Dolar : Alış : 32.4747 / Satış : 32.5332
Euro : Alış : 34.8231 / Satış : 34.8859
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3257 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Prof.Dr. Nejat Veziroğlu’ndan Türkiye’nin Geleceğine Yön Verecek Mega Proje Önerileri

10 Mart 2019 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Prof.Dr. Nejat Veziroğlu’ndan Türkiye’nin Geleceğine Yön Verecek Mega Proje Önerileri
Prof.Dr. Nejat Veziroğlu’ndan Türkiye’nin Geleceğine Yön Verecek Mega Proje Önerileri

Dünya Hidrojen Enerjisi Konseyi Başkanı ve Miami Üniversitesi Temiz Enerji Araştırma Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Nejat Veziroğlu, hükümete İpek Yolu ve Limanı, Türkiye’nin Kalkınma Projeleri, İpek Yolu Ekonomik Birliği ve Dünya Federasyonu gibi çok ileri projelere yer veren bir öneri paketi hazırladı.


Dergi aracılığıyla bu projenin duyurulmasını isteyen Prof. Dr. Veziroğlu:“Biliyorsunuz önümüzdeki 20 yıl içinde Çin dünyanın bir numaralı ekonomisi olacaktır. Dünya ile ticaretinde taşımacılık zamanını ve masraflarını azaltmak için dünyanın her tarafına demiryolu, karayolu ve gerekli limanları yapmayı planlamış ve bunların finansmanı için iki büyük banka kurmuştur.

Bu bankalara Türkiye de ortaktır. Türkiye’nin Çin ve Orta Asya ile ticaretini çok artıracak, Türkiye’de yeni sanayilerin kurulmasını sağlayacak ve bunların finansmanını sağlayacak, bir mega proje hazırlayıp hükümetimize gönderdim; ekte sunuyorum. Belki bu konuda okurlarınızı bilgilendirirsiniz” diyor.

Projenin tam metni şöyle:

“Çin bu yüzyılın ortasında dünyanın en büyük ekonomisi olacaktır. Nüfusu birbuçuk milyara yaklaşan Çin’in gıdaya, hammaddeye ve her türlü ürüne büyük ihtiyacı vardır. Çin’in milli geliri arttıkça bu ihtiyaç da artmaktadır. Bunu en süratli ve en ekonomik bir şekilde karşılamak için bilindiği gibi Çin Belt & Road (B&R) Projesi başlatmış, yapılacak karayolu ve demiryollarının finansmanı için bir banka, ve yolların geçeceği memleketlerde yatırımlar için ikinci bir banka kurmuştur.

Bu proje ile ilgili olarak Çin’den Almanya’ya bir demiryolu inşaatı başlamıştır (ekteki haritada 1 numaralı yol), Çin’den Pakistan’ın Bulucistan sahiline Himalaya dağlarından geçen bir demiryolu inşaatı da başlamıştır (ekteki haritada 2 numaralı yol). Pakistan’ın Bulucistan sahilinde de çok büyük bir liman inşaat halindedir.

Doğu Afrika’nın Cibuti, Mombasa, Darüsselam ve Durban limanlarından gemilerle taşınacak hammadde ve ticari kargolar bu yeni limandan Çin’e trenlerle ve tırlarla taşınacaktır. Çin Afrika’da da adı geçen limanlardan bu limanların hinterlandlarına olmayan yerlerde demiryolu yapmaktadır. Çin de bu yoldan (yani Pakistan üzerinden) orta ve güney Afrika’ya giyim  ve ev eşyası ve diğer ticari ürünlerini gönderecektir.

Çin’in bu büyük B&R Projesine Türkiye dahil 163 memleket iştirak etmektedir. Türkiye’nin B&R Projesi dahilinde Çin’e aşağıdaki İpek Yolu ve Limanı projesini teklif etmesini ve bununla beraber çoğu Türk-Çin işbirliği ile yapılacak diğer kalkınma projelerini gerçekleştirmesini öneririm:

 1.        İpek Yolu ve Limanı Projesi: Kaşkar’dan başlayarak Taşkent, Aşkabat, Tahran, Hakkari, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve Gaziantep üzerinden Dörtyol’a uzanacak İpek Yolu (Karayolu ve Demiryolu) Projesi (ekteki haritada 3 numaralı yol), ve buna bağlı olarak Dörtyol ile İskenderun arasında Rotterdam limanı büyüklüğünde İpek Yolu Limanı’nın yapılmasını teklif etmeliyiz. Bu yolun kuzeyindeki ve güneyindeki Orta Asya ve Orta Doğu ülkelerinden demiryolu ve karayolu bağlantıları olacaktır.

Haritadan da görüleceği gibi İpek Yolu takriben Avrupa Yolunun yarısı uzunluğunda ve Pakistan Yolunun iki misli uzunluğunda olacaktır. Bu yol Çin ile Orta Asya, Orta Doğu, Güney Avrupa ve Kuzey Afrika memleketlerini en kısa, en süratli ve ekonomik bir şekilde bağlamış olacaktır. Batıya gidecek kargolar, Çin’den, Orta Asya’dan ve Orta Doğu’dan İpek Yolu (demiryolu ve karayolu) ile İpek Yolu Limanına taşınacak ve oradan da gemilerle Akdeniz Limanlarına götürülecektir.

Aksi istikamette de kargolar Akdeniz memleketlerinden İpek Yolu Limanına gemilerle gelecek ve oradan da Orta Doğu, Orta Asya memleketlerine ve Çin’e dağıtılacaktır. Bu; Çin, Orta Asya, Orta Doğu ve Akdeniz memleketleri arasında kargo taşımacılığını hızlandıracak, ucuzlatacak ve ticareti artıracaktır. 

  1.         Türkiye’de Çin- Türk Yatırımları: İpek Yolu ve Limanı Projesi ile ilgili olarak Çin – Türk iş birliği ile aşağıda açıklanan projeler gerçekleştirilecektir:

2.1. Akdeniz Tersanesi: Dörtyol ile İskenderun arasında Çin- Türk ortaklığı ile büyük bir tersane kurulacaktır. Bu tersanede büyük, orta boy ve küçük yolcu gemileri, yük gemileri, kargo gemileri, tankerler ve feribotlar inşa edilecek ve bütün dünyaya satılacaktır.

2.2. Balıkçılık Kompleksi: Dörtyol ile Mersin arasında büyük bir balıkçılık limanı, buzhaneler ve konserve fabrikalarından ibaret Çin-Türk işbirliği ile büyük bir Balıkçılık Kompleksi kurulacaktır. Bu limandan kalkan buzhaneli balıkçılık gemileri Akdeniz’de, Atlas Okyanusu’nda, Kızıl Deniz’de ve Hint Okyanusu’nda avlanan balıkları komplekse getireceklerdir. Buradan da balıklar dondurulmuş olarak yahut konserve halinde Çin’e, Orta Asya’ya ve Orta Doğu’ya ihraç edilecektir.

2.3. Dicle-Harran Ovası Su Kanalı: Dicle nehrinin sularının yarısı tünel ve akuadükler vasıtasıyla Harran Ovasına akıtılacak, ve Harran’ın üretimi bir misli artırılacaktır.

2.4. Harran Ovası Tarım Üretimi: Fırat ve Dicle suları ile sulanan Harran Ovası’nda büyük şirketler ve büyük kooperatifler vasıtası ile yüksek kalitede ve yüksek miktarda meyve, sebze ve hububat üretilip Çin, Orta Asya ve Orta Doğu’ya ihraç edilecektir.

2.5. Doğuda Hayvancılık ve Su Ürünleri Üretimi: Doğu Anadolu’nun dağlık bölgelerinde büyük şirketler ve kooperatifler vasıtası ile kalitesi ve miktarı yüksek hayvan (sığır, lama, koyun, keçi, tavuk vesaire) üretimi, et üretimi, yumurta üretimi, süt ürünleri (peynir, yoğurt, tereyağı vesaire), yün ve deri ürünleri üretilip Çin’e, Orta Asya’ya ve Orta Doğu’ya ihraç edilecektir.

2.6. Madencilik Yatırımları: Türkiye’nin uygun yerlerinde bakır madeni kompleksi (bakır üretimi, kablo üretimi, vesaire), krom kompleksi (krom üretimi, kromlu çelik üretimi vesaire) ve kükürt kompleksi kurulacaktır. Ürünlerin bir kısmı Türkiye’de kullanılacak ve ürünlerin çoğu ihraç edilecektir.

2.7. Enerji Yatırımları: Çin-Türk işbirliği ile büyük bir güneş pilleri üreten kompleks, ve rüzgâr türbinleri üreten diğer bir kompleks kurulacaktır. Bu ürünler kullanılarak Türkiye’de güneş enerjisi ve rüzgâr enerjisi yatırımları artırılacak, elektrik ve hidrojen üretilecektir.

2.8. Demiryolları: Çin – Türk işbirliği ile Türkiye’nin bütün mühim şehirleri limanlara bağlanacak ve Türkiye’nin demiryolu ağı iki misline çıkarılacaktır. Türkiye’nin her tarafına hızlı tren işleyecektir.

2.9. Lokomotif ve Vagon Üretim Kompleksi: Çin – Türk işbirliği ile Eskişehir’deki lokomotif ve vagon fabrikası büyütülecek, Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılayacak ve hatta ürünlerini ihraç edebilecek kapasiteye çıkarılacaktır.

2.10. Hidrojen Üretimi: Nükleer santralların ürettiği elektrik enerjisinin takriben %30’u (gece üretilen kısmı) ziyan olur. Mersin’deki nükleer santral yanına, Sinop’ta yapılacak nükleer santral yanına birer hidrojen elektroliz tesisi kurulup geceleri hidrojen üretilecektir.

Geceleri kullanılmayan ve ziyan edilen elektrikten hidrojen üretmek üzere Türkiye’nin muhtelif yerlerinde elektroliz kompleksleri kurulup hidrojen üretilecektir.

2.11. Mazot ve Benzinin sonu: Avrupa’da, Çin’de, Japonya’da ve dünyanın birçok memleketinde iki binli yılların ortalarına kadar  – küresel ısınma ve hava kirliliği ile mücadele için – mazot ve benzin kullanımı yasaklanacaktır.

Bunların yerine hidrojenli ve elektrikli araçlar ve gereçler kullanılacaktır. Türkiye de memlekette hidrojenli otomobil, otobüs, kamyon, araç ve gereçlerin üretimi ve kullanmasını desteklemelidir. Bu aynı zamanda Türkiye’nin ticaret açığını azaltacak yahut kapatacaktır.

2.12. Kuzey Kıbrıs’a Elektrik, Doğal Gaz ve Uzay Üssü: Türkiye’den KKTC’ye deniz altından elektrik ve doğal gaz verilecektir. Kuzey Kıbrıs’ta uzay araştırmaları, uzay seyahatleri ve uzaya uydu gönderilmesi için bir Uzay Üssü kurulacaktır.

2.13. Türkiye’ye Faydaları: On yıl içinde Türkiyenin ihracatı dört misline çıkacak, ticaret açığı kapanacak, Türk lirası kıymetlenecek, faizler düşecek, ve Türkiyenin kalkınması hızlanacaktır. 

  1.         İpek Yolu Ekonomik Birliği, Ekonomik Birlikler ve Dünya Federasyonu: Dünya birleşmeye ve bir dünya hükümeti kurmaya doğru ilerlemektedir. Bunun için ilk önce bölgesel ekonomik birlikler kurulacak ve bu birlikler birleşerek dünya federasyonunu kuracaklardır. Bununla ilgili olarak yapmamız gerekenleri ve yapılacakları aşağıda açıklıyoruz:

3.1. Mevcut Ekonomik Birlikler: Avrupa Birliği böyle bir ekonomik birliktir. Kuzey Amerika Serbest Ticaret Birliği de bir ekonomik birliktir.

3.2. İpek Yolu Ekonomik Birliği: Türkiye, Orta Asya ve Orta Doğu memleketlerini içine alan bir ekonomik birlik kurmalıdır. Bu sıkı tarihi ve kültürel bağları olan bu bölgenin ekonomik kalkınmasını hızlandıracaktır.

3.3. Diğer Kurulacak Ekonomik Birlikler: Rus Federasyonu 20 kadar Cumhuriyeti içine alan bir ekonomik birliktir. Buna Beyaz Rusya da ilave edilecektir. Çin, Moğolistan, Kuzey ve Güney Kore, ve Tayvan ile birlikte bir ekonomik birlik kuracaktır. Hindistan, Sri Lanka ve İndo-Çin yarımadası memleketleri bir ekonomik birlik olacaktır.

Batı Pasifik memleketleri (Japonya, Filipinler, Endonezya, Avusturalya ve Yeni Zelanda) bir ekonomik birlik kuracaktır. Afrika memleketleri bir ekonomik birlik kuracaktır ve Güney ve Orta Amerika memleketleri diğer bir ekonomik birlik kuracaktır.

3.4. Dünya Federasyonu ve Avantajları: Yukarıda açıklanan 9 ekonomik birlik birleşerek Dünya Federasyonunu kuracaktır. Dünya Federasyonunu kurulunca ordulara gerek kalmayacak, silah üretimi ve yarışması ortadan kalkacak, harpler ortadan kalkacak, kanunlardan kaçanlara yataklık eden ve vergi kaçakçılarına yataklık eden (İsviçre ve Panama gibi) irili ufaklı memleketler kalmayacağı için vergi ve servet kaçakçılığı da ortadan kalkacaktır.

Dolayısı ile ordulara saf edilen, silahlara sarf edilen ve vergi kaçakçılığı olamayacağı için kazanılan servetler dünyanın geri kalmış memleketlerinin kalkınmasına sarf edilecek ve bütün dünyanın hayat seviyesi yüksek, çevresi temiz cennet gibi olması sağlanacaktır.”  

kaynak : https://www.yenienerji.com/prof-dr-nejat-veziroglu-ndan-turkiye-nin-gelecegine-yon-verecek-mega-proje-onerileri

BÜLENT ÖZGEN-HABER MERKEZİ

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika