Dolar : Alış : 32.4527 / Satış : 32.5111
Euro : Alış : 34.8255 / Satış : 34.8882
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3257 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Penguen Kolonisi Bir Gecede Yok Oldu

23 Aralık 2019 - kez okunmuş
Ana Sayfa » ÇEVRE»Penguen Kolonisi Bir Gecede Yok Oldu
Penguen Kolonisi Bir Gecede Yok Oldu

Halley Körfezi’ndeki imparator penguen kolonisi Antarktika’da kopan buz kütlesi yüzünden üreme alanı bulamadı ve yok oldu

Penguen Kolonisi Bir Gecede Yok Oldu

Dünyanın en büyük 2. imparator penguen kolonisinin Antarktika’da kopan bir buz kütlesi sonucu, binlerce yavruyla beraber tek gecede yok olduğu düşünülüyor.  

Bilim insanları buz kütlesinin 2016’da Halley Körfezi’ne düşmesinden bu yana, bölgede herhangi bir üremenin gerçekleşmediğini düşünüyor. Buz ekim ayında düştüğünden, yavrular açık denize taşınacak kadar büyüyemeden telef oldu. Bu da oradaki koloninin bir gecede yok olduğu anlamına geliyor.  

Halley Körfezi kolonisinin neredeyse tamamı yok olurken, yakınlardaki Dawson Lambton kolonisindeki popülasyonun arttığı düşünülüyor. İklim değişikliğinden ötürü diğer kolonilerdeki yetişkin penguenlerin de daha iyi üreme alanları bulabilmek adına buraya akın ettiği belirtiliyor.

Normalde yılda ortalama 15 ila 24 bin arasında imparator penguen üremek için bu alana geliyordu. Bu rakam, dünyadaki imparator penguen popülasyonunun yüzde 5 ila 9 civarına denk düşüyor.

Antarktika kıtasının en soğuk bölgelerinden Weddell Denizi’ndeki Halley Körfezi, penguenler için bir sığınma alanıydı. Alanın, Antarktika’daki deniz buzullarını etkileyecek iklim değişikliğine rağmen bu yüzyıl boyunca penguenler için güvenli olacağı düşünülüyordu.    

Ancak hayvanların dışkılarının yüksek çözünürlüklü uydu fotoğraflarını inceleyen İngiliz Antarktika Araştırması’ndan bir ekip, bölgede 2016’dan beri neredeyse hiç imparator penguen görülmediğini fark etti.

İngiliz Antarktika Araştırması Biyolojik Doğal Kaynakları Koruma Başkanı ve araştırmanın yazarlarından Phil Trathan, “Son 60 yıldır hiç bu denli büyük bir üreme boşluğu görmedik” dedi.

Trathan sözlerine şöyle devam etti:

“Halley Körfezi’ndeki deniz buzlarında meydana gelen değişimin özellikle iklim değişikliğine bağlı olduğunu söylemek mümkün değil. Ancak sağlıklı bir üreme alanı oluşturamama eşi benzeri görülmemiş bir başarısızlık. Ekolojik belirsizlikleri de göz önünde bulundurduğumuzda, imparator penguenlerin popülasyonunun bu yüzyılın sonuna gelmeden yüzde 50 ile 70 arasında korkunç seviyede azalacağı düşünülüyor.

Bu küresel iklim değişikliği sonucu deniz buzullarının durumunun değişmesinden kaynaklanıyor.”
Antarctic Science adlı hakemli yayında yer alan çalışmanın başyazarı ve BAS Uzaktan Algılama Uzmanı Dr. Peter Fretwell de bölgedeki kolonileri izlediklerini belirterek, “Bu görüntüler bize son 3 yılda buradaki üreme boşluğunun hangi seviyede olduğunu gösterdi.

Özel olarak geliştirilen uydu görüntüsü analizlerimiz, insan ve penguen topluluklarını algılayabiliyor. Böylece kolonilerin büyüklüğüne dair tahminde bulunabiliyoruz” dedi. 

40 kiloya kadar çıkabilen ve ortalama 20 yıl yaşayan imparator penguenleri türlerinin en büyük örnekleri. Bu penguenler üremek için sabit duran deniz buzlarına ihtiyaç duyuyor. Buzların, nisan ayından yavruların tüylendiği aralık ayına kadar hareketsiz durması gerekiyor.

Kuluçkaya yatan imparator penguenlerin her 2 yumurtasından birinden yavru çıkıyor. Anne penguen yavrularını besleyip büyüttükten sonra da hepsi açık denizlere taşınıyor.   

KAYNAK : http://www.denizticaretgazetesi.org/gundem/penguen-kolonisi-bir-gecede-yok-oldu/13408

HABER: BÜLENT ÖZGEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika