Dolar : Alış : 32.2070 / Satış : 32.2650
Euro : Alış : 34.6075 / Satış : 34.6698
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3259 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Japonya’nın eski lideri Abe, devlet cenazesi ile onurlandırıldı

27 Eylül 2022 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Japonya’nın eski lideri Abe, devlet cenazesi ile onurlandırıldı
Japonya’nın eski lideri Abe, devlet cenazesi ile onurlandırıldı

Japonya’nın suikaste kurban giden eski şahin lideri Shinzo Abe’ye Salı günü askeri ihtişamla dolu ve yaslıların kalabalığının yanı sıra binlerce kişinin muhalefetle sokaklara döküldüğü yaygın protestolarla çevrili nadir bir devlet cenazesi verildi. Başbakan Fumio Kishida, kamu tarafından finanse edilen törenin Japonya’nın en uzun süredir hizmet veren modern siyasi lideri için hak edilmiş bir onur olduğunu, ancak kamuoyunu derinden böldüğünü söyledi.

Etkinliğe ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, Japon Veliaht Prensi Akishino ve diğer yabancı ve Japon devlet adamları katıldı. Abe’nin dul eşi Akie Abe’nin siyah resmi bir kimono içinde, Kishida’nın arkasından cenaze alanına doğru yavaşça yürümesi, altın çizgili mor bir beze sarılmış ahşap bir kutuda bir semaver taşımasıyla başladı. Beyaz üniformalı askerler Abe’nin küllerini alıp beyaz ve sarı krizantemler ve süslemelerle dolu bir kaide üzerine yerleştirdiler.

Bir askeri bando Kimigayo milli marşını çalarken katılımcılar ayakta durdular, ardından Abe’nin siyasetteki yaşamını öven bir video gösterilmeden önce bir dakikalık saygı duruşunda bulundular. “Güzel bir Japonya” inşa etme sözü veren 2006 parlamento konuşmasını, Mart 2011 tsunamisinden sonra felaketle sonuçlanan kuzey Japonya’ya yaptığı ziyaretleri ve 2020 Tokyo Olimpiyatlarını tanıtmak için Rio de Janeiro’daki 2016 Super Mario kimliğine bürünmesini içeriyordu. Kishida, 12 dakikalık bir methiyede Abe’yi, 2. Çin’in yükselişine karşı. Kishida ayrıca, Abe’nin savaş sonrası rejimden alameti farikası olan ifadesine de dikkat çekti.

“Sen çok daha uzun yaşaması gereken biriydin,” dedi Kishida başını kaldırıp Abe’nin devasa fotoğrafına bakarken. “Japonya’nın ve dünyanın geri kalanının gelecekteki yönünü gösteren bir pusula olarak 10-20 yıl daha katkıda bulunacağınıza inancım tamdı.” Kishida, Abe’nin sadece ülkenin en uzun süredir hizmet veren lideri olarak değil, başardıklarıyla da hatırlanacağını söyledi ve Abe’nin Japonya ve bölge politikalarını sürdürme sözü verdi..

Tören sırasında Harris üçüncü sırada ABD’nin Japonya büyükelçisi Rahm Emanuel’in yanına oturdu ve daha sonra Abe’nin fotoğrafının yanındaki masaya bir krizantem dalı koyarak diğerlerine katıldılar. Abe, Japonya’nın batısındaki Nara’da bir sokakta kampanya konuşması yaparken suikaste uğramasından günler sonra Tokyo tapınağında özel bir cenaze töreninin ardından Temmuz ayında yakıldı. Tokyo, devlet cenazesi için, özellikle de mekan olan Budokan dövüş sanatları salonunun yakınında yüksek güvenlik altındaydı.

Tokyo şehir merkezindeki bir protestoda, binlerce kişi salona doğru yürüdü, bazıları davulları çaldı ve birçoğu bağırarak ya da muhalefetlerini belirten pankartlar ve işaretler taşıdı. Katılımcı Kaoru Mano, “Shinzo Abe sıradan insanlar için tek bir şey yapmadı” dedi. Japonya’nın ana siyasi muhalefet partileri cenazeyi boykot etti, eleştirmenler bunun savaş öncesi emperyalist hükümetlerin devlet cenazelerini milliyetçiliği körüklemek için nasıl kullandığını hatırlattığını söylüyor. Hükümet, törenin kimseyi Abe’yi onurlandırmaya zorlamak için tasarlanmadığını savunuyor. Ancak meclis tartışması veya onayı olmadan verilen nadir onuru ona verme kararı, yüksek maliyet ve diğer tartışmalar olayla ilgili öfkeye yol açtı.

Kishida ayrıca, Abe ile iktidardaki Liberal Demokrat Parti ile Birleşme Kilisesi arasında onlarca yıldır devam eden ve taraftarlarının beyinlerini yıkayarak büyük bağışlar toplamakla suçlanan yakın ilişkiler üzerine genişleyen bir tartışma nedeniyle eleştirildi. Abe’nin suikastının zanlısının polise, annesinden büyük miktarda para aldığını, ailesini iflas ettirdiğini ve hayatını mahvettiğini söylediği kiliseyle bağlantıları nedeniyle Abe’yi öldürdüğünü söylediği bildirildi.

Hosei Üniversitesi siyaset bilimi profesörü Jiro Yamaguchi yakın tarihli bir makalesinde, “LDP ile Birleşme Kilisesi arasındaki yakın bağların politika oluşturma süreçlerine müdahale etmiş olabileceği gerçeği, Japon halkı tarafından demokrasiye Abe’nin suikastından daha büyük bir tehdit olarak görülüyor” dedi. Abe’nin büyükbabası, eski Başbakan Nobusuke Kishi, Güney Kore merkezli kilisenin Japonya’da kök salmasına yardım etti ve şimdi skandalın kilit isimlerinden biri olarak görülüyor. Muhalifler, Abe için devlet cenazesi düzenlemenin, iktidar partisinin kiliseyle olan bağlarını onaylamakla eşdeğer olduğunu söylüyor.

Emekli Shin Watanabe Salı günü gösteri sırasında “Büyük bir sorun, uygun bir onay sürecinin olmamasıdır” dedi. “Eminim çeşitli görüşler vardır. Ancak bu kadar çoğumuz karşı çıkarken bizi devlet cenazesine zorlamalarını affedilir bulmuyorum” dedi. Budokan salonunun dışında, elinde buket taşıyan binlerce insan, yakındaki bir parka çiçek koymak için birkaç blok boyunca sıraya girdi. 70 yaşındaki işletme sahibi Masayuki Aoki, Yokohama günlerinde bir kampanya durağında Abe ile yumruk yumruğunu paylaştığını hatırlatarak, “Ona duygusal olarak bağlıyım ve LDP’yi de destekliyorum” dedi. suikastinden önce. “Ona çiçek sunmaya geldim.”

Bazılarının Abe’nin onurunu daha da haklı çıkarmak için bir girişim olarak gördüğü Kishida, bu hafta yabancı liderlerle “cenaze diplomasisi” dediği bir toplantı düzenledi. Görüşmeler, Japonya’nın Çin, Rusya ve Kuzey Kore’den gelen tehditler de dahil olmak üzere bölgesel ve küresel zorluklarla karşı karşıya kalmasıyla bağları güçlendirmeyi amaçlıyor.. Çarşamba gününe kadar yaklaşık 40 yabancı liderle görüşecekti, ancak hiçbir Yedili Grup lideri katılmadı. Salı günü cenaze töreninin ardından Kishida, liderlerin her birini Akasaka devlet konukevinde bir resepsiyonda karşıladı.

Temmuz ayında Abe’nin ailesinin cenazesinin düzenlendiği Zojoji tapınağını gezen ABD Başkan Yardımcısı Harris, Abe’ye bölgesel işbirliği için bir terim bulması konusunda güven verdi.”Japonya’ya ve aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri’ne yönelik uzun liderliğinin onuruna söylenecek çok şey var. ‘Özgür ve açık Hint-Pasifik’ terimini icat eden oydu ve Hint-Pasifik bölgesinin bir üyesi olarak Amerika olarak bu ilkelere değer veriyoruz ve onun yanındayız” dedi. Haber ; Cem Bayram SEÇEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika