Dolar : Alış : 32.4527 / Satış : 32.5111
Euro : Alış : 34.8255 / Satış : 34.8882
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3257 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Mudanya beldelerinde evler yıkılıyor

16 Mayıs 2022 - kez okunmuş
Ana Sayfa » ÇEVRE»Mudanya beldelerinde evler yıkılıyor
Mudanya beldelerinde evler yıkılıyor

Bursa Mudanya İlçesi’nde Söğütpınar, Eğerce, Mesudiye ve Ayazma mahallelerinde birçok ev yıkıldı ve halen yıkımlar devam ediyor. Belediye tarafından yıkılan ve yıkılacak olan evlerin sahipleri yıkımların durdurulması, ortak yol bulunması adına belediye ile görüşmelerini sürdürüyor. Mudanya Belediyesi yıkım emrinin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden geldiğini belirtiyor.

Mudanya İlçesinde sahil kenarı mahallelerde evler yıkılıyor. Hali hazırda imar planı olmayan mahallelerde vatandaşlar evlerinin yıkılmaması için uğraşıyor. Mudanya Belediyesi gündeminde bu mahallelerin imar planı görüşülmeye devam ediyor. Bursa Mudanya’da 4 mahallede birçok ev yıkıldı ve yenileri de yıkılmak üzere. Vatandaşlar yıkım kararı açıklanan evlerin önünde hazır kıta beklemekte. Evlerinin yıkılmaması için yoğun görüşmeler gerçekleştiren ev sahipleri, konunun lehlerine çözüme kavuşturulmasını istiyor. “Mudanya Belediyesi’nin almış olduğu yıkım kararlarının tekrar gözden geçirip bunu daha az bir hasarla, ortak bir yol bulup çözüme kavuşturabileceğimiz konusunda biz mağdurlar olarak inanmış durumdayız. Şu anda içinde bulunduğumuz ekonomik şartlar, yakın geçmişte yaşadığımız ve hala etkisinde olduğumuz Pandemi şartlarından dolayı bu yıkımların yapılması bizleri daha zor duruma sokacaktır.

Geçmiş dönemde imar barışı adı altında Yapı Kayıt Belgelerini alan vatandaşların halen mağduriyetleri devam etmektedir. Yıkım kararı endişesi ile bir yol aramaktadırlar. 90’lı yıllardan bu yana Söğütpınar, Eğerce, Mesudiye ve Ayazma bölgesinde yapılaşma sürat almış olup Mudanya Belediyesi bu bölgeler için bir imar planı çalışması hayata geçirememiştir. Bugün belediyenin almış olduğu bu yıkım kararları ‘İmar Planına Aykırı Yapı‘ adı altında yapılmaktadır. Şu anda bölgede hayata geçirilmiş olan bir İmar Planı bulunmamaktadır. Mudanya Belediyesi tarafından bize ulaşan ilk tebligatta yapınızı ruhsatlandırılması istendi.

Belediyeye ruhsat almak için gittiğimizde o bölgede yürürlükte olan bir İmar Planı olmadığından ruhsat verilemeyeceği söylendi.Bizler burada Türk Adaletine güveniyoruz ve inanıyoruz ki bizleri bu konuda mağdur etmeyeceklerdir. Burada toplanmamızdaki amaç duygularımızı, düşüncelerimizi, şikâyet ve mağduriyetimizi dile getirmek ve buna bağlı olarak kesin bir çözüme ulaşmaktır.”

Sayın başkanım lütfen Söğütpınar, Ayazma, Eğerce ve Eşkel bölgesindeki yıkımları durdurun. Sizlerde biliyorsunuz ki; yıkım yapılan bölgelerde “İmar Planı” yok. Arsamızı alalı 25 yıl oldu. Bu tarihten beri “İmar Planı” bekliyoruz. Müracaat ettiğimiz de “plan hazırlandı onay bekliyor” diyorsunuz. Vatandaş olarak daha ne kadar bekleyeceğiz. Bu bölgede bulunanların çoğunluğu emekli. Huzur içerisinde yaşamak istiyor. Bir çoğumuz bu hasretle hayatını kaybetti. Bir çoğumuz kalp hastası, şeker hastası. Yıkım kararı alınca hayatımız altüst oluyor. Evimizde huzurumuz kalmadı. Yıllarca biriktirdiğimiz paralarımız ve umutlarımız bir kepçe ile heba oluyor. Bölgede binlerce yapı var. Bunlardan bir tanesi bile İmar Planı ile yapılmadı. Bunların içerisinden birkaç kurban seçip evleri yıkmanız hiç bir adaletle açıklanamaz. Yıkım değil imar barışı istiyoruz…

Mudanya Belediyesi’nin  yaptığı açıklama şu şekilde; “İl Özel İdare’leri ‘Bütünşehir’ uygulamasına geçildikten sonra kapatılmıştır. Mevcut yıkım olan mahallelerde ki imar planı, İl Özel İdaresi tarafından yapılmış plandır. Mudanya Belediyesi’nin ‘Revizyon Planı‘ halen meclis gündemindedir ve onay beklemektedir. Bu plan hayata geçse dahi bu evler yıkılacaktır. Çünkü bu evlerin tamamı kaçaktır. İçlerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapı kayıt belgesi alarak İmar Barışı’ndan faydalanan evler olmuşsa da belirtilen kriterleri yerine getirmedikleri için yapı kayıt belgeleri yine aynı bakanlık tarafından iptal edilmiştir.

Sonuç olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, ilçe belediyesi olarak Mudanya Belediyesi’ne bu evlerin yıkım talimatını vermiştir. Bu talimat ile birlikte yıkım işi için Belediyemiz ihaleye çıkmış ve yüklenici firmaya verilmiş ve sırayla bu evleri yıkmaya başlamıştır.”  Haber ; Cem Bayram SEÇEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika