Dolar : Alış : 32.4747 / Satış : 32.5332
Euro : Alış : 34.8231 / Satış : 34.8859
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3257 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

DÜNYA’DA BİR İLK: İRLANDA FOSİL YAKITLARA YATIRIMI TERK EDİYOR !

28 Temmuz 2018 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»DÜNYA’DA BİR İLK: İRLANDA FOSİL YAKITLARA YATIRIMI TERK EDİYOR !
DÜNYA’DA BİR İLK: İRLANDA FOSİL YAKITLARA YATIRIMI TERK EDİYOR  !

İklim değişikliği ile mücadele kapsamında İrlanda’dan tarihi bir adım geldi. Parlementoda oylanan “Fosil Yakıtlardan Geri Çekilme Yasası” kabul edildi ve İrlanda dünyada fosil yakıtlardan yatırımlarını tamamen çeken ilk ülke oldu. Ayrıca bu kararla İrlanda, artık kömür, petrol veya gaz ile enerji üreten yeni tesis kurmama kararı aldı.

 

 

Yeşil Gazete’nin The Guardian’dan aktardığına göre, Fosil Yakıtlardan Yatırımı Geri Çekme Yasası, bağımsız milletvekili Thomas Pringle, Trocaire (İrlandalı uluslararası kalkınma kuruluşu), sivil toplum kuruluşları, aktivistler, öğrenci grupları ve Küresel Yasal Eylem Ağı’nın (GLAN) iki yıldan uzun süredir yürüttüğü kampanyanın sonucu olarak yasallaştı.

Yasa, İrlanda Stratejik Yatırım Fonu’nun (ISIF Varlık Fonu) küresel fosil yakıt şirketlerindeki yatırımlarını 5 yıl içinde çekmesini zorunlu kılıyor. Haziran 2017 itibari ile fonun dünya çapında 150 şirkette toplam 318 milyon Euro’luk yatırımı bulunuyor.

İrlanda hükümetine, fosil yakıtlardan ayrılmaya dair bir mesaj, parlamentonun alt kanadının önündeki aydınlatmayla dile getirilmişti.Kararın hayati önem taşıdığını ve diğer ülkelere örnek olduğunu söyleyen Tracaire Direktörü Eamon Meehan, onaylanan yasa hakkında şu açıklamayı yaptı:

 

 

“Bugün Oireachtas (İrlanda Yasama Organı) tüm dünyaya çok güçlü bir mesaj verdi. Yasama organı üyeleri toplumdan gelen talepleri dinleyerek, fosil yakıtlardan yatırımı geri çekme konusunda tarihe geçecek bir karar aldı ve diğer ülkelere örnek oldu. Bu karar hayati önem taşıyor.”

‘İrlanda’nın, iklim konusunda tembelliği tüm dünya tarafından biliniyordu’

KAYNAK : https://yesilgazete.org/blog/2018/07/13/dunyada-ilk-irlanda-fosil-yakitlara-yatirimi-terk-ediyor/

YAYINA HAZIRLAYAN : BÜLENT ÖZGEN-HABER MERKEZİ

 

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika