Dolar : Alış : 32.4747 / Satış : 32.5332
Euro : Alış : 34.8231 / Satış : 34.8859
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3257 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Türkiye’de Bir İlk : Maden Organize Sanayi Bölgesi Kuruluyor

14 Ocak 2018 - kez okunmuş
Ana Sayfa » Haberler»Türkiye’de Bir İlk : Maden Organize Sanayi Bölgesi Kuruluyor
Türkiye’de Bir İlk : Maden Organize Sanayi Bölgesi Kuruluyor

Orhaneli/BURSA bölgesinde; Krom, linyit, manyezit, asbest, (dolomit, mermer, talk, kalsit, feldspat, siyenit, kireç taşı, olivin, )demir içeren maden yatakları yoğun olarak bulunduğu, bu madenlerin işletildiği çok sayıda ruhsatlı sahanın yanında işlendiği fabrika sayısı düşük miktarda olduğu, bölgede  madencilerin ortak sorunu olan hammaddeyi işleyecek tesis olmadığından bahisle Maden OSB .sinin  kurulmasına  karar verildiği , MADSİAD (Maden Mermer Üretici ve Sanayici İş Adamları Derneği)öncülük ettiği belirtilmektedir.

 

 

Proje kapsamında belirlenen alanda; 59 adet Sanayi Parseli, Anaokulu-Kreş, İlköğretim, Teknik Lise, Yüksek Okul Üniversite, Ticaret Merkezi ve Sergi Alanı, Akaryakıt İstasyonu, Servis Alanı, Cami, Yönetim Binası, Otel-Konaklama Alanı, Sağlık Ocağı ve Evsel Nitelikli Atıksu Arıtma Tesisi, Atık Depolama ve Geri Kazanım Merkezi Alanı yer alması planlanmaktadır.

Belirlenen 59 adet sanayi parselinde; Mermer Kesme, İşleme ve Sayalama Tesisleri, Manyezit İşleme Tesisi, Mikronize Talk Tesisi, Mikronize Kalsit Tesisi, Söve, hediyelik eşya, vb. Yan Ürün Üretim Tesisleri, Maden Makinaları Üretim Tesisleri, Ahşap Ambalaj Üretim Tesisleri kurulması planlanmaktadır.

Görüldüğü üzere; buraya kanalizasyonu  ve alt,üst  yapısı çok sonradan olabilecektır.İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösterecek olan tesislerde makine ve ekipmanlar ile binaların ömrü ortalama 80 yıl olduğu, gelişen teknolojiye uygun makine ekipmanların seçilmesi ve binaların yapılması ile bu süre 100-150 yıllara kadar çıkabileceği belirtilmektedir.

Proje alanı içinden geçen 4 adet kuru dere mevcuttur. Ayrıca Proje alanına 800 m mesafede Orhaneli Çayı, 126 m mesafede Kocakayabaşı Kuru Deresi, 200,48 m mesafede Arpayeri Kuru Deresi, 296,77 m mesafede Köy Kuru Deresi, 160,43 m mesafede Çınar Kuru Deresi, 298,21 m mesafede Çengeller Kuru Deresi, 916,49 m mesafede Kadınlar Kuru Deresi, 53,67 m mesafede Sazak Çeşmesi bulunmaktadır. Ayrıca Bağpınar Kuru Deresi ile Sazak Kuru Deresi ve kolları proje alanı içerisinden geçmektedir.

Maden OSB.si Türkiye’de ilk defa kurulacağından, zenginleştirecek  IV.Grup  bütün madenler bu tesislere gelecektir. İş yükü ve hacmi  gün geçtikçe artacağı değerlendirilmektedir.

 

 

Çed dosyasında;

Proje alanı içinden, sınırından veya yakınlarından geçmekte olan yüzeysel su kaynakları üzerinde yol geçişi sağlanması durumunda DSİ 1.Bölge Müdürlüğü ‘nden görüş alınacaktır diye belirtilmektedir.

SONUÇ   OLARAK :

1.Çed dosyasının  Çevre Müh.,Ziraat Müh. ve Kimya  Müh. Halk sağlığı ve ilgili kişiler tarafından incelenmesi  gerektiğine inanıyorum. MADEN OSB.  Bölgenin madenlerinin genleşme katsayısına bağlı olarak,düşük tenörlü krom,demir,manyezit,mangan gibi  IV.Grup metalik madenlerin zenginleştirme  merkezi olacaktır.

2.Metalik madenler bakımından ildeki önemli metalik madenler altın, antimuan, bakır-kurşun-çinko, krom, nikel, manganez, molibden ve volframdır. Bursa’da  önemli endüstriyel hammaddeler  ise başta bor ve mermer olmak üzere feldspat, manyezit, kalsit, tuğla-kiremit, jips, kaolen, kireçtaşı ve talk ile temsil edilmektedirler. Zenginleştirme tesisinin kurulması,bölgedeki   madenlerin  düşük tenörlü olduğunun işaretidir

Zenginleştirme tesisinin randımanlı çalışması için suya ihtiyaç bulunmaktadır. Su olmadan  tüvenan maden cevheri zenginleşmez.

Zenginleşmenin maden cevherinin tenörünün artması demektir.Örneğin:  32 tenör olan krom zenginleştirildiği zaman 45-50 tenör olabilir.yani ekonomik değeri artar.Aynı işlem demir cevherinde ise 32 tenör manyetik demir cevheri  55-60 tenör olabilir.

3.Maden OSB.nin   KHK ile sözde fay hattı nedeniyle Yer değiştirileceği planlanan Gemlik’e uzaklığı 94 km.dir. İhracaatın Gemlik’te limanın  büyütüldüğü taktirde yani 50.000 ton.luk gemilerin yanaşabilecek şekilde genişletilirse sevkiyat buradan yapılabilecektir.

Bu durum  karşısında  varsayım bile olsa Gemlik limanın genişletilmesi  kaçınılmazdır.

4.Proje kapsamında kurulacak tesislerde kullanılacak kimyasal malzemeler ortalama olarak bilinmekle beraber ,  ticari olarak satın alınması planlanan kimyasallar bilinmediğinden kullanılacak kimyasallara örnek teşkil edebilecek Malzeme Güvenlik Bilgi Formları rapor ekinde verilmiştir.

5.Sanayi Parseli, Anaokulu-Kreş, İlköğretim, Teknik Lise, Yüksek Okul Üniversite, Ticaret Merkezi ve Sergi Alanı, Akaryakıt İstasyonu, Servis Alanı, Cami, Yönetim Binası, Otel-Konaklama Alanı, Sağlık ocağı ve

  1. Kurulması planlanan Maden OSB.nin  arazisinin %.90 şahıs arazisidir. Normal  olarak olması gereken;
  2. Noterden alınacak veraset ilamı çıktıktan sonra Tapu sicil md.lüğünden tapu kayıtlarının çıkması ,
  3. Tapu kayıtlarından belirlenecek listeye göre,her varisten yazılı izin alınması gerekmektedir.

Kısacası  ; köy yerlerinde tek bir kişiye ait tapu kaydı çok nadirdir. Çed Dosyasında ise sadece tek bir kişinin ismi yazılıdır.

7.Maden OSB.NİN  Bölgedeki su ve hava kirliliğini artıracağı değerlendirilmektedir.

Haber: Bülent Özgen

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika