyondan ziyade, COVID-19’un en kötü sonuçlarına karşı en koruyucu olmaları bekleniyor. Ancak FDA’nın kararı, güncellenmiş aşıların geniş çapta kullanılmasına izin verirken, CDC, farklı grupların bunları almalarının ne kadar güçlü bir şekilde teşvik edildiğine karar verecek. Federal yetkililer, aşıların çoğu Amerikalı için özel sigorta veya Medicare aracılığıyla hala ücretsiz olacağını söyledi. Ancak sigortasız veya eksik sigortası olan kişilere yönelik CDC, geçici olarak bedava aşı sağlamak için sağlık departmanları, klinikler ve bazı eczanelerle birlikte çalışıyor.  Haber ; Cem Bayram SEÇEN 

 

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika