Dolar : Alış : 32.4527 / Satış : 32.5111
Euro : Alış : 34.8255 / Satış : 34.8882
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3257 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Kuzey Marmara Otoyolu İçin Hayvancılık Yok Ediliyor

06 Aralık 2017 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Kuzey Marmara Otoyolu İçin Hayvancılık Yok Ediliyor
Kuzey Marmara Otoyolu İçin Hayvancılık Yok Ediliyor

İstanbul Çatalca’da Kuzey Marmara Otoyolu’na malzeme temin etmek amacıyla açılmak istenen taş ocağı için Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün köylülere yazdığı yazı Türkiye’de hayvancılığın getirildiği noktayı gözler önüne serdi. Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü tarafından Çakıl köyünde açılmak istenen taş ocağı için 2745 parselde bulunan mera alanının 211,5 dekarlık kısmında tahsis amacı değişikliği talep edildiğini bildiren tarım il müdürlüğü, köylülerden bu yönde imza vermelerini istedi.

200 kadar köylünün karşı çıkmasına rağmen iş makinelerini araziye sokan Karayolları çalışmaya başladı.

İstanbul’un Çatalca ilçesine bağlı Çakıl mahallesinde bulunan mera vasfındaki arazide taş ocağı açmak isteyen Karayolları 1. Bölge Müdürlüğü, köylülerin rızası olmamasına rağmen çalışmalara başladı. Mülkiyet izni olmadan çalışılması Maden kanunun 7 nci maddesine aykırıdır.

İddiaya göre bölgede yaşayanlara bilgi vermeden Ekim ayı başlarında araziye iş makineleri sokan Karayolları, köylülerin müdahalesiyle açılmak istenen kalker ocağı için başlatılan yol yapım çalışmasını durdurdu.

Bu gelişmenin ardından ise İstanbul Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Çakıl Mahallesi Muhtarlığına bir yazı göndererek mera vasfındaki arazide tahsis amacı değişikliği talep edildiğini bildirerek bunun için köylülerin üçte ikisinin imzasının toplanarak ivedilikle gönderilmesi istendi.

KÖYLÜLERİN KARŞI ÇIKMASINA RAĞMEN İŞ MAKİNELERİ ARAZİYE GİRDİ

Yaklaşık 200 köylünün mera alanında taş ocağı açılmaması için imza verdiğini ancak buna rağmen iş makinelerinin araziye girerek yol yapım çalışması başlattığını dile getiren Pelvanlar, ilgili bakanlıklara yazdığı dilekçede, yaklaşık 244 bin dekarlık araziyi kapsaması planlanan projenin durdurulmasını istedi.

BÜYÜKÇEKMECE GÖLÜ TEHLİKEDE

Jeolojik olarak ‘Çatalca kütlesi’ olarak anılan bölgede bulunan Çakıl köyünün yüksek kesimlerinin çatlaklı kireçtaşından oluştuğunu dile getiren Pelvanlar, “Binlerce yıldan beri oluşup, gelişmiş olan bu çatlak sistemi, yağış sularını derine sızdırmakta, kaynakları, Büyükçekmece Gölü’nü ve köyümüzün Çakıl Göletini beslemektedir. Taşocağının açılması, Çakıl köyü kütlesinin kaynak suları yaratma özelliğini yok edecek, en başta Büyükçekmece Gölü beslenemeyecek ve Çakıl Göleti kuruyabilecektir” görüşünü dile getirdi.

MERAMIZDA TAŞ OCAĞI AÇILMASINA İZİN VERİLMESİN

Taş ocaklarında patlatılacak dinamit ve an-fo’nun yer sarsıntılarına sebep olacağını, 50, 100, 250, 500 metre mesafede bulunan evlerin temel ve duvarlarının çatlamasına, çökmesine ve kaymasına neden olacağını savunan Pelvanlar, dilekçesinde konuyla ilgili uzmanların bilimsel görüşlerine de yer vererek şu ifadeleri kullandı: “Dinamit ve An-fo patlatmalarında önemli ölçüde azot oksitler (NOx) açığa çıkmaktadır. Kaya çatlaklarına giren azot oksit gazları, sızıntı suları ile kaynaklarımızı, 25 metre yakınındaki deremizi ve göllerimizi kirletecektir. Konunun jeoloji ve çevre mühendislerince incelenmesi gerekmektedir.

YAYINA HAZIRLAYAN: BÜLENT ÖZGEN-BAKHABERE-HABER MERKEZİ

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika