Dolar : Alış : 32.3091 / Satış : 32.3673
Euro : Alış : 34.6230 / Satış : 34.6854
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3257 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Grip ve zatürre aşısı yaptırılmalı mı?

08 Eylül 2020 - kez okunmuş
Ana Sayfa » ÇEVRE»Grip ve zatürre aşısı yaptırılmalı mı?
Grip ve zatürre aşısı yaptırılmalı mı?

Koronavirüs nedeniyle grip ve zatürre aşısı talebinde büyük artış yaşanıyor. Kış gelmeden grip aşısı olmak isteyen vatandaşlar, grip aşısı kimlere yapılır, yan etkisi var mıdır gibi sorulara yanıt arıyor.

Özel Anadolu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları bölümünden Uzm. Dr. Serdar Yalman, grip ve zatürre aşısıyla ilgili merak edilenleri Bursada Bugün’e anlattı. Uzm. Dr. Serdar Yalman, “Eylül ayının ikinci haftasından itibaren grip aşısı gündeme gelmeye başladı. Çok sayıda kişi “yaptırmalı mıyım” diye düşünüyor.

Yaklaşık 6 aydır koronavirüs ile mücadele ediyoruz. Çok sayıda olmasa da ülkemizde hafif artışlar ve ölüm oranlarıyla devam eden bir sürecin içindeyiz. Bu salgının semptomları griple karıştığı için grip aşısı bu sene daha çok önem arz etmektedir” dedi.

“RİSK GRUBUNDA OLANLAR İÇİN BU AŞININ YAPILMASI ÖNEMLİDİR”

Uzm. Dr. Serdar Yalman, “Grip aşısıyla influenza ekarte edilip, korona ile ilgili erken müdahale daha mümkün olacaktır. Kronik kalp, akciğer, kalp, diyaliz hastaları, kemoterapi görenler ve 5 yaş altındaki çocuklar gibi risk grubunda olanlar için bu aşının yapılması önemlidir. Çocukluk döneminde genelde 6 ayın üzerinde olanlar ilk defa grip aşısıyla karşılaştıysa 2 ay arayla bir tane aşı olmalı. Sonraki yıllarda da tek aşı yapılmakta. Büyüklerde de aynı şekilde hareket ediyoruz. Aşının diğer aşılarda olduğu gibi küçük yan etkileri olabilir. Kaşınma ve kızarma gibi. Ama ben bu aşının yapılmasını öneriyorum. Zatürre aşısı ise bakterilere karşı etkili olan bir aşıdır. Bu aşı da kronik hastalarda önemlidir. Koronavirüs ve influenza gibi virüsleri önlemese bile streptokok pnömonilerde etkili olmaktadır. Viral olarak başlanıp daha sonra bakteri eklenebilmektedir. Zatürre aşısı risk grubunda olanlar için önemlidir. Bu aşıların tedariki ve uygulanması yönetenlerin sorunudur. İlk olarak Türkiye’ye 2 ile 3 milyon arasında aşı geleceği söyleniyordu. Benim yaptığım hesaplara göre yaklaşık 25 milyon grip aşısı yapılması gereken grup oluştu. Sağlık Bakanı birkaç kat daha fazla geleceğini söyledi. Sevinçle karşıladık” ifadelerine yer verdi.

HABER : BÜLENT ÖZGEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika