Dolar : Alış : 32.4747 / Satış : 32.5332
Euro : Alış : 34.8231 / Satış : 34.8859
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3257 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Güneşteki patlamalar dünyanın kaderini değiştirebilir

28 Şubat 2021 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Bilim»Güneşteki patlamalar dünyanın kaderini değiştirebilir
Güneşteki patlamalar dünyanın kaderini değiştirebilir

Son bir yıldır bilim adamları dünyanın 2021’de elektiriksiz kalacağını iddia ettiler. Bir çok kişininde merak ettiği bu soru gerçekten bir varsayım mı yoksa bilim adamları bir veriye mi dayanarak  bu açıklamayı yapıyorlar. Bilim adamları bu açıklamayı yaptıklarında 2020’nin son aylarındaydık. Evet haklı olabilirlermiş.

Güneş de her zaman alışık olduğumuz patlamaların çok büyüğünü bekliyorlar. Bu patlamanın da dünya ya doğru olan kısmında bekliyorlar. Bunlar Var oluşdan beri hep olağan  patlamalar ve evren var oldukça da sürecek böyle büyük patlamalar devasa patlamalar da her daim olacak burada tek bir fark var. Biz insanoğlu teknoloji ile artık iç içe bir yaşam sürüyoruz. 1880’ler de bu haberi okuyor olsaydınız. Vakit kaybı olurdu sizin için. Ama bu devasa patlamalar müthiş bir enerjiyi dünyaya doğru ilettiğinde bütün elektronik aletlerin bozulacağı söyleniyor.

Umarız yanılırlar ama çok tanınan bilim adamları böyle bir durumda 14 gün neredeyse enerjiden uzak kalabileceğimizi iddia ediyorlar. Mum koleksiyonu olanlar için pek sorun olmaz ama bence Bilim adamları her halde yalan söylemeyeceklerdir. Bence şimdiden ne olur olmaz diyerek mum tedarik etmek de fayda var. Bilim adamları açıklamada ne demişti.

AR2770 olarak adlandırılan lekenin Mars’ın genişliğinde bir ‘birincil karanlık çekirdeğe’ sahip olduğu açıklandı. Güneşteki patlamalar dünyanın kaderini değiştirebilir. Güneş lekesi, 11 senelik yeni elektromanyetik etkinlik dönemsi olan Solar Cycle 25’in bir parçası ve üstünde şu anda küçük patlamalar ortaya geliyor. AR2770 şimdilik çok büyük patlamalar üretmemiş olsa da, eksperler Dünya’daki elektromanyetik operayonları ve tesisleri dönem dışı bırakabilecek vakası yakından takip ediyor.

Space Weather’ın raporlarına göre, AR2770’in, Dünya atmosferine küçük iyonlaşma dalgaları gönderiyor. Bununla birlikte, lekenin alanı büyüyor ve gelecek günlerde daha yoğun Güneş patlamaları üretebilme ihtimali bulunuyor.

NASA konu hakkında açıklama yaparken, Güneşteki patlamalar, güneş lekelerinin yakınında manyetik alan hatlarının dolaşması, kesilmesi veya yeniden düzenlenmesinden kaynaklanan ani bir enerji boşaltımının neden olduğu söylendi. Ardından Güneş’ten gelen bu yüksek enerjili parçacıklar, Dünya’nın atmosferine girdiğinde manyetik kutup noktaları üzerinde aurora adı verilen ışık olayları gerçekleşiyor.

Kozmik dalgaların şiddeti özel hava balonları ile ölçülüyor. Dalgalar, Dünya’nın atmosferine ilişki ettiğinde, bu balonlar yardımıyla frekeansların ebatı da ölçülebiliyor. Bilim insanları bu yaklaşımı dikkatli bir şekilde izlerken yaşanacak olan bir yaklaşımın dijital dünyayı tamamen durdurabileceği söyleniyor. Haber editörü : Cem Bayram SEÇEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika