Dolar : Alış : 32.4527 / Satış : 32.5111
Euro : Alış : 34.8255 / Satış : 34.8882
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3257 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Hidrolik Mühendislik Harikası Antik Miras için Madene Hayır!

02 Ekim 2018 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Hidrolik Mühendislik Harikası Antik Miras için Madene Hayır!
Hidrolik Mühendislik Harikası Antik Miras için Madene Hayır!

 Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün web sayfasında  11 Eylül  2018  tarihinde  yapılan duyuruda;  “Kırklareli İli, Vize İlçesi, Soğucak Köyü Mevkii’nde Limak Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş. Trakya Şubesi tarafından yapılması planlanan “84848 (ER:3119332) Ruhsat Numaralı I-B Grubu Çimento Kili Ocağı” projesinin yapılması planlanmaktadır. Söz konusu Proje için olarak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği’nin 9. Maddesi gereğince aşağıda belirtilen tarih ve saatte faaliyetle ilgili halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak için “Halkın Katılımı Toplantısı” yapılacaktır..” Denildi.

 

 

Soğucak , Doğanca ve Pazarlı köyleri arasında açılması planlanan Kil Ocağı için halkı bilgilendirme toplantısı yapmak isteyen Kurum yetkilileri toplantı mahalline giremeden, Toplantı başlatılamadan, Toplantı yapılamadan, Tutanak tutmadan köyden ayrıldılar.

Köylüler “ bahse konu faaliyet  geçimimizi sağladığımız,  yaşadığımız   doğal ve sosyal yaşam alanlarımızın, ormanlarımızın olduğu, su kaynaklarımızın bulunduğu  yerlerde inşa edilmesini  istemiyoruz diyerek Halkı bilgilendirme toplantısına  Soğucak köyünde  yaşayanların yanı sıra  FAALİYETTEN ETKİLENEN ve etkilenecek olan, Vize ilçesi ve köylerinde yaşayanlar projeye karşı olduklarını belirttiler.

Bizler  bölgede yaşayanlar olarak, Madencilik Şirketlerinin çevre hakkından sonra,  yaşam hakkımızı da yok etmesini istemiyoruz. Madencilik faaliyetleri başlamadan önce Soğucak köyü kaynakları 27 köyün su ihtiyacını karşılamakta iken, günümüzde sadece 1-2 köyün su ihtiyacını karşılamaktadır. Patlatmalı madencilik sonucu tarım ve hayvancılık ile geçinen köyler üretim faaliyetleri azalmış, geçimde acze düşmüşlerdir.

Köylerin son kalan doğal yaşam alanları ile birlikte hayvancılık ve su kaynakları yok olacak, sosyal yaşam bitecektir.

Çevre mevzuatına göre proje değerlendirilmesinde “halkın katılımı” ilkesi esastır. Uluslararası Çevre Koruma Sözleşmelerine göre Halkın istemediği hiçbir projeye hiçbir yatırıma izin ve onay verilemez.

Bizler aşağıda imzası bulunan bölgede yaşayanlar, Muhtarlar,  Dernek, Oda,  temsilcileri olarak bölgemizde yapılmak istenen bu madencilik faaliyeti   bilime, hukuka ve mevzuata aykırıdır diyoruz.

Danıştay 6, Dairesi 2013/9178 sayılı kararı ile iptal ettiği  1/100,000 ÇDP da, biriside  “bölgenin en hassas ve ciddi ölçüde zarar görmüş su ve toprak kaynaklarının korunması ve sağlıklaştırılması”  gerektiği hükmedilmiştir.

Anayasa m. 56’ya göre ( ), “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak, çevre kirlenmesini önlemek, devletin yükümlüğü, vatandaşların ise ödevidir.” insanların, hayvanların, kuşların, bitkilerin, çiçeklerin, böceklerin, balıkların yaşadığı çevrenin bozulmasına,  sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkının ihlal edilmesine neticede “sağlık hakkı”, “çevre hakkı” nın özü nedeni ile Anayasa’nın 17,maddesinde düzenlenen “yaşam hakkı ”’na aykırılık oluşacaktır. Anayasanın 17. maddesinin birinci fıkrasında ; “Herkes, yaşama, maddî ve manevî varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir” denilmektedir.

 

 

Çevre düzeni planlarına, Anayasamızın ilgili maddelerine, Çevre Kanununa, ÇED yönetmeliğine ve mevzuata aykırılık teşkil eden projenin    ÇED YÖNETMELİĞİ MADDE 6 – (4) göre,  “Bu Yönetmelik hükümlerine göre karar tesis   edilmeden önce, projenin gerçekleştirilmesinin mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde, aşamasına bakılmaksızın süreç sonlandırılır.”   Hükmünün uygulanmasını talep ediyoruz.

Bölgede faaliyette olan bir çok Kalker Ocağı   ve Kırma Eleme Tesislerinin    yarattığı olumsuz etkileri yaşarken ve gözlemlerken, yenilerinin ilave edilmesi doğal ve sosyal yaşamı yok edeceği açıktır.

Soğucak Istrancaların en önemli su kaynaklarına ve ormanlarına sahip bir köy. Pazarlı ise Eski İstanbul’a su sağlayan 1653 yıllık dünyanın en uzun su ikmal sisteminin başlangıç noktası.   Proje yürütücüsü İTÜ’den Prof. Dr. Derya Maktav ve Edinburgh Üniversitesi’nden Prof. Dr. James Crow’a göre bu, üzerinde mühendislik harikası 40 kemer bulunan dünyanın yeni harikasının keşfi. Istırancalar’dan başlayarak İstanbul’a ulaşan 450 kilometrelik sistem Antik çağda muazzam bir hidrolik mühendisliği temsil ediyor ve dünya kültür mirası ilan edileceğine kuşku duyulmayan bir noktada, onlarca kil ve kalker ocağı açılmış ve açılması planlanıyor.

 

 

Geçmişe  bugüne ormana toprağa suya sahip çıkıp korumazsak, geleceğe ne bırakacağız..? Bizler Kırklareli Kent Konseyi Çevre Meclisi ve bileşeni olduğumuz Trakya Platformu olarak yaşamı savunan üreten köylümüze  dün olduğu gibi, Bugün ve yarın  her şart ve koşulda, her yerde her zaman destek olmaya devam edeceğiz.  Soğucak, Pazarlı ve Doğanca köy muhtarlıklarına gösterdiği duyarlılık ve kararlılıktan dolayı teşekkür ediyoruz.

BÜLENT ÖZGEN-HABER MERKEZİ

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika