Dolar : Alış : 32.3091 / Satış : 32.3673
Euro : Alış : 34.6230 / Satış : 34.6854
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3257 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Sivil Toplum ve Özel Sektör Temsilcilerinin COP25 Değerlendirmeleri:

17 Aralık 2019 - kez okunmuş
Ana Sayfa » ÇEVRE»Sivil Toplum ve Özel Sektör Temsilcilerinin COP25 Değerlendirmeleri:
Sivil Toplum ve Özel Sektör Temsilcilerinin COP25 Değerlendirmeleri:

COP25 Sona Erdi: İklim Adaleti Görmezden Gelindi, Zirve Beklentileri Karşılamadı . Bazı ülkeler,Paris Anlaşması’nı işlemez hale getirmeye uğraşıyor.

Dr. Ümit Şahin – İstanbul Politikalar Merkezi 

“Madrid’de Şili hükümetinin başkanlığında yapılan ’İddialı Hedefler COP’u’ iddialı hedeflerden söz bile edilmeden kapatıldı. Bu sene üzerinde anlaşılması beklenen az sayıda konu, anlaşmazlıklar büyüyerek seneye devrediliyor. Özellikle, Brezilya ve Avustralya’nın başını çektiği bir grup ülke, Kyoto Sözleşmesi’ndeki karbon kredilerini yeni rejime taşımaya çalışarak, Paris Anlaşması’nı işlemez hale getirmek için her şeyi yapmaya devam ediyorlar.

Şili Başkanlığı başta olmak üzere tüm liderler, iklim eylemi isteyen çocukların ve gençlerin zirveden hayal kırıkları ile ayrılmasına sebep oluyor. Türkiye için de durum farklı değil. Delegasyon, 25 yıldır devam ettirdiğimiz pozisyonu hiç değiştirmeden evine dönüyor. Paris Anlaşması, Türkiye olmadan uygulanmaya başlayacak.

Tek iyi haber, giderek büyüyen küresel iklim hareketi. Çocukların ileriye taşıdığı bu hareketi dikkatle izlememiz ve desteklememiz gerekiyor. 2020 yılı, iklim krizini önlemek için daha çok mücadele edeceğimiz çetin bir yıl olacak.”

“Hepimizi Tehlikeye Atıyorlar”

Mohamed Adow, Power Shift Africa Direktörü

“Gelecek yıl, ülkelerin yeni ve geliştirilmiş iklim planlarını taahhüt ettiklerini görmemiz lazım. Bu düzenli gözden geçirme ve mekanizma, karbon emisyonlarını düşürmek için Paris Anlaşması’nın etkili bir araç haline gelmesini sağlayabilir ancak ülkeler ayak sürüyorlar ve hepimizi tehlikeye atıyorlar.

Gelecek yıl yeni iklim planlarını sunmakta istekli ülkelerin oluşturduğu bir koalisyon kurmak için, zengin ülkeler 2020 öncesi taahhütlerini yerine getirmeliler ki böylece, fakir ülkeler yeni emisyon azaltım vaatlerini açıklamaya yönelsinler.”

“Hükümetler, İş Dünyasına Sıfır Karbona Geçiş için Güven Vermeliler”

Paul Simpson, Karbon Saydamlık Projesi CEO’su

“Geçtiğimiz hafta 177 şirket, 1,5 dereceyle uyumlu iklim temelli emisyon azaltım hedeflerini açıkladılar. Bu en geç 2050’de net sıfır emisyon anlamına geliyor. Söz konusu iddialı eylem planına imza atan şirketlerin sayısı, Eylül ayından beri iki katına çıktı. Aynı şekilde, 37 trilyon dolarlık varlığı yöneten 630’a yakın finansal yatırım kuruluşu da, hükümetleri ulusal hedeflerini artırmaya, kömürden çekilmeye ve fosil yakıt sübvansiyonlarını sona erdirmeye çağırdı.

Siyasi liderler, iş dünyasının COP25’teki güçlü eylem dalgasından cesaret alabilirler ve almalılar. Ancak halihazırdaki tepkileri, ihtiyaç duyulandan bir hayli uzak. Önümüzdeki yılın, iklim eylemi için süper bir yıl olması gerekiyor. Hükümetler, iddialarını hızla yükseltmeliler; böylece iş dünyasına sıfır karbona geçişe yatırım yapmak için ihtiyaç duydukları güven ve belirginliği verebilirler.”

COP25’in Çıktıları Asla Kabul Edilemez”

Jennifer Morgan, Greenpeace Uluslararası Direktörü

“Hükümetlerin bu işi nasıl becereceklerini tam anlamıyla yeniden düşünmeleri lazım çünkü COP25’in çıktıları asla kabul edilemez. Bu zirve, kirleticilerin siyasetteki etkileri; gençlerin, Şilili liderlerin sorumsuz zayıflıklarından yararlanan Brezilya ve Suudi Arabistan gibi iklim tıkaçları olan hükümetlere olan derin güvensizlikleri, anlamsız karbon alışverişleri ve bilim insanları ile sivil toplumun baskıları arasında geçti.

İnsanların güven duyabilecekleri sistemik değişimlere ihtiyacımız var ve Paris Anlaşması, bulmacanın sadece bir parçası. Geçtiğimiz hafta, bu değişimin mümkün olabileceğine dair, AB ve en kırılgan ülkelerden bazı erken işaretler alındı. Karar vericiler şimdi evlerine gitmek, tekrar toplanmak ve kritik 2020 yılında nasıl daha ileri gidebileceğimizi düşünmek zorundalar.”

Fireye Rağmen AB 2050’de İklim Nötr Oluyor

COP25 oldukça etkisiz bir şekilde son bulurken, aynı süreçte AB devlet başkanları ve hükümetler önemli adımlar atmayı başardılar ve Avrupa’yı 2050 yılına kadar ilk iklim nötr kıta yapma hedefini ortaya koydular. Dünyanın en büyük ekonomisinin 30 yılda karbon net sıfır hedefi ve 2020 başlarında buna yasal çerçeve sağlanması konusunda bir şüphe bulunmuyor.

Karar, diğer önemli ekonomilerin Paris Anlaşması’na uymaları için de önemli bir işaret. AB ülkelerinin sadece kendi sosyoekonomik çıkarlarını gözetmediğine dair bu işaretin, küresel ticareti ve sıfır karbon teknolojisiyle ilgili çalışmaları güçlü biçimde etkilemesi bekleniyor.

Hedeften muaf olmak isteyen Polonya, bu aşamada üye bir devletin söz konusu vaadi bu şekliyle yerine getirmesinin mümkün olmadığını belirterek, Avrupa Konseyi’nin 2020’de tekrar bu konuyu tartışmak zorunda kalacağını bildirdi. Polonya’nın hedefin kendisi değilse de uygulama konusundaki endişesi iki yönlü. Bir yandan yerel olarak iklim nötr olmak için daha fazla zaman kazanmaya çalışıyorlar, bir yandan da AB bütçesindeki mevcut destek konusu ile ilgili daha fazla netlik görmek istiyorlar.

Toplumsal Cinsiyet ve İklim Değişikliği BelgesiKabul Edildi

Toplumsal cinsiyet eşitliği ekseninde iklim krizine yönelik somut eylemlere geçilmesi adına yayımlanan Toplumsal Cinsiyet ve İklim Değişikliği taslak metni COP25 sürecinde kabul edildi.

Toplumsal cinsiyet eşitliği ve iklim krizi üzerine çalışan Şehnaz Kıymaz Bahçeci, “Toplumsal Cinsiyet Eylem Planı, insan haklarına ve adil dönüşüm (just transition) kavramına atıfta bulunuyor. Bu kavramlar oldukça önemli çünkü iklim değişikliğinin hem ekonomik hem sosyal hem de kültürel boyutlarını içine alıyor” diyor.

KAYNAK : İKLİM HABER

HABER: BÜLENT ÖZGEN

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika