Dolar : Alış : 32.4747 / Satış : 32.5332
Euro : Alış : 34.8231 / Satış : 34.8859
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3257 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Muhteşem Organizasyon ile WRC Türkiye Rallisi ve Zafer Ogier’in

17 Eylül 2019 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Muhteşem Organizasyon ile WRC Türkiye Rallisi ve Zafer Ogier’in
Muhteşem Organizasyon ile WRC Türkiye Rallisi ve Zafer Ogier’in

FIA Dünya Ralli Şampiyonası (WRC) 11. yarışı olan Türkiye Rallisi, 19 ülkeden 102 sporcu katılımıyla 12-15 Eylül tarihlerinde Muğla ili Marmaris ilçesinde düzenlendi. TOSFED tarafından Spor Toto, Red Bull, Avis, Grand Yazıcı Hotels Marmaris, TURSAB, Go İpragaz, Türk Telekom, AutoMechanica, Pilotcar, PowerApp, Socar, Autoclub, Turk Yatch, Faselis ve Ahu Hospital katkılarıyla düzenlenen ralli, şampiyona tarihinin en unutulmaz yarışlarından birine sahne oldu.

Dünyanın en önemli motor sporları organizasyonlarından biri olan WRC’de dünyanın en hızlı ve cesur ralli pilotları, Marmaris’in zorlu ve bir o kadar da doğa harikası parkurlarında limitlerin üstünde giderek adranalini yükselttiler. Marmaris’in yemyeşil çam ormanları ve masmavi denizi tüm güzelliği ile 155 ülkedeki TV yayınlarıyla Dünya’ya ulaşırken, 4 gün boyunca 986 kilometrelik parkurda 17 özel etapta Dünyaca ünlü pilotları ve binlerce turisti misafir etti.

Yarıştan kısa notlar: Dünya Ralli Şampiyonası’nın 11.Ayağı olan Türkiye Rallisi Marmaris’te gerçekleştirilen çok sert ve kırıcı parkur olarak bilinen Çetibeli, İçmeler ve Ula etaplarında, dünyaca ünlü pilotlar bu etaplarda yoğun toz ve yol şartlarından dolayı yarışı tamamlamakta güçlük çekti. Citroen Total WRC’den Esapekka Lappi, cuma günkü altı cezalandırıcı çakıl etabın ardından 17.7 saniyelik şaşırtıcı bir farkla ilk sırada yer aldı.

Aşındırıcı etap zemini, büyük kayalar, kritik lastik seçimleri, bir etapta gelen şiddetli yağmur ve bilinmezlikler tüm sürücüleri araçlarını korumak için dikkatli sürmeye itti. Lappi ve copilotu Janne Ferm, C3 WRC’siyle etap zaferi kazandılar ve cumartesi gününe altı kez dünya şampiyonu Sebastien Ogier’nin önünde girdiler. 

Fin pilot, “Lider olmak çok havalı. Zor ve kaygan etaplardı ve iyi idare etmeyi başardık. Araç çok güçlüydü. Finlandiya’da 17 saniye çok fazla olabilir ancak burada bir dakika bile çok fazla değil.” dedi.

Tıpkı Ogier gibi Hyundai Shell Mobis WRT’den Thierry Neuville de bir etap kazandı ve genel klasmanda üçüncülüğe çıktı. Belçikalı pilot, günün en uzun etabında doğru lastik seçimini yaptı ve şimdi şampiyonadaki Fransız rakibinin 0.7 saniye gerisinde yer aldı.

M-Sport WRT’den Teemu Suninen ciddi sıkıntılardan uzak durmayı başardı ve genel klasmanda dördüncü sıraya yükseldi. Cuma gününü ilk sırada tamamlayan Andreas Mikkelsen ise Hyundai ile ilk beşi tamamlayan isim oldu.

Dani Sordo, günün sonunda tempo yakalamayı başardı ve hem Toyota sürücüsü Kris Meeke hem de Ott Tanak’ın önünde altıncı sırada yer aldı.İspanyol sürücü, ikinci etapta lastik patlatmasının ardından çok fazla vakit kaybetmişti. Şampiyona lideri Tanak da kendisine pahalıya patlayan bir lastik patlaması yaşadı ve şimdi liderin 1 dakika 37.4 saniye gerisinde yer aldı.

Meeke aynı şekilde bir etap kazanmasına rağmen Yaris’te lastik sorunları yaşadı. Toyota sürücüsü Jari Mattia Latvala ise iki etap zaferi almasına rağmen lastik patlaması, kötü lastik seçimi ve yaşadığı sorunlarla geride kaldı. Aynı zamanda temkinli bir sürüş çıkaran Latvala’yı M-Sport Ford pilotu Pontus Tidemand takip etti.

WRC 2 Pro lideri Kalle Rovanpera oldukça kötü bir gün geçidi. Fin sürücü lastik patlaması yaşadı, takla attı ve sonrasında patlak lastikle devam etmek zorunda kaldı. Diğer tarafta WRC2 Pro’da yarışan Gus Greensmeeth, cumartesi gününe Jan Kopecky’in Skoda’sının gerisinde giriyor.

11. sıradaki Polonyalı pilot Kajetan Kajetanowicz, Skoda ile WRC 2 sınıfında baskın bir performans sergiledi. WRC2 sınıfında onu Marco Bulacia ve Fabio Andolfi takip etti.

Cumartesi Takımlar, cumartesi günü sabahında yapılan üç etapla güne başladılar. 33 km’lik Yeşilbelde etabı 08:50’de yapılan ve ardından yerel saatle 10:08’de 8.75 km’lik Datça etabı gerçekleştirildi. Saat 11:06’da ise bu yıl ilk kez ralliye ev sahipliği yapacak olan 13:30 km’lik Kızlan etabı gerçekleştirildi. Sürücüler sürüşlerin ardından Asparan’daki servis alanına geri döndüler. Daha sonra 13:50, 15:08 ve 16:06’da bu üç etabı tekrar geçtiler. Yeşilbelde etabı geçen yılki SS8/11’le aynı oldu. Datça ise geçen yıl SS9/12 olarak kullanılan etapla aynı yerde gerçekleştirildi.

23 ülkeden toplam 192 yerli ve yabancı medya mensubu takip ettiği yarışı kazanan Fransız Sebastien Ogier – Julien Ingrassia ekibi oldu. Citroën Total WRT takımı adına yarışan Red Bull sporcusu Ogier, paha biçilemez bir zafer elde etmesinin ardından elde ettiği puanlarla şampiyonluk mücadelesine geri dönmeyi başardı. 6 kez Dünya Ralli Şampiyonu Fransız sürücü, toplamda 34.7 saniyelik farkla zaferine ulaşırken, kariyerinin 47. WRC zaferini elde etmiş oldu.

Asrapan servis parkta düzenlenen kapanış seremonisi ve ödül töreninde Ogier- Ingrassia ekibine T.C. Gençlik ve Spor Bakanı Dr.Mehmet Muharrem Kasapoğlu, ikinci olan Esapekka Lappi-Janne Ferm ekibine FIA Başkanı Jean Todt ve üçüncü sırada finişe ulaşmayı başaran Norveçli Andreas Mikkelsen-Anders Jaeger ekibine de Muğla Valisi Esengül Civelek ödüllerini takdim ettiler. Markalar Kupası’nda birinciliği kazanan Citroen Sport Takım Direktörü Pierre Budar ise kupasını Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) Onursal Başkanı Serkan Yazıcı verdi.

Yarışın ardından bir açıklama yapan TOSFED Başkanı Eren Üçlertoprağı, “Bu organizasyonu gerçekleştirmemizde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük destekleri başta olmak üzere, T.C. Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu Spor Genel Müdürümüz Sayın Mehmet Baykan ve Spor Toto Teşkilat Başkanlığı süreç boyunca her türlü desteği sağladılar. Muğla Valiliği, Marmaris Kaymakamlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Jandarma ve Emniyet Genel Müdürlükleri, Marmaris Belediye Başkanlığı ve Marmaris Ticaret Odası organizasyonun en iyi şekilde yapılabilmesi için tüm imkanlarını seferber ettiler.

Büyük ve başarılı ekip çalışmasıyla 155 ülkede yapılan canlı yayınlarla milyonlarca insan tarafından takip edilen organizasyonumuz aracılığıyla ülkemizin güzelliklerini tüm Dünyaya tanıtmanın gururuyla; katılan sporculara, yerli yabancı medya mensuplarına, görev alan ve organizasyonun kusursuz bir şekilde gerçekleşmesinde büyük emeği bulunan 1000 kadar gönüllülerimiz ile Marmaris halkına yürekten teşekkür ediyoruz.” dedi.

Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) Başkanı Jean Todt, Dünya Ralli Şampiyonası 11. Yarışı Türkiye Rallisi’nin Marmaris Asparan’da yer alan servis parkını ziyaret etti.Servis alanı girişince WRC pilotlarıyla sohbet eden, Medya merkezinde uluslarası medya mensuplarının fikirlerini alan ve WRC takım yöneticileriyle tek tek toplantı yapan Jean Todt’a, bu ziyaretinde FIA Kadınlar Komisyonu Başkanı Michèle Mouton, FIA Ralli Dİrektörü Yves Matton, TOSFED Onursal Başkanı Serkan Yazıcı ve TOSFED Başkanı Eren Üçlertoprağı ile VIP konuklar eşlik etti.

Hab ve fotoğrafalar : Cem Bayram SEÇEN

WRC 2019 Türkiye Rallisi Genel Klasmanı
1.Sébastien Ogier (FRA)/Julien Ingrassia (FRA) Citroën C3 WRC – 3h 50min 12.1sec.
2.Esapekka Lappi (FIN)/Janne Ferm (FIN) Citroën C3 WRC – 3h 50min 46.8sec.
3.Andreas Mikkelsen (NOR)/Anders Jaeger (NOR) Hyundai i20 Coupe WRC – 3h 51min 16.6sec.
4.Teemu Suninen (FIN)/Jarmo Lehtinen (FIN) Ford Fiesta WRC – 3h 51min 47.2sec.
5.Dani Sordo (ESP)/Carlos del Barrio (ESP) Hyundai i20 Coupe WRC – 3h 52min 38.0sec.
6.Jari-Matti Latvala (FIN)/Miikka Anttila (FIN) Toyota Yaris WRC – 3h 53min 11.2sec.
7.Kris Meeke (GBR)/Sebastian Marshall (GBR) Toyota Yaris WRC – 3h 54min 05.4sec.
8.Thierry Neuville (BEL)/Nicolas Gilsoul (BEL) Hyundai i20 Coupe WRC – 3h 56min 46.9sec.
9.Pontus Tidemand (SWE)/Ola Fløene (NOR) Ford Fiesta WRC – 3h 57min 35.0sec.
10.Gus Greensmith (GBR)/Elliott Edmondson (GBR) Ford Fiesta R5 (WRC 2 Pro) – 4h 05min 30.8sec
11.Jan Kopecký (CZE)Pavel Dresler (CZE) Škoda Fabia R5 Evo (WRC 2 Pro) – 4hr 06min 00.2sec
12.Kajetan Kajetanowicz (POL)/Maciej Szczepaniak (POL) Škoda Fabia R5 (WRC 2) – 4hr 06min 00.4sec.

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika