Dolar : Alış : 32.4527 / Satış : 32.5111
Euro : Alış : 34.8255 / Satış : 34.8882
HAVA DURUMU
hava durumu

bursa

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 3257 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Yükselen Denizlerden Dolayı Göç Başlıyacak

23 Mayıs 2019 - kez okunmuş
Ana Sayfa » ÇEVRE»Yükselen Denizlerden Dolayı Göç Başlıyacak
Yükselen Denizlerden Dolayı  Göç Başlıyacak

Sular yükseliyor, ama umurumuzda değil.  Farkında bile değiliz.  İklim değişimi kutuplarda erime yaratıyor.  Bu da her gün tonlarca su katıyor denizlere; seviyeyi durmadan yükselterek.  Sonuçta kıyılardaki yerleşmeler yaşanmaz hale geliyor.

İşte Filipinler’den bir görüntü.

Filipinler’deki kıyı halkının günlük yaşamda katlandığı bitmek bilmez, çarpıcı dram bunun tipik örneği.  Uzmanlar bizim ülkemizin de er geç ve çaresiz bu duruma düşeceğini söylüyor.

Kiliseye yüzerek gidiyorlar.

Ya da evlerinde cambazlık yaparcasına yaşamaya çalışıyorlar.

Çocuklar ise okullarına ancak kayıklarla ulaşıyorlar.

Kutuplarda buzullar erip çözülmeye devam ediyor.  Gittikçe artan bir hızla.  Bir zamanlar, “Böyle giderse, yüzyılın sonunda denizler 1 metre yükselir.” deniyordu.  Yeni gözlem ve veriler ise 2 metreye işaret ediyor.  Bunun gerçek anlamı da kıyıları su basmasının sonunda Türkiye’nin 2,5 katı kadar arazinin kaybı oluyor.

Böyle bir senaryo, örneğin Mısır’da Nil’in çevresindeki yaşamı sona erdiriyor.  Londra’nın, New York’un çeşitli bölümlerini terk etmek gerekiyor.  Bu arada tarım yapılan geniş araziler su altında kalıyor.

Terk edilmek zorunda kalınan yerlerden başka yerlere büyük çaplı kütle hareketleri olacak demektir.  Uzmanlar yer değiştirmek zorunda kalacak insan sayısının 100 milyonu bulacağını ifade ediyor.  Ve ekliyorlar: “Unutmayın ki, Suriye krizi bir milyona varan göçmen yarattı.

  Demek ki, bunun en az yüz katı bir olay söz konusu.  Günümüzdeki kütle hareketinin yarattığı ekonomik ve politik çalkantıları not ederek ileri yıllarda patlayacak olayları tahayyül etmek mümkün.”

KAYNAK : Atila Alpöge, Ekogazete, 21.5.2019 / Yararlanılan kaynaklar: Joshua Melvin, The Japan Times,- https://ekogazete.wordpress.com/2019/05/21/yukselen-denizlerden-dolayi-100-milyon-kisi-goc-edecek/

BÜLENT ÖZGEN-HABER MERKEZİ

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İlgili Terimler :
TemaFabrika